Windows 10 installerede sig selv og røg ud

Som en tyv i natten installerede Windows 10 sig selv på Helles bærbare, men vi slap af med den ubudne gæst, der forringede funktionaliteten.

Som så mange andre sagde vi i sin tid ja til at reservere en gratis opdatering fra Windows 7 til Windows 10.

Windows

Vi har hver en bærbar, og det er samme model. Mange historier om programmer og drivere, der ikke virkede, fik os imidlertid til at vente og klikke nej, hver gang opdateringsvinduet poppede op. Fx havde jeg set på nettet, at mange med en PC magen til vores ikke kunne få DVD-drevet til at virke.

Windows 7 fungerer fint for os, og er der noget jeg afskyr, er det at bruge en masse tid på at finde nye drivere og den slags, som igen kan få computeren eller anden hardware til at virke, som det skal.

I går vendte Helle ryggen til et øjeblik, og Windows 10 så sit snit til at installere sig selv. Da Helle opdagede det, var det for sent. Skal jeg være flink og bare kalde det uforskammet?

Vi havde jo vænnet os til at blive spurgt, men jeg skyndte mig at slå automatisk opdatering fra på min computer!

Helt så slemt som frygtet var det nu ikke. Der var nogle programmer, Helle ikke kunne finde, men de var der vel et eller andet sted. Værst var dog, at Windows 10 havde installeret en anden driver til computerens touchpad, så man ikke længere kunne scrolle.

Stang irriterende, når det er en funktion, man bruger meget.

I dag søgte jeg så på nettet og fandt en vejledning i, hvad man skulle gøre. Jeg hentede og installerede den anbefalede driver, men man kunne stadig ikke scrolle.

Jeg hentede og installerede en anden driver, som satte klik-knapperne ud af funktion, så man knap kunne navigere overhovedet.

I husets muserede fandt vi en mus, der kom til at virke, da batterierne blev skiftet. Tilbage til den først hentede driver. Pyha, nu kunne man navigere uden en masse krumspring, men scrolle kunne man stadig ikke.

Vi glemte helt at tjekke, om DVD-drevet virkede, og nu er det for sent.

Man har nemlig en måned til at fortryde og få gendannet sit gamle operativsystem, og det gik heldigvis smertefrit. Nu kan der igen scrolles, og alt er ved det gamle.

Jeg søgte og fandt svar på, hvordan man undgår den invasive Windows-version. Højreklik på det lille Hent Windows 10-ikon, vælg reservationsstatus (eller noget i den dur), klik på ”burgeren” foroven til venstre og annuller reservationen.

Under installerede opdateringer fandt jeg KB3035583 og fjernede den, og det lille Hent Windows 10-ikon har jeg også fået skjult.

Og sådan gik der lige en søndag formiddag på en fræk Windows 10, der sneg sig ind som en ubuden gæst.

Vi venter med Windows 10, til næste gang vi skal have nye computere.

/Eric

10 thoughts on “Windows 10 installerede sig selv og røg ud

 1. Ellen

  Det er lige præcis på grund af denne slags bøvl, jeg ikke har tænkt mig at røre Win10 med en ildtang, før jeg skal have ny maskine. John har det på sin, og det fungerer fint, men den var også født med det.

  Svar
  1. Eric

   Fornuftigt. Vi havde truffet samme beslutning og havde ikke drømt om, at MS kunne finde på at installere uden samtykke. Det kan godt være, at jeg prøver med den lille rejsecomputer – nu ved jeg jo, hvordan jeg kan vende tilbage 😉

   Svar
 2. Pia

  På arbejdet hvor vi alle har/havde W8, skete det også for en kollega på samme måde. Der var et par vanskeligjheder, men det fungerer fint, og da jeg næste dag kom på arbejde var min pc også opgraderet. Jeg har kun et problem, og det er at jeg ikke kan højreklikke på et dokument eller en pdf for at omdøbe, kopiere eller slette. Skærmbilledet fryser. Mærkeligt. Herhjemme, og på den anden arbejdsplads holder jeg stadig fast i W 8.

  Svar
  1. Eric

   Søger man på nettet, er der mange forskellige og mærkelige bivirkninger. For nogen går det helt glat, men jeg tænker uvilkårligt, at folk verden over har brugt millioner af timer på at få skidtet til at fungere. Nogen med held, mange uden.

   Svar
 3. Jørgen

  Det er godt nok mærkeligt at dette sker. Jeg kan forstå, at man kan komme til at trykke så det sker, men at det lader sig gøre uden aktiv medvirken er mærkværdigt. Jeg har haft rigeligt bøvl tidligere med Windows 10, men den fungerer fint på den nye komputer. Ærgerligt man skal bruge sin tid på sligt.

  Svar
  1. Eric

   At Microsoft pludselig installerer Windows 10 uden samtykke er ganske enkelt uanstændigt. De er svært forhippede på at få alle over på den nye platform, men kan ikke være uvidende om, at nogle venter, fordi visse ting ikke er up to date, og for vores vedkommende viste det sig at være tilfældet.

   Svar
 4. Leif Carlsen

  Hmmm, jeg havde store probler med overhovedet at få installeret 10’eren, FRIVILLIGT vel at mærke, men nu hvor det omsider er lykkedes, er jeg ret glad for det. Smukkere og enklere grafik og efter sigende mere driftsikkert.

  Svar
 5. Stegemüller

  Jeg er meget enig med dig: Det at Windows 10 installerer sig selv, bare fordi man i sin tid (vel for et år siden) har reserveret, er skammeligt/utilladeligt. Microsoft gør alt, hvad de kan finde på for at få udbredt det nye styresystem mest muligt. Jeg er med i en Facebookgruppe (Support PC og andet), og der læser jeg om masser af mennesker, der har problemer med drivere.

  Når det så er sagt, så er Windows 10 lækkert og hurtigt, når man lige har vænnet sig til det.

  Svar
  1. Eric

   Windows 10 er sikkert glimrende, men når man ikke kan får hardwaren til at virke som ønsket, er det ud. Vi venter som sagt, til vi skal have nye computere – når de er født med Windows 10, skal det jo virke.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.