Cykeltur til Hesteskoen

Solen lokkede mig på cyklen i morges, og jeg kørte ud til Hesteskoen, som er et åndehul ved Limfjordens sydlige bred i Aalborg Øst.

Hesteskoen

For en gangs skyld kørte jeg forbi Aalborg Portland og drejede efter nogle kilometer på nopret asfalt til venstre ad Park Allé.

Personen, der fandt på dette prætentiøse navn, må have haft humoristisk sans, for det er en stenet markvej, som fører ned til Hesteskoen ved Limfjordens sydlige bred.

I rigtig gamle dage kunne man vist blive færget over fjorden her og gå i land, hvor Nordjyllandsværket ligger i dag med sine store bygninger, kulbunker og kraner.

Efter krigen begyndte nogen (uden tilladelse) at bygge småhuse og indrette kolonihaver i Hesteskoen. Der var også et traktørsted, men det er væk nu.

Det er vist det eneste sted i Aalborg Øst, hvor man kan komme helt ned til fjorden, og det har i dag status som rekreativt område og kolonihaver. Der er en fin lille strand, hvorfra man kan bade.

Jeg var der engang for mange år siden, jeg husker ikke anledningen, og jeg fik lyst til at se stedet igen.

Skønt solen skinnede, var der småkoldt, og lige på den anden side af fjorden var Nordjyllandsværket indhyllet i morgentåge. Højspændingsledninger krydser fjorden her.

Nordjyllandsvaerket

Nordjyllandsvaerket på den anden side af fjorden

Hesteskoen har sin egen charme med småhuse, joller og fiskeredskaber. Det er et rekreativt frirum, og man har i mange år set gennem fingre med, at husene blev opført uden tilladelse – de generede jo ikke nogen.

Hesteskoen

Men for et par år siden kom Hesteskoen på tværs af Aalborg Portlands ønske om at opføre fem store vindmøller på egen jord vest for Hesteskoen. Møllerne vil kunne dække omkring 20 % af virksomhedens strømforbrug.

Nu er der så den krølle, at møllerne støjmæssigt vil være for tæt på Hesteskoen. Juridisk kunne Portland og kommunen vist insistere, fordi Hesteskoen ikke er godkendt til beboelse (eller noget i den dur), men man søger en mindelig løsning.

Hesteskoen er Paradis for nogen, og ingen ønsker at ødelægge det forhold. Vi må se, hvad det ender med, situationen er lidt barok.

Hjemturen gik ad Øster Uttrup Vej, hvor jeg gjorde holdt ved udkigstårnet uden for hegnet til Portlands kridtgrav. Herfra kan man se på fugle og vildt. Fabrikken ejer et stort område, og da der ikke er offentlig adgang, har vildtet gode kår.

Kridtgrav

Aalborg Portlands kridtgrav. Man aner de rygende skorstene i baggrunden.

Da jeg kom hjem, stod kilometertælleren på 18,1. Det var en halvkold tur, men der er forår i luften. Det er dejligt, og med elcyklen er lysten til den slags ture steget.

/Eric

18 thoughts on “Cykeltur til Hesteskoen

 1. Elsebeth

  Det var nu Øster Uttrup, jeg mente. Den er ikke den eneste landsby, desværre, man har mishandlet. Men som det lyder i en gammel sang “… minder har man dog lov at ha’.” Der er min erfaring, at flere ting ikke kan holde til, at man bliver voksen. Da mine ene bror og hans kone flyttede til Aalborg, lejede de stuehuset til Anders Bælums store gård ved indkørslen til byen. Det havde været som mit andet hjem, og jeg havde fortalt min svigerinde om, hvor stort og flot det var. Så hun kunne godt glæde sig! Første gang, min søn og jeg kom på besøg, åbnede min svigerinde hoveddøren og sagde “Og det her er så den store, herskabelige gang!” Måske var den stor, fordi jeg var lille – i hvert fald var den nu ‘en li’e bette gang …”, og trappen op til første sal, som deres store børn havde lært mig at kure på enden nedad, havde ikke længere store brede trin. Er det mon de fleste barndomsminders skæbne, at de skrumper med tiden – og burde vi hellere holde os væk …

  Måske du skulle ind og se kirken i Sønder Tranders. Da det var vores kirke, var kirkerummet hvidkalket. Senere frilagde man flere kalkmalerier, og da jeg engang havde lokket min ene bror med ud for at se dem, var man allerede begyndt at låse kirkerne, så vi måtte køre med uforrettet sag. I dag mener jeg, vi gav for let op, og jeg vil ved næstgivne lejlighed ringe til præsten for at få en aftale om at låne en nøgle. Såvidt jeg erindrer, ligger Tordenkalven begravet lige over for indgangsdøren.

