Der har været flere alvorlige jordskælv på det sidste, men hvad betyder det egentlig, når man siger, at styrken var X på Richterskalaen?
Jeg vidste, at det var noget med, at Richterskalaen er logaritmisk, så at f.eks. 8 er mange gange kraftigere end 7. Men hvordan hænger det egentlig sammen? Jeg slog det op.
Hos Wikipedia kan man læse, at man ikke rigtigt bruger Richterskalaen mere, men noget der ligner meget: momentmagnituden.
Den er et udtryk for, hvor meget energi der udløses ved jordskælvet, og en forskel på 1 svarer til en styrkeforskel på (101)(3/2) = 31,62. En forskel på 2 svarer til (102)(3/2) = 1000 og så videre.
Jordskælvet i Haiti den 12. januar målte 7, og gårsdagens skælv i Chile målte 8,5. Altså en forskel på 1,5. Jordskælvet i Chile udløste altså (101,5)(3/2) = 178 gange mere energi end det i Haiti.
Hvis jordskælvet i Nordsøen den 19. februar var på 4,7, var skælvet i Chile altså 501.187 gange kraftigere.
Hvis jeg har forstået det ret, er det altså ret vildt!
hej, ved nogle af jer, hvordan man måler fra richterskalaen, og om til kilojoule?:) eller en anden form for enhed?
Ja, men man skal holde sig for øje, at skalaen er udtryk for skælvets energiudladning eller moment – ikke at det ryster f.eks. 1000 gange kraftigere på jordoverfladen.
Som jeg læser definitionen, er momentet lig jordskorpens stivhed gange forkastningens gennemsnitlige bevægelse (“slip”) og størrelsen af området, der bevægede sig.
Man kan således forestille sig et skælv på f.eks. 7,5 med samme grad af rystelser som et på 7, hvis det f.eks. er et større område, der bevæger sig.
Jeg vil da næsten håbe, du har misforstået noget, men det har du jo nok ikke (jeg skal ikke gøre mig klog på det 😉 ), for ja, det lyder da totalt vildt – der er ikke noget at sige til, at skaderne bliver så omfattende.