Pengeautomaten og jordskælvet

Hvad man kan komme ud for, når man vil hæve penge i en automat på torvet i Platanos, og hvordan man oplevede jordskælvet på Leros.

Pengeautomaten i Platanos

Der var engang en bankfilial i Platanos, men den forsvandt, da krisen ramte, og blev erstattet af en pengeautomat. Det kender vi også i DK, her er det bare ikke krise, der lukker filialerne.

Jeg går op på torvet for at se, om automaten stadig er der, eller om man skal længere væk.

Pengeautomaten i Platanos

Den er der. Jeg fodrer den med kortet og arbejder mig gennem menuerne, til jeg skal vælge beløb. Loftet er nok stadig 250 euro om dagen, men jeg er ikke opdateret og prøver 300 – det kunne jo være.

Automaten brummer mekanisk og beder mig tage kortet. Der kommer ingen penge, og skærmen snakker græsk igen.

Jeg prøver forfra. Nu står der en græker og venter, og jeg vælger 200 euro. Automaten brummer igen og beder mig tage kortet. Der kommer ingen penge.

Jeg står og glor, gør op med mig selv hvad jeg nu skal gøre.

”Take your money, take your money!” råber en hvidhåret herre. Jeg træder febrilsk et skridt tilbage og ser så, at pengene er spyttet ud gennem en sprække i hoftehøjde, som jeg dækkede for med min krop.

Hånden hugger som en cobra og snupper sedlerne, inden automaten æder dem igen. Jeg havde ubevidst og tanketomt forventet, at pengene ville komme ud i sædvanlig højde gennem den sprække, jeg nu kan se er til kvitteringen.

Jeg træder tilbage og stopper pengene i tegnebogen. Det er ene tyvere. Man plejer at få store sedler, som man har besvær med at veksle bagefter.

Grækeren, der ventede, tager min kvittering og rækker den venligt til mig. Den hvidhårede går ind i butikken ved siden af, hvor man sælger papirvarer og postkort.

Jeg følger efter og takker ham. Mor lever stadig i postkortenes tidsalder, så jeg finder et typisk Lerosmotiv og går til skranken.

Den hvidhårede spørger, om jeg skal have et frimærke, og det skal jeg jo. Han fortæller, at manden på frimærket er Theodorakis, og putter frimærke og kort i en fin, hvid kuvert.

Ikke en pose af papir eller plastik, en kuvert. Det bliver 1,20. Post Nord er langt borte.

Jordskælvet

Vi ankom til Leros søndag, og mandag går jeg til Maria for at betale huslejen. Der er ingen grund til at ligge inde med så mange kontanter.

Ikke at jeg frygter indbrud eller tyveri, men vi kan lige så godt få det ud af verden, og Maria værdsætter sikkert cashflowet.

Vi får en sludder, Maria er nem at snakke med. Jeg spørger bl.a., om der skete skader under jordskælvet, og det gjorde der ikke, fortæller hun.

Jordskælvet havde epicenter mellem Kos og Tyrkiet og ramte om natten den 21. juli.

Kirke

Billedet har intet med historien at gøre, men det er da fra Leros!

De er så vant til små jordskælv, fortæller Maria, at de ikke står ud af sengen, når det ryster lidt, eller glassene klirrer, men dette var virkelig kraftigt!

Flere af gæsterne, som ikke er vant til den slags, blev forskrækkede og skyndte sig ud i det fri. Jorden gyngede, og møbler flyttede sig, men der skete ingen skader på Leros. Der kom bølger på svømmepølen, og det var det.

Maria har så ondt af de mennesker, som blev ramt på Kos. De har i forvejen så mange byrder – flygtninge ”and all”.

Jeg giver Maria de chokolader, vi købte i lufthavnen, og hun griner: ”Ah, now I’ll grow fat again!” og giver mig et kram.

Jeg kender ingen så lattermild som Maria.

Relateret:

10 thoughts on “Pengeautomaten og jordskælvet

 1. Jørgen

  Fin historie med indbygget hjælpsomhed.

  Jeg tror jo ikke den slags hændelser vil være i aftagen som tiden går. Mon det har noget med vaner at gøre at vi bliver mere ufleksible med årene? Ender vi ikke som HKH Henrik går det forhåbentlig.

  Svar
  1. Eric

   Vi bliver nok mere ufleksible med årene, men noget af dette forveksles måske med, at mere køres på automatpilot.

   Svar
 2. Pia

  Græske hæveautomater har vi også prøvet, uden at der skete noget som helst. Det er umuligt at forstå sig på alle de græske bogstaver 🙂 Vi fandt en butik som viste os vej til en ‘engelsktalende’ hæveautomat, og så lykkedes.

  Svar
  1. Eric

   Det er afgjort en fordel med engelsktalende automater! Helle kan læse det græske på staveniveau, men derfra og så til at forstå det, er der et stykke vej.

   Svar
 3. Ellen

  Jaja, har man ikke det ene ‘sjov’ med pengeautomater, så har man det andet. Jeg er lige spændt hver gang, om jeg virkelig kommer fra den igen med 1) kontanter og 2) mit kort. Sådan en har nemlig engang spist Johns kort, uden vi nogensinde fandt årsagen til det.

  Svar
  1. Eric

   Ja, man hører en del historier, men selv har jeg nu aldrig oplevet “ubehageligheder”. Blot irriterer det mig, at man som regel får store sedler, som næsten kun kan omsættes på restaurant – de småhandlende himler, hvis man stikker dem en halvtredser. Denne gang var en undtagelse.
   Men hvor er det nemt sammenlignet med gamle dages rejsechecks, girohalløj og hvad ved jeg!

   Svar
 4. Stegemüller

  Det er så dejligt at se den blå græske himmel på dine billeder.

  Godt du fandt dine penge. Selv i Grækenland er livet trælst uden.

  I må have en god aften.

  Svar
  1. Eric

   Vejret og himlen har været helt stabilt, de vildeste forandringer er fra vindstille til let brise.
   Jeg følte mig temmelig dum over den automataffære, men enden var god 🙂

   Svar
 5. Jan

  Hvad skete der med pengene i den første hævning du foretog ? Har automaten så slugt de penge, mens du bliver trukket for hævningen (og altså nu mangler pengene) ?

  Svar
  1. Eric

   Jeg ved ikke, om den slugte dem eller hvad, de er i hvert fald ikke trukket på kontoen – iflg. netbanken er der kun hævet 200, så alt er vel 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.