Borgbjerg i Aalborg

Borgbjerg ligger som et stykke vild natur på Vejgårds top, og herfra, 55 m over havet, er der en flot udsigt over byen.

Borgbjerg

Man aner måske, hvorfor jeg troede, det var en gravhøj.

Til de ikke stedkendte skylder jeg at sige, at Vejgård er en af Aalborgs østlige bydele. Her har vi boet samme sted i 28 år.

Gennem årene er jeg kørt forbi Borgbjerg af og til og har flygtigt tænkt, hvad der mon gemte sig inde bag træerne. Ja, altså på toppen af Øster Sundby Vej hvor denne drejer og møder Øster Uttrup Vej.

Det gør den 1350 meter fra sin begyndelse ved Østre Allé og efter en stigning på 38 meter fra kote 7 til kote 45. Borgbjergs top er altså 10 meter højere end vejen og 3 meter højere end Signalbakkens.

Et gode ved at være arbejdsfri er, at jeg nu har både tid og energi til at gøre ting, jeg tidligere kun tænkte på som mulige.

Jeg er også begyndt at spadsere en daglig tur. Ellers får jeg rørt mig for lidt – at drøne rundt i cyberspace tæller ikke, og hvis elcyklen skal give andet end komfortabel transport, skal jeg slå motoren fra, og det gør jeg kun ned ad bakke.

På spadsereturen i går kom jeg tilfældigvis til Borgbjerg og fandt en sti, som førte ind på området. Der er mange selvsåede træer af forskellig slags, nælder og krat – det er et uplejet, grønt åndehul.

Vildt æbletræ

Vildt æbletræ. Klik for større foto.

De mange vækster tager det frie udsyn til højen, men den er der. Stien førte opad, og jeg så højen, som jeg var ret sikker på måtte være en gravhøj.

Alternativt kunne den være en tildækket befæstning fra krigens tid. Tyskerne efterlod jo en del monumenter, som man opgav at sprænge efter krigen.

Udsigt over Aalborg

Udsigt over Aalborg. Klik for større foto.

Udsigten fra højens top er ikke ringe, om end den generes lidt af træerne. Den grå himmel generede kun kameraet. Der står en bænk, kommunen kan være betænksom. Det efterladte affald var mindre betænksomt.

Affald

Affald. Klik for større foto

Mæt af udsigt gik jeg forsigtigt ned igen. Det er stejlt, som man kan ane på billedet herunder, så man skal ikke træde forkert, og risikoen for at glide i en dræbersnegl skal ikke undervurderes.

Stejlt ned

Stejlt ned. Klik for større foto.

Jeg spadserede rundt på stierne nedenfor højen. Der er en del træer og vækster, jeg ikke kender navnene på, botanik er ikke min force. Et vildtvoksende æbletræ kunne jeg dog identificere samt hindbærbuske, forskellige slags fyr, hasselnød, rønnebær, kæruld, tidsler m.fl.

Nedenfor højen

Nedenfor højen. Klik for større foto.

Hjemmearbejdet

Da jeg kom hjem, spurgte jeg Google, om det var en gravhøj, men fandt intet som kunne underbygge min teori. Jeg fandt heller intet om befæstninger fra krigens tid. Jeg fandt dog ud af, at højen hedder Borgbjerg.

I en historisk publikation fandt jeg et billede fra ca. 1930, hvor der kun var græs og gumlende køer. Af lokalplaner og kommunale dokumenter fremgår, at det i dag er rekreativt område med ”vild natur”.

På kulturarv.dk kan man se, hvor der er fortidsminder, men der er ikke registreret nogen på Borgbjerg og heller ikke i min baghave for den sags skyld, selvom jeg ofte sidder på terrassen.

Navnet ”Borgbjerg” er ikke af nyere dato, og selvom højen lå langt ude på landet, da den fik navnet, antyder det, at højen engang har været befæstet. Jeg har dog heller ikke fundet noget, som kan bekræfte denne betydning, så fantasien har frit spil.

Beplantningen har naturen nok selv sørget for, men selve højen er så stejl, at den for mig ser menneskeskabt ud. Det finder jeg måske ud af en dag.

Vi har som sagt boet her i 28 år, og først nu udforsker jeg denne grønne oase, som ligger ca. 600 m fra min hoveddør. Forklaringen er vel, at jeg plejer at cykle med et mål og kun sjældent er kommet den vej forbi.

Hasselnødder

Hasselnødder. Klik for større foto.

Men nu ved jeg, at den er der, og jeg vender helt sikkert tilbage. Hasselnødderne må vel også modne på et tidspunkt.

/Eric

8 thoughts on “Borgbjerg i Aalborg

 1. Henrik

  Spændende at læse om … Du bruger tiden fornuftigt.

  Skulle nogle af dine læsere komme til Københavns området, oplevede jeg forrige sommer alpacaer i den del af Sydhavnsområdet, der må betegnes som det ultimative klondyke.

  Svar
 2. Lene

  Jeg fryder mig også over at der er disse oaser midt i storbyen. Og så er det jo dejligt at der nu er tid og overskud til at gå på opdagelse i nærområdet 🙂

  Svar
  1. Eric

   Ja, man ser også tingene anderledes, når man spadserer. Det går langsommere, og man skal ikke i samme grad koncentrere sig om trafikken.

   Svar
 3. Ellen

  Hahaha – en del af forklaringen kan måske også være en manglende nysgerrighed? Jeg kan slet ikke forestille mig at have boet et sted bare et år uden at grundigt at have studeret området i en radius af noget mere end 600 meter, enten på cykel eller til fods, men sådan er vi jo så forskellige 😉
  Det ser oven i købet ud til at være et skønt sted at tilbringe mange udetimer!

  Svar
 4. Erik Hulegaard

  Læseren bliver geodætisk forkælet med kote-angivelser og føres gennem et – for blogejeren – hidtil uopdyrket område. Den hedengangne socialdemokratiske socialminister (Frederik) Borgbjerg har næppe lagt navn til den beskrevne gravhøj, alene grundet sit sjællandske tilhørsforhold. 😉

  Egentligt er det glædeligt, at en så stor by rummer dette tilsyneladende uberørte naturområde i sine nære arealer, hvor skatteborgere og dræbersnegler blandt flere kan sanke refleksionstid og -rum.

  Svar
  1. Eric

   Samme Frederik er en drillepind i søgeresultaterne, når man søger oplysning om en høj ved navn Borgbjerg 😉
   Og ja, der er en fornøjelse, at der er et (omend lille) areal i byen, hvor naturen kan slå sig løs uden kvoter og kommunal ordenssans.

   Svar
  2. Eric

   Ja, sådan er vi så forskellige. Jeg nyder nu (altså som nu i dag og ikke før), at der er attraktive områder i nærheden, hvor jeg før havde nok i baghavens terrasse.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.