Ny ældrealder | Fiktion #1

Vi har Liberaldemokraternes ældrepolitiske ordfører i studiet for at uddybe, hvad de vil med deres forslag til ældrereform og ny ældrealder.

Yngre ældreLars Smal-Hansen, tak fordi du kunne være med i dag.

Selv tak 🙂

Hvad vil I opnå med denne ældrereform?

Jo, det økonomiske råderum er alvorligt udfordret af, at ældregruppen vokser i takt med levealderen, og hvis vi skal sikre den fremtidige kernevelfærd og de helt nødvendige skattelettelser, må vi tænke ud af boksen og hæve barren.

Hæve barren?

Ja, det er indlysende, at en forældelse af befolkningssammensætningen ikke er holdbar fremadrettet, og derfor skal vi gennemføre de nødvendige reformer nu.

Hvad vil I gøre sådan helt konkret?

I vores optik er der brug for et helt nyt mindset, og som et af flere nødvendige tiltag vil vi indføre en officiel ældrealder. Når levealderen stiger, skal vi selvsagt også være unge og ikke ældre i flere år end i dag.

Kan du uddybe det?

Ja, i dag er det ret individuelt, hvornår man synes, at en person er ældre. Unge mennesker synes måske, at man er tudsegammel, når man har passeret 60, mens de lidt mindre unge måske har 65 eller 70 som ældrealder.

Og hvad …

Nej, lad mig nu få lov at svare. Udfordringen er, at ældregruppen vokser, og den bedste løsning er derfor at indføre en officiel ældrealder, som stiger i takt med levealderen. Så kan vi effektivt sikre, at ældregruppen ikke vokser ud af proportioner.

Og hvad forestiller I jer så, at denne ældrealder skal være?

Vi foreslår en officiel ældrealder på 75 år fra 2020 stigende til 90 i 2050.

Er det ikke bare det samme som at sige, at I vil hæve pensionsalderen endnu mere?

Nej, der er et afgørende mindset til forskel. Unge mennesker skal selvfølgelig ikke pensioneres, og med en officiel ældrealder er man per definition yngre, indtil man bliver ældre. Vi nytænker simpelthen pensionsparatheden.

Tak til Lars Smal-Hansen, og nu til vejret …

/Eric

10 thoughts on “Ny ældrealder | Fiktion #1

 1. Stegemüller

  Ha ha. Det ligner jo rigtig meget virkeligheden. Du undgår dog heldigvis et ord jeg ikke bryder mig om, og det er “Ældrebyrden”. Hvordan kan de ældre dog blive en byrde?

  Svar
 2. Jørgen

  Her i huset er det nys formuleret, at man engang skal være i fuld sving på arbjdsmarkedet til man kan gå på pension som 74-årig og forvente besøg af kommunen, der skal spotte om man kan klare sig selv når man bliver 75 år. Man må nyde det års frihed.

  Svar
 3. Erik Hulegaard

  Liberaldemokraternes ældrepolitiske ordfører hr. Lars Smal-Hansen synes – som få – at have forstået og ikke mindst omfavnet dybden af begreber som “ældrebyrde” og “pensionsparathed” samt måske også “individuel aldring”.
  Denne sjældne kombination af empatisk og demografisk tilgang er måske formet som plejer i geriatrien, eller som sagsbehandler i Finansministeriets kontor for innovation og tilsyn, eller vel snarere en baggrund som spindoktor for (den forventede snart afgående) ældreminister, fru Thyra Frank, hvis livmål er omvendt proportionalt med hendes politiske resultater.

  Svar
  1. Eric

   Det har før vist sig, at CV’erne på folketingets hjemmeside ikke altid står til troende, men det siges, at Smal-Hansen har en fortid som først pædagogmedhjælper og siden brugtvognsforhandler med speciale i barnevogne.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *