Østerådalen i Aalborg

Østerådalen er et bynært naturområde på mere end 100 ha, som slår en grøn kile ind i Aalborg. I dag besøgte jeg Østerådalen Nord for første gang.

Tidselblomst

Om Østerå

Aalborgs historie er nært knyttet til Østerå. Flere åer udmunder ved Aalborg, og Østerå var den bredeste og dybeste, så den blev brugt som havn, hvor Østerågade ligger i dag.

Den forsynede også slottets voldgrav og havde et mindre delta, som man kan se på dette kort over historiske vandløb.

I selve byen blev åløbet overdækket fra 1874 til 1879, men der arbejdes nu med at fritlægge den igen, og projektet ventes færdigt i 2022.

Den åbnes ikke i Østerågade, men på den del, der udmunder ved Musikhuset. Se mere i dette skrift fra Aalborg Kommune.

Østerå udspringer nordøst for Støvring og løber gennem en dal (tunneldal) skabt af istidens gletsjere og smeltevand.

Østerådalen Syd og Nord er i dag rekreative områder. Jeg havde aldrig været i området, og da vejret var perfekt i dag, var det på tide, og jeg tog kameraet med.

Fra mølledammen til Østerådalen

Jeg valgte at starte ved mølledammen, hvor Hjulmagervej passerer under Østre Allé, og hvor Kjærs Mølle lå i sin tid. Herfra mod nord fortsætter åen sit løb i betonrør.

Ved mølledammen starter en sti langs åen, og der er knap 2 km til Østerådalen.

Mølledammen

I mølledammen kunne jeg se en orange indkøbsvogn og en cykel. Det undrer mig, hvordan de er havnet der, men det er måske sket, før rækværket kom.

Huse, forretninger og kolonihaver ligger ned til åen. Tilbage i firserne havde min mor en lavtliggende kolonihave på åens vestside, få hundrede meter fra mølledammen.

Østerå

Det skete mere end én gang, at haverne kom under vand, når åen gik over sine bredder, som åer jo gør fra tid til anden.

Så druknede grøntsager og blomster, og mor var ulykkelig. De pågældende kolonihaver eksisterer ikke mere.

Bænk ved Østerå

Min far og hans søskende voksede op i Kærby, som ligger nær åen, som også kaldes ”Kjærs Mølleå” eller blot ”Mølleåen”. Jeg husker fra tresserne, at min farfar fiskede i åen, eller også fortalte han om, at han havde gjort det – han blev 78 år i 1960.

Han fangede ørreder, så det kan ikke have været helt skidt med vandkvaliteten.

Østerådalen

Stien fra mølledammen stopper ved vejen ”Over Kæret”. Alene det navn siger noget om områdets karakter. Man skal lidt til højre og over vejen. Den er ret trafikeret, bilerne kører stærkt, så man skal være på dupperne.

Der er infoplancher de steder, hvor man kan komme ind i Østerådalen, og på kortet kunne jeg se, at stisystemet er ret omfattende. Man må færdes til fods, og der må cykles på befæstede stier.

Det sidste var Batavus og jeg glade for, så vi fortsatte i moderat tempo mod syd. Jeg valgte at køre over en af broerne for at se søen, den gamle lergrav, som er 8 ha stor, og som skulle rumme granvoksne gedder.

Den gamle lergrav

Den gamle lergrav

Lergraven blev brugt af Cementfabrikken Danmark, der i 1927 blev til eternitfabrikken. Cementproduktionen stoppede i 1975. Derefter fik de cement fra Aalborg Portland (eternit er cementbaseret).

Jeg fortsatte sydpå, krydsede sporet til veterantoget og gjorde en afstikker til fuglesøerne.

Svane

Andrikker

På hele min vej mødte jeg en del løbere, spadserende og cyklister, så området bruges rekreativt. Jeg så også køer. De så også ud til at finde området rekreativt, men var bag hegn.

Ved Indkildevej kunne jeg fortsætte til Østerådalen Syd og Dall Villaby, men Batavus drejede mod nord. Der var en del stier, jeg ikke udforskede, og der var skov, jeg kørte forbi – jeg ville blot have et overordnet indtryk.

Ét sted drejede jeg dog ind i skoven (eller lunden) og trodsede med foragt faren for forslugne flåter.

Skov

Klik for større foto

Jeg kom ud, hvor jeg kørte ind, ved Over Kæret, og herfra brugte jeg asfalten til hjemturen. 14,3 km blev det til i alt.

Det var en dejlig tur i ålandskabet, og jeg kunne godt finde på at vende tilbage. Der er mange stier, jeg ikke fik udforsket, og Østerådalen Syd var ikke på programmet i dag.

Da jeg tog af sted, snuede Løvernes Konge i sofaen. Det gjorde han også, da jeg kom hjem; men han havde jo også været ude det meste af natten.

Løvernes Konge, Tot

Løvernes Konge, Tot

Relevante links:

/Eric

10 thoughts on “Østerådalen i Aalborg

 1. Ellen

  Er det ikke bare fedt at have al den tid til at være turist i eget lokalområde?
  Hvis du har holdt dig til stierne og ikke har tumlet rundt i højt græs eller gennem lavt buskads, så behøver du nok ikke at være bange for flåter. De falder ikke ned fra træerne 🙂

  Svar
  1. Eric

   Jo, det er rigtig fedt. Det er lige før, jeg rationerer attraktionerne lidt, så de kan vare længere. Min mentale liste over kommende oplevelser er dog stadig lang, og jeg er bevidst om, at visse ting er bedst at opleve her i sommermånederne. Det er fx adskillige år siden, jeg har besøgt kunstmuseet, men det kan passende vente, til bjørnene er gået i hi.

   Svar
 2. Lene

  Jeg nyder at du har fået tid til at udforske din by, min arbejdsby, og jeg får lyst til gåture i Østerådalen. Den er min leders måde at få roen til at sænke sig, når hun cykler hjem efter arbejde til hendes to børn og mand. Så turen går som regel gennem Østerådalen på vej til Visse.

  Svar
  1. Eric

   Det er bestemt et velegnet sted til at finde ro i sindet, men hvis stierne er plørede af regn eller sne, skal man nok ikke cykle!
   Som sagt er det et stort område, så man kan variere sin rute.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Jeg deler Stegemüllers begejstring for dine fotos. Og in addition fornemmes især din frigjorte (arbejds-)energi og glæde ved at kortlægge og viderekommunikere din hjembys mange både nære og lidt fjerne attraktioner.

  Dine forældres liv trækker naturligvis også tråde til nutiden fra fortiden. Din moders kolonihave får mig til at tænke på Storkøbenhavn i en fortid, hvor ventelisterne til kolonihaver var lange som udrullede og sammenklipsede kvælerslanger.

  En udenbys læser må – som jeg – alliere mig med Google Maps for at følge med i mange af beskrivelserne, herunder især denne.

  Regionshovedstadet i Nord, Aalborg, har helt sikkert meget at byde på, hvilket A-statsministeren og hendes veninde Ulla Astma(n) givet kan blive enige om, selv under de kommende forhandlinger med KL og Regionerne; sidstnævnte synes revitaliseret ifm. regeringsskiftet.

  Og endelig…for a true catlover. Tot har en fantastisk kattetilværelse. Billedet er det hidtil bedste, jeg har set af ham.

  Svar
  1. Eric

   Jeg føler, at der er sket så meget med min by, som jeg skal have indhentet, og nu er der både tid og vejr det. Jeg nyder det.
   Mors kolonihave lå på jord ejet af Eternitfabrikken, der som Aalborg Portland (dengang) var ejet af FLS, så det var med “forbindelser”, vi fik møvet os indenfor. “Vores” haver forsvandt sikkert, da eternitfabrikken lukkede og slukkede i Aalborg, men der er stadig mange kolonihaveselskaber langs åen.
   Det vidner om en grundig natur, at du fulgte med på Google Maps. Jeg brugte selv samme kortservice til at finde turens startpunkt.
   Tot synes at være godt tilfreds med forplejningen; ellers ville han sikkert finde et andet pensionat. Han besluttede sig for at flytte ind i 2011, da han var tre år gammel – som tiden går.

   Svar
 4. Henrik

  Igen en fin beretning godt garneret med masser af lækre billeder… Jeg får lyst til at holde ferie på de kanter en gang … Igen …
  PS: Ærgerligt, at du ikke lige fik snuppet et billede fra veteranjernbanen …

  Svar
 5. Stegemüller

  Sikke et objektiv du har. Fantastiske billeder – i sær af anden og svanen.

  Det er et meget spændende område din Batavus tog dig afsted til i dag. Hvor du dog er god til at opleve din by og omegnen.

  Svar
  1. Eric

   Svanen var faktisk ret langt væk, men blev “trukket ind” af 200 mm objektivet.
   Jeg nyder nu at have energien og tiden til at opleve min by – og så er vejret jo også på min side 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *