6 thoughts on “Oksegryde med svampe eller oksetykkam i svampesauce

  1. Eric Bentzen

    @ Birgitte
    Det med lønnen er universelt og gælder alle varer, hvadenten det er champignons fra Polen, sko fra Kina eller containerskibe fra Korea. Sådan er det bare.

    Derimod vidste jeg ikke, at også polske champignonavlere bruger stoffer, som ikke er godkendt i Danmark. Det er dog ikke overraskende. Det gælder for mange fødevarer produceret i EU, at DK har skrappere regler og/eller grænseværdier end EU som helhed.

    Det er et reelt problem, som også har konkurrenceforvridende aspekter, men det må løses på EU-plan. Det løses ikke ved, at jeg undlader at købe tomater fra Sicilien, pebre fra Spanien, kirsebær fra Grækenland, agurker fra Holland, champignon fra Polen osv. osv.

    Jeg vil hellere risikere et lidt højere indtag af pesticider end vitaminmangel.

    Svar
  2. Birgitte

    Har du tænkt over, hvorfor polske champignon er billigere end danske ?
    Det er ikke kun den lavere løn til de ansatte, men også et meget friere forhold til sprøjtemidler. Polske avlere bruger midler, der er forbudt for danske avlere. Bla. midler, der giver længere holdbarhed til varen i butikken. Er det kvalitet for dig, så siger jeg : værs’go og spis.
    Alt har sin pris !

    Svar
  3. Eric Bentzen

    @ Donald
    Ja, det er egentlig synd for de danske champignonavlere, men det er kvalitetens og prisens hårde lov.
    Ofte smager det jo bare godt med et skvat vin i maden, og så lyder det så seriøst at sige “syrebalancen”; men jeg tror faktisk, den holder i såvel by- som gryderetten. Alkoholen damper selvfølgelig af, og tilbage har man vinens sødme og syrlighed, som giver lidt friskhed og et løft.

    Svar
  4. Donald

    De polske champignoner købte jeg også, nøiii hvor var de flotte, og velsmagende. Jeg kan godt bruge den slags opskrifter: Oksetykkam tilberedt som nakkefilet 🙂
    Det er mest det med bruning i portioner og simring i 2.5 time som jeg hæfter mig ved, det føles som en velkommen bekræftelse af min fornemmelse for kødtilberedning! Det med syrebalancen er nyt for mig. Sambo fortjener vist noget knus og rosmarin 🙂

    Svar
  5. Eric Bentzen

    @ Ellen
    Ja, for mig har porcini også altid lignet Karl Johan (i såvel smag som udseende), og foranlediget af din kommentar blev jeg energisk og googlede det latinske navn. Ganske rigtigt: begge er “Boletus edulis”.

    Så “forskellen” er nok mest, at svampen (med rette) er utroligt populær i Italien, indgår i mange retter og kan købes (tørrede) på hvert gadehjørne til priser, som er svimlende langt fra dem, man må betale i Danmark. En pænt stor pose koster typisk omkring 10 euro, og der er til MANGE retter, da en lille smule giver meget stor smag. Det er nok en af de bedste souvenirs, man kan hjembringe!

    Svar
  6. Ellen

    Dine italienske svampe ligner til forveksling vores Karl Johan – mon ikke det er én og samme svamp, der er tale om?
    Retten lyder godt – du ved nok, at de største opfindelser ofte kom til verden ved en fejltagelse af en eller anden art?

    Jeg har læst lidt tilbage og stornød din ordleg med stednavnene på din eksotiske sprogrejse.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *