Bogudrensning

Når bøgerne står i to geledder på hylderne, har man enten for mange bøger eller for få reoler. I dag røg et par meter ud efter et nyt princip.

Bøger

Bøger

At eje bøger beriger mig en særlig glæde, men alligevel har jeg før ryddet op efter det benhårde princip: ”Er det en bog, du vil læse igen?” Var svaret nej, røg bogen ud.

Alligevel har vi for mange bøger, for der er ikke plads til flere reoler.

Forleden slog det mig, at vi efterhånden har en del dubletter, nemlig bøger vi også har som e-bøger. E-bøger fylder ikke, og tilmed er mange af dem på engelsk (originalsproget), hvor mange af de ”rigtige” bøger er oversættelser.

Det var et enkelt kriterium, og i dag gik jeg i gang.

Adskillige af Chandler, Clavell, Dickens, Kipling, London, Marryat, Somerset Maugham, Sayers, Verne med flere røg ud efter dubletprincippet. Dashiel Hammett glemte jeg, men det er der råd for.

Lord of the Rings og The Hobbit var de eneste dubletundtagelser; det nænnede jeg ikke i dag, men det er et spørgsmål om tid.

En 20-30 Maigret-krimier af Simenon blev også containerføde. Ikke fordi jeg har dem som e-bøger, men fordi jeg ikke har læst dem i mere end 25 år og ikke kommer til det.

Et par vinbøger blev hældt ud. De vine, de omtalte, er for længst for gamle.

Jeg burde selvfølgelig have foræret bøgerne væk, men bøger er pokkers tunge, så når man ikke har bil, er den slags for besværligt. Hvis folk skulle have tilbuddet om at hente, ville vi have et rend i lang tid, og de ville rode. Bøgerne altså.

Nu står de skånede bøger igen i ét geled med en smule plads til tilvækst, overskueligt og med genoprettet alfabetisk orden.

Spørgsmålet er så, hvad jeg gør med de bøger, der står stablet i kælderen. Jeg får nok en lys idé, når jeg kommer på efterløn.

/Eric

10 thoughts on “Bogudrensning

 1. Lene

  Jeg får helt et hul i maven ved tanken om, at bøger smides væk, men mange bruger jo ikke bøger mere.
  God arbejdslyst med kælderens indhold af bøger 🙂

  Svar
  1. Eric

   Det var heller ikke med glæde, men der var for mange, og jeg har de fleste som e-bøger. Hvis engelsk er originalsproget, foretrækker jeg også det. E-bogslæseren er som regel også mere læsevenlig, da man kan styre skriftstørrelsen, og den fylder/vejer mindre end en bog.
   Og tak for det med arbejdslysten, vi må se, hvad løsningen bliver på kælderbiblioteket.

   Svar
 2. Pia

  Jeg ved godt det er for sent, og at det ikke havde gjort nogen forskel, når du Ingen bil har, men jeg har bemærket, at man i flere byer, har lavet et slags åbent bibliotek, i et skur, hvor folk stiller deres overskudsbøger til fri afbenyttelse. Det skulle være meget populært for både lokale og turister. Tanken kan jeg godt lide, lige som at efterlade feriebøgerne på feriestedet uanset om man er sydpå eller på camping i DK.

  Svar
 3. Ellen

  Fahrenheit 451.
  Jeg brændte mine ved sidste udrensning. Før afleverede jeg dem til loppemarkeder, men de er ganske rigtigt ikke særlig interesserede mere.

  Svar
  1. Eric

   Ray Bradbury er ikke røget ud, og vi har ikke brændeovn, men en container til genbrugspapir. Sådan kan kunst blive til toiletpapir …

   Svar
 4. Stegemüller

  Jeg har gjort det samme som som dig, og selv om jeg troede, det ville skære dybt i hjertet, var det alligevel ikke så slemt. Og det gav luft.

  Men jeg gjorde det på en anden måde, da jeg jo heller ikke har bil, og da det siges, at genbrugsbutikkerne ikke er så interesserede i bøger: Jeg meldte mig ind i en Facebookgruppe, tog billeder af ryggene og annoncerede, hvornår bøgerne kunne afhentes. Det tog en formiddag, så var jeg af med halvdelen.

  Svar
 5. Jørgen

  Forslag til bogudsmidning i kælderen: ud med hver 3. Byt evt om på 2 og 3, flyt evt. 1 to pladser frem. Så skal det nok gå.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *