Svampens vej fra græsplænen til banken

Svampen i græsplænen er formentlig en type, som kun snegle gider æde, hvis de falder over den, og snegle falder vist ikke over noget som helst.

Jeg kender ikke meget til svampe, men denne paddehat kunne godt være en af de sjove, som sætter fut i den psykedeliske fantasi.

Det håber jeg faktisk ikke, for hvis det rygtes, vil seniorflippere og blomsterpensionister snart kravle rundt på min græsplæne om natten med pandelygte og læsebriller, og hvad vil naboerne så ikke tænke.

Nej, jeg håber snarere, at svampen er en kulinarisk delikatesse, som kalder på kendernes mundvand. Den vil næppe indbringe det samme som trøfler, for man kan jo finde den helt uden hjælp af specialopdrættede svin eller sporhunde, men kulinariske sjældenheder kan være lukrative.

Så kunne jeg sende den med delikatesse-kurer til restaurant Noma, som vil servere den på et stykke rullegræs for en dollarspækket gourmand eller en midtjysk kommunaldirektør.

Det er godt nok lidt sent at tænke i de baner, for svampen er for længst fortæret af plæneklipperen, men der kan jo være flere på vej.

 

8 thoughts on “Svampens vej fra græsplænen til banken

 1. Stegemüller

  “og snegle falder vist ikke over noget som helst”. Heri har du så ganske ret, deres udgangspunkt er jo liggende, hvilket får mig til at tænke, om jeg ikke kunne egne mig ganske godt som snegl… Der er noget fantastisk over det vertikale plan; p.t. tilsætter jeg det selv en række bøger – m.a.o. jeg ligger i min frie tid en del på min seng og sætter tonsvis af bøger til livs. Det er fantastisk!

  Svar
  1. Eric Bentzen

   @ Stegemûller
   Lyder dejligt! Fordelen ved at være snegl er, at man til enhver tid kan trække sig ind i sit hus, når man vil være sig selv. Hvis man altså ikke hører til de hjemløse arter, som må logere, hvor de kan finde ly.

   Svar
 2. Ellen

  Står den under en lærk? Det ligner en lærkerørhat, men det kan snyde enormt, når der ikke er andet end et hattebillede. Har den rør eller lameller?
  Hvis det er en lærkerørhat, kan den godt spises, men den betragtes som uspændende, så du skal ikke regne med at spinde guld på den 🙂

  Svar
  1. Eric Bentzen

   @ Ellen
   Ah, en hattekyndig! Den stod ca. 10 meter fra et lærketræ og ca. 4 fra en kinesisk vandgran. Så det kan være, der er et eksportpotentiale. Jeg spurgte plæneklipperen om det med rør eller lameller, men den svarede bare, at det rager den en hatfuld, og at den kører på vekselstrøm.

   Svar
 3. Søren

  Nu er det for sent at konsultere:
  Morten Lange, 24.11.1919-10.11.2003, dansk botaniker og politiker, professor i botanik ved Københavns Universitet 1958-89 og rektor 1976-79
  Han vidste så godt som alt om svampe. Med lidt kreativitet kan det være sjovt at lege med svampe:
  http://i14.tinypic.com/2u4sx0p.jpg

  Svar
 4. Henny

  Det får mig til at tænke på en lærer, jeg engang havde. Han udtalte ordet “psykedeligst”. Det var helt bevidst fra hans side.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *