Ruskursus og embedsmanden fra DVU

Det var en practical joke, som ikke faldt i god jord, da han forklædt som embedsmand troppede op for at kontrollere ruskursets faglige relevans.

Ved denne tid for 33 år siden var jeg på ruskursus med min storgruppe fra AUC, det nuværende Aalborg Universitet. Kurset foregik i en primitiv feriekoloni, og min parallelstorgruppe var også på kursus ikke mange kilometer fra os.

Det daværende Direktoratet for Videregående Uddannelser (DVU) var begyndt at interessere sig for det faglige indhold på disse kurser, der blev arrangeret og ledet af ældre studerende, tutorer.

DVU mente, at samtlige disse tutorer var stærkt venstreorienterede, og at ruskurserne var ren indoktrinering i ræverød marxisme. Der var derfor planer fremme om, at universiteterne skulle levere læseplaner, emneoversigter o.lign. for at dokumentere kursernes faglige relevans.

Vores storgruppe havde nogle gode dage, hvor vi dels arbejdede i grupper med udvalgte emner og dels hyggede os gevaldigt med en masse ikke-studierelaterede ting, hvoraf specielt vores planlægning og udførelse af denne practical joke har brændt sig fast i hukommelsen:

En af vores medstuderende, der var lidt ældre end vi andre og samtidig amatørskuespiller, skulle tage hen til vores parallelstorgruppe og udgive sig for at være en embedsmand fra direktoratet, der skulle kontrollere kurset.

Han blev forklædt med en ikke ret krøllet skjorte og et friskhæklet slips, og tutorerne for den anden storgruppe blev indviet i planerne. Vi andre skulle så støde til senere, og det hele skulle så gerne ende ud i masser af latter og hyggeligt samvær.

Sådan kom det ikke til at gå; vores amatørskuespiller var fremragende i sin uvante rolle, og de stakkels studerende var stærkt fortørnede over, at DVU ville blande sig i og sætte rammer for, hvad de måtte beskæftige sig med på ruskurset.

Det afstedkom en ophedet debat, og til sidst følte vores ven sig faktisk truet i mere end blot verbal henseende og flygtede fra forsamlingen, vistnok gennem et toiletvindue.

Da vi andre ankom, var vores medstuderende blevet informeret om sagens rette sammenhæng, men de var stadig voldsomt ophidsede og diskuterede og bearbejdede oplevelsen i grupper og var ikke synderligt ivrige efter at feste sammen med os andre.

Og det var en skam, for vi (blogejeren og jeg) havde til lejligheden fabrikeret en festsang. Den gik på melodien: ”En jæger gik at jage” og kun den første linie er bevaret i min erindring:

”En embedsmand fra D…V…U!”

/Helle

 

1 thought on “Ruskursus og embedsmanden fra DVU

  1. Ellen

    “Den som kun ta’r spøg for spøg og alvor kun alvorligt”… tænk at de ikke engang kunne se det sjove efter forklaringen – sikke nogle selvhøjtidelige personager.
    Hvis det kan trøste, så synes jeg, det var en rigtig god joke 🙂 Med eller uden friskhæklet slips 😆

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *