En sand historie om at røgalarmer ikke kun redder liv, men også svinemørbrad stegt som vildt. Ethvert hjem bør have mindst én!
Vi kalder den Hystaden. Røgalarmen altså. Den sidder i entreen, hvorfra der er adgang til køkkenet. Hystaden kan ikke udstå velduftende mad.
Hvis den registrerer bare ét lifligt duftmolekyle fra en flæskesteg med sprød svær, en and med gyldent skind eller lignende, stikker den i med en infernalsk pippen, som ville give høreskader ved varig udsættelse.
Hystaden får pip, når vi åbner ovnen eller på anden måde producerer koncentreret velduft og har glemt at lukke køkkendøren. Når det sker, lukker vi døren og vifter Hystaden med et viskestykke, til anfaldet er overstået.
Hystaden er lidt irriterende, men alligevel betryggende. Den vil med sikkerhed vække hele huset, hvis der en nat udbryder brand, som lugter lidt af sprød svær.
Forleden stillede jeg en baconsvøbt svinemørbrad i den lille ovn. Mørbraden skulle bare holdes lun, til vi havde spist forretten. Vi nåede to mundfulde honningmelon og skinke, før Hystaden fik pip.
Da vi jo sad fredeligt uden at provokere på nogen måde, styrtede jeg ud i køkkenet. Her var sigtbarheden perfekt, og der var ingen røg at spore; men da jeg kender Hystadens aversioner, rettede jeg opmærksomheden mod den lille ovn.
Og ganske rigtigt: Ovnen stod på ”grill”, hvilket ikke var meningen. Baconen var stadig gylden og lækker, men der er ingen tvivl om, at den havde lidt en forkullet skæbne, hvis ikke Hystaden havde fået sit anfald.
Så vi er trods alt glade for Hystaden. Ethvert hjem bør have mindst én røgalarm, hvad enten der laves mørbrad eller ej.
Ret imponerende, må jeg sige.
Gad vide, om Hystaden ikke også kunne have både for- og tilberedt den mørbrad?
Jeg ville nok begynde at eksperimentere lidt mere omkring dens evner – ‘Bøffen skal være medium i aften, tak, min søde Hystade…’ 🙂
Hehe! Måske den kan, men jeg bryder mig ikke om Hystadens kommanderende tone: “Pip-pip-pip! Tid at vende bøffen!” (med >90 decibel).
Er ganske enig!!! Har selv flere hystader, men laver dog ikke mørbrad. Den blev senest spist på en EU-matrikel i denne uge med stor velbehag. 😉
Har hustanden ikke en hystade, er det sidste udkald, før den menneskelig bacon kan udsættes for noget unævneligt. 🙁
Ja, hystader er et must, og dyre er de jo ikke.
Sjovt nok har den aldrig protesteret mod min piberøg, så måske er passiv rygning ikke helt så farligt alligevel 😎
Det er godt – altså at du sparker til min dårlige samvittighed! Da jeg flyttede ind i min lejlighed, hang der en røgalarm i entreen, og den hænger der selvfølgelig endnu, men den har aldrig sagt noget, så måske burde jeg afprøve den – og det er det, der er min dårlige samvittighed. Når jeg ikke ved om den virker, hænger den jo bare og udsender en falsk tryghed. Måske skulle jeg bare grille noget mere?
Den skal sikkert have nyt batteri, men det er nemt at teste ved at trykke på knappen i midten. Man bliver forskrækket, hvis den virker, for den pipper virkelig højt! Fantastisk opfindelse.