  Svar
  1. Eric

   Ja, minder kan være selektive og i høj grad påvirket af fx alder eller sindstilstand. Det er mere end 30 år siden, jeg så kalkmalerierne i Sønder Tranders kirke 🙂

   Svar
 2. Elsebeth

  Da jeg var barn i Øster Uttrup, var Park Allé en betonvej, tyskerne havde anlaggt under krigen ud til deres lufthavn. Om sommeren fyldte min far somme tider bilen, en Citroen, med børn fra byen på søndag eftermiddage, og så fik vi lov til at køre efter tur. Da ingen af de andres fædre havde bil, var det noget helt særligt. Om sommeren, når HP Prior og Jens Bang sejlede dagssejlads fra København til Aalborg, fræsede vi på cykel ud for at nå at ‘tage’ de 4-5 store bølger, der kom væltende ind mod stranden. Det grønne traktørsted bygget af træ lå ubenyttet hen. Dengang var folk så småt begyndt at bygge sommerhuse ud ad en grusvej til højre, kort inden man kom til traktørstedet. Det var et tørt og goldt sted dengang, hvor vi ikke kom. Hverken Hesteskoen eller Øster Uttrup er blevet pænere siden; byen er for mig nu et grimt forbygget sted.

  Svar
  1. Eric

   Dejligt at få det krydret med personlige erindringer! Det kan være, at det er ikke er så kønt, men det er et fristed for noglen, og det bør man respektere – vi har ikke alle samme smag.

   Svar
 3. Donald

  Mindelig løsning, godt! Men hvor meget støjer sådan nogle monstre egentlig?

  Det kunne være interessant at vide hvor mange steder i DK at der er folk, som har slået sig ned og bygget/dyrket uden tilladelser. Det er en tanke, som et Københavner-barn aldrig ville få – der er simpelthen ikke jord nok nogen steder i en storby større end som så. Hvis man slår et telt op i Frederiksberg Have kommer der strax en opsynsmand og siger at man forstyrrer skønheden. 🙂

  Svar
  1. Eric

   Nej, der er ikke jord nok i København, men kreativiteten fejler ikke noget – tænk på Christiania og BZ’erne.

   Svar
 4. Eric

  Det er et dejligt område, men situationen er barok. Reglerne (lovene) siger ét, brugerne ønsker noget andet, nemlig friheden til at måtte overnatte. Det må de så (formelt) ikke pga. højspændingsledningerne m.v., og fordi byggeriet ikke er godkendt, og vindmøllerne må ikke … ja, det er noget rod!

  For den uskyldige tilskuer synes det nemt at sige, at lad dem dog overnatte, selvom de ikke må, og hvad den ene hånd ikke ved, har den anden ikke ondt af. Men sådan spiller klaveret åbenbart ikke.

  Svar
 5. Pia

  Det ser estemt ud til at være et dejligt område, og den himmel du har fanget er også smuk. Vindmølleplaner er for videnskaben. Utallige høringer og regler der ændres. Man komme ikke rigtigt nogen vegne med alle de instanser der hele tiden skal ind over.

  Svar
 6. Inge

  Dejligt at der stadig findes den slags områder. Alt er efterhånden reguleret i alle ender og kanter, selv Christiania er der ved at komme “styr” på..

  Svar
 7. Jørgen

  Jeg synes du har skrevet om hvorledes en konflikt blev håndteret ved et møde og en øl. Måske er det løsningen igen. Tak for turen og billeder.

  Svar
 8. Ellen

  Elcyklen er en af de bedre opfindelser; det kan vi slet ikke blive uenige om.
  Interessant historie om Hesteskoen – spændende hvordan den ender.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er spændende. Jeg kender ikke status i dag, men Portland og kommunen har givet udtryk for, at de søger en mindelig løsning. På den anden side er det barokt, at et “ulovligt” byggeri skal lægge hindringer i vejen for grøn energi. Mon ikke man finder en løsning, som alle kan være tilfredse med – det håber jeg.

   Svar
 9. Karl Thomasberg

  Hej Eric.
  Mon ikke du kan huske, at bryggeriet Urban lavede en lokal pilsner med navnet Park pilsner? Jeg har en formodning om, at det er derfra navnet Park Alle er kommet. Det er et hyggeligt sted. Både Hesteskoen og Hennedal.

  Svar
  1. Eric

   Hej Karl

   Så skal det være fans af brygget, for Urban anlagde selv Parkvej (ved Skipperen) og fik kommunen til at acceptere navnet. Jeg hælder desuagtet til det med humoren, for en allé er markvejen ikke 😉

   Som førstegangskommentator skulle din kommentar godkendes – en simpel, men effektiv spambeskyttelse.

   Svar
 10. Stegemüller

  Det er så skønt, at det er blevet forår, og lysten til at finde cyklen frem er steget med flere hundrede procent, også selv om det er koldt om morgnen. Hesteskoen ser ud til at være en lille oase med dejlige småhuse og ditto haver. Jeg håber, der kan findes en mindelig løsning mellem Hesteskoen og AP.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *