Det amerikanske fallitbo og finanskrisen

Obama overtager et fallitbo. Den amerikanske statsgæld er på mere end 10 billioner dollar, eller ca. 189.000 danske kroner for hver eneste amerikaner.

Underskuddet på statsfinanserne ventes i dette budgetår at blive på 1.200 mia. dollar. Det er et underskud på 17,75 mia. kr. om dagen med en høflig dollarkurs på 5,4 kr.

Obamas bebudede hjælpepakke på 775 mia. dollar vil gældsætte staten yderligere, og pakken ledsages af skattelettelser, så staten mister yderligere indtægter.

775 mia. dollar er sindssygt mange penge, men det er ikke nemt at overtage en nation, hvor man snart kan fyre med aktier i brændeovnen.

Danmarks Radio har fået hjælp af en professor i økonomi til at regne på, hvad man egentlig kan få for 775 mia. dollar (se indslaget her). Professoren når frem til, at man kunne bygge 200 Storebæltsbroer à 21 mia. kr.

Ifølge samme professor kunne 200 Storebæltsbroer nå helt fra Danmark til Amerika, og her har vi måske årsagen til finanskrisen: matematisk optimisme. Kun økonomer kan få 200 broer à 18 km til at nå ca. 4.500 km fra Danmark til Newfoundland.

Ifølge CIA udgjorde U.S.A’s statsgæld 60,8 % af GDP (Gross Domestic Product) i år 2007, og U.S.A. lå som nr. 27 på hitlisten over forgældede nationer. Danmark lå som nr. 82 med en gæld på 26 % af GDP.

Wikipedia kan man læse mere om den amerikanske statsgæld.

1 thought on “Det amerikanske fallitbo og finanskrisen

  1. Pingback: Har du aktier, så sælg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *