Trumpetens sidste trut?

Trump rammes af retssager på stribe, og nu er der snak om, at den amerikanske forfatning forhindrer ham i at stille op til præsidentvalget.

Trumps forbryderbillede

Sommerens bagholdsbyger har betydet, at vi har tilbragt megen tid på den overdækkede terrasse. Her sker der ikke meget, men man skal bare åbne browseren for at høre om katastrofer som kæmpehagl, dræbende hede, skovbrande, oversvømmelser, krig og hvad ved jeg.

Midt i ulykkernes parade har det dog været et lyspunkt, at ekspræsident Trump tiltales i den ene retssag efter den anden. Jeg følger normalt ikke meget med i amerikansk politik, dertil er den for vanvittig, men Trump er en slyngel, og det glæder min retfærdighedssans, at han nu stilles til regnskab.

Jeg vil ikke gå i detaljer med hans slyngelstreger, I har nok læst og hørt tilstrækkeligt herom.

Trump gør alt for at trække sagerne i langdrag, for vinder han præsidentvalget i november 2024, kan han måske benåde sig selv eller stoppe sagerne (de føderale).

Nu er der ikke meget, der peger på Trump som vinder, men der kan jo ske så meget. Fx er Joe Biden en ældre herre, mere behøver jeg vel ikke sige.

Genvalg af Trump ville være en alvorlig trussel mod det amerikanske demokrati og det internationale samfund. Han har allerede bebudet autokratiske tiltag fra fascismens ABC, hvis han vælges igen. Det er skarp sovs.

Forfatningen giver håb

På det seneste har der været røster fremme om, at forfatningen forhindrer Trump i overhovedet at stille op. Det er ikke noget, der har fyldt i danske medier, til gengæld fylder det mere og mere i de amerikanske, og vi kommer garanteret til at høre meget mere herom i tiden, der kommer.

Kernen er den 14. forfatningændring (”amendment”) sektion 3, som lyder:

No person shall be a Senator or Representative in Congress, or elector of President and Vice President, or hold any office, civil or military, under the United States, or under any State, who, having previously taken an oath, as a member of Congress, or as an officer of the United States, or as a member of any State legislature, or as an executive or judicial officer of any State, to support the Constitution of the United States, shall have engaged in insurrection or rebellion against the same, or given aid or comfort to the enemies thereof. But Congress may by a vote of two-thirds of each House, remove such disability.

En klar tekst. Bemærk, at der ikke er krav om, at skurken skal være dømt, eller at kongressen skal indover. Fremtrædende amerikanske jurister, heraf flere konservative/republikanske, taler for, at Trump er diskvalificeret pga. hans rolle i opstanden og stormen på kongressen den 6. januar 2021.

Diskvalifikationen træder i kraft, ganske som hvis kandidaten er under 35 år gammel eller født som ikke-amerikansk statsborger. Siger eksperterne altså.

En af de artikler, der har sat gang i sagerne, er: The Constitution Prohibits Trump From Ever Being President Again. Forfatterne er to juridiske sværvægtere: Den ultrakonservative, nu pensionerede dommer J. Michael Luttig og (den liberale) Harvard-professor Laurence Tribe, som er mangeårig ekspert i forfatningsret.

Et destillat af artiklen kan ses/høres i et interview på YouTube.

Noget af det nyeste i sagen er, at en advokat i Florida, Lawrence Caplan, på eget initiativ har bedt den føderale domstol vurdere, om Donald Trump er diskvalificeret – se fx denne artikel i The Palm Beach Post.

”Hvorfor vente med at få bolden i spil?” siger Caplan frit oversat. Flere vil garanteret følge efter, og til syvende og sidst kommer USA’s højesteret til at afgøre spørgsmålet.

Der er håb, og det bliver spændende at følge.

/Eric

 

8 thoughts on “Trumpetens sidste trut?

 1. Donald

  Det, der er mest foruroligende, er at så mange stadig vil stemme på ham som kandidat for Det Republikanske Parti”.
  Det er et emne, som jeg følger lige så meget som Ukraine. Må begge ting finde en positiv løsning, som sparer liv og som giver borgerne her og der et værdigt liv.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er mildest talt foruroligende. Det er så nemt at sige, at de er “dumme”, men det er nok værre end som så. Hvor det amerikanske valg har en deadline, frygter jeg mere, at krigen i Ukraine bliver langvarig.

   Svar
 2. Henny Stewart

  Hvis det er rigtigt, at Trump har diskvalificeret sig selv ved at stå bag optøjerne i januar af Bidens første år som præsident, så er det for mig dagens gode nyhed! Jeg kan stadig ikke kapere, hvordan så mange mennesker går ind for Trump. Det har jeg aldrig kunnet. Det er jo at hylde utilsløret ondskab!

  Den slags må simpelthen ikke vinde!

  På den anden side set: Det eneste, der skal til for at ondskaben vinder, er at de gode ikke foretager sig noget mod den.

  Svar
  1. Eric

   Det lyder rigtigt, synes jeg, men det kommer domstolene til at afgøre.
   Støtten til Trump er svær at begribe, men der er ægte amerikansk kult i sagen, og den hårde kerne er aldeles faktaresistent.

   Svar
 3. Ellen

  Jeg håber virkelig ikke, at den herre vinder det næste præsidentvalg. Ej heller, at han overhovedet får mulighed for at stille op, men det er svært at gennemskue. For mig virker det som om, at ingen rigtig tør tage tyren ved hornene og give den mand, hvad man for længst ville have givet enhver anden, der havde opført sig på sådan en måde. Når man tænker på de sindssygt hårde og lange fængselsstraffe i USA, burde han allerede være buret inde. Er man nervøs, fordi hans tilhængere bliver mere og mere fanatiske for hver ny anklage, mon? Er det i virkeligheden en borgerkrig, man frygter?
  Og så savner jeg en yngre kandidat for Demokraterne. Der må da være bare én, der tør eller vil eller kan?

  Svar
  1. Eric

   Ja, der er meget, der er vært at forstå i denne sammenhæng, men ét er sikkert, og det er, at den hårde kerne af tilhængere er bindegale. Det gælder for den sags skyld også en del af republikanerne i Repræsentanternes Hus – de opfører sig i hvert fald sådan.
   Det undrer også mig, at man ikke finder en yngre kandidat end Biden – han fortjener at komme på pension.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Et kortere, men meget velresearchet indlæg om et svært emne. “fascismens ABC” er guldrandet for typer som Trump og hans gode ven i Kreml m.fl. Håndtrykkene mellem d´herrer på et møde i Helsinki i juli 2018, hvor troværdighedens blanke stempel blev givet fra USA´s 45´ende præsident til czaren fra Kreml i skikkelse af håndtryk og nedgradering af troværdigheden for egne efterretningstjenester, er blandt de mest skræmmende kapitler fra samme artificielle håndbog.

  Samme Mr. Trump har forsøgt at gardere sig med seks konservativt udnævnte højesteretsdommere versus tre liberalt sindet, så han tænker vel, at flertallet sikrer hans “altid uafviselige ret”.

  Fra et EUropæisk synspunkt må også tælle den åbenbare fragilitet hos den nuværende US præsident, der på trods af en betydelig omfavnelse af begrebet “senior” har valgt at opstille påny. Det kan blive en gyser med Floridas de Santis som joker.

  Var man tysker, kunne det fortælles om der alte Bundeskanzler Konrad Adenauer som et 80+ eksempel, men også for ham gled sandet ned ad i timeglasset. – Time will show!

  Svar
  1. Eric

   Ja, Trumps sympati (beundring?) for stærke mænd som Putin, Orban, NordkoreaKim m.fl. er velkendt og afslørende. Han har da også tilkendegivet, at hvis han bliver præsident igen, kommer der andre autokratiske boller på suppen. Man tænker uvilkårligt tilbage på 1933 (?), hvor Hitler blev rigskansler og tog den derfra.

   Om højesteret vil støtte Trump forbliver et åbent spørgsmål. Imod taler deres egen “udslettelse”, hvis Trump bliver præsident og får annulleret forfatningen og dermed højesterets betydning/eksistens. Vil de undergrave deres eget levebrød og prestige? – Tvivlsomt, men som du siger: “Time will show”.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *