Leros 2023

Vi har nu været på Leros i godt en uge, tiden står stille, mens den farer afsted.

Rejsen herned var med forsinkelser, men det var der taget højde for, og bagagen nåede frem sammen med os.

Ankommet til Leros’ lille lufthavn gik jeg ud for at kapre en taxi, mens Helle ventede på kufferterne. Chaufføren var en mand af få engelske ord og korsede sig, da vi passerede den første kirke på vejen til Panteli.

Nå ja, hvis du ikke lige ved det, så er Leros en græsk ø lidt nord for Kos. Den er på størrelse med Fanø og har knap 8000 faste indbyggere.

Lejligheden

Som aftalt har vi fået en af de ”store” lejligheder med børneværelse (= garderobe for os) og stor terrasse, hvor man kan sidde i skygge til ca. 16:30. Derefter kan man rykke om på den anden side af huset.

Nikis Studios

Nikis Studios

Lejligheden har fået en ansigtsløftning, men de gamle massekogeplader er stadig ca. 10 minutter om at få en kop vand i kog. Det gør ikke noget, vi har tid nok.

Værtinden Maria er et elskeligt menneske, og hun har den mest smittende latter, vi nogensinde har hørt. Hun ler heldigvis ofte!

Feriens gang

Vi har besøgt Leros adskillige gange og set det meste i kategorien ”seværdigheder” – kirker, borgen, museer. Så vi kan med god samvittighed foretage os ingenting og flade ud på terrassen eller dyppe i poolen.

Der er varmt – typisk omkring 30-33° i skyggen målt med vores termometer. I direkte sol er der en hel del varmere, så man bevæger sig med omtanke og rutter ikke med skridtene. Der er ca. 700 meter (opad) til bageren og supermarkedet, lidt længere hvis man også vil have en kop kaffe på torvet.

Kaffepriserne ruinerer ikke. To kopper græsk kaffe og to, små flasker vand koster tre euro.

Knap så langt er der til kaffe i Panteli Bay, hvor et stort tamarisktræ ved strandbaren giver skygge, og lokale mænd løser verdenssituationen uden at forhaste sig.

I tamarisktræets skygge

I tamarisktræets skygge

Aftenturen går også til Panteli Bay. Cirka en halv time før solnedgang sidder vi på stranden med en aperitif. Lyset blåner, evt. skytotter får rosa maver, og mange, mange spurve samles til palaver i palmernes kroner. De har meget at fortælle hinanden om dagens oplevelser.

Panteli Bay

Panteli Bay

Når solen er gået ned, og glassene er tomme, går horisonten i sort, og vi finder hen til en af restauranterne med borde på stranden. Bordene skråner ned mod vandet, men de vipper ikke.

Psaropoulos

Vores foretrukne taverne, Psaropoulos, har eksisteret siden 1962. Den lukker ikke om vinteren, når turisterne forsvinder, bordene rykkes blot indenfor.

Spisekortet er ikke så omfattende, som det har været, og priserne har fået et nøk. Det er vel universelt, at der skal spares på omkostninger og svind. Krofar Apostolis svæver over vandene og er en venlig mand, også når der har været ouzo i vandene.

Octopus Stifado

Octopus Stifado

Møder vi nogen på hjemvejen, bliver der sagt ”kalispera”, og vi sidder en stund på terrassen, mens aircooleren får indetemperaturen ned på sovevenligt niveau.

Der er en uges tid tilbage af ferien, og hvilepulsen har det fint.

Relateret: 

/Eric

8 thoughts on “Leros 2023

 1. Ellen

  Skøn overskrift, for det er jo lige sådan det er. Også selvom man ikke holder totalt daseferie, faktisk.
  Blækspruttestifado kunne jeg godt tænke mig at prøve – jeg elsker blæksprutte og får det heldigvis indimellem med Skagenfood. Her skal jeg så bare selv tilberede dem …
  Vi sørger også helst for at få et værelse mere, end antallet af personer taler for, netop for at have et opbevaringsrum/garderobe.
  Jeg ønsker jer en god og afslappende sidste ferieuge

  Svar
  1. Eric

   Blæksprutte er nemlig godt, hvis tilberedningen er OK. Vi har én gang (et andet sted) fået grillede blækspruttearme, der var så seje, at selv de sultne katte ikke ville æde dem.
   Og tak, afslapningen fortsætter i bedste velgående 🙂

   Svar
 2. Anni Guldberg

  Ja tak, det rene mentalhygiejne, men det bliver et nej tak herfra til octopus stifado. Fortsat god ferie og tak fordi du deler med os.

  Svar
 3. Lene

  Og jeg får pulsen ned ved at læse om jeres ferie 🙂 Vi har rundet det før, at den ferieform I afholder og den vi gør er meget forskellige. I er typisk det samme sted mange gange, vi kører rundt og ser nye steder. men begge er med til at lægge sindet til ro og gøre godt for krop og sjæl.

  Svar
  1. Eric

   Ja, dette er i sandhed en afslappende ferie. Men vi spiller nu på flere strenge, hvad angår det velkendte. Fx var vi på Amalfikysten i foråret (nyt for os), og i oktober smutter vi igen til Grækenland, men et nyt sted (Tolo på fastlandet), hvor vi heller ikke har været før.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Så vidt optalt er det en jubilæumstur til Leros. Nr. 10 og det giver anledning til det interessante fænomen, som enhver kuffertmotionist kan reflektere over: Hvorfor? – Der er steder, som man af mere eller mindre definerede årsager returnerer til.

  Når den aktuelle Leros-beskrivelse læses, er tanken nær: Velegnet som kompendie for en stress coach. Den balsamiske (og sunde) relative stilhed bliver kun lejlighedsvis afbrudt af værtinden Marias høje latterudbrud.

  Jovist – hvilepulsen er en recidiverende betydningsfuld faktor. Fortsat god ferie!

  Svar
  1. Eric

   Korrekt, der er steder, man med forkærlighed vender tilbage til. Men første gang havde besøget opdagelsesnatur. I takt med at man bliver ældre, kan kræfter og mobilitet også spille ind, så man fravælger ellers spændende rejsemål, fordi de kan være for strabadserende. På Leros ved vi (næsten) præcis, hvad der venter os.
   Tak, jeg er sikker på, at den sidste ca. halvdel af ferien bliver nydt, som den første blev.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *