Passionen for skak der blev mat

Det er underligt, at man kan miste lysten efter små 40 års passion. Jeg ville have forsvoret, at det kunne ske for mig, men det skete.

Skak er psykernes kamp, en intellektuel udfordring, en æstetisk springkilde af logik – skak er så meget, og definitionen afhænger af, hvem du spørger.

Jeg meldte mig i klub som 14-årig, og indtil for få år siden var skak en lidenskab. Spillet har præget mit liv, givet mig venner og store oplevelser. Jeg har ikke mistet fascinationen – jeg har bare ikke lyst til at spille alvorligt mere.

Det kom snigende. Sulten efter at kæmpe og vinde svandt ind. Lysten til at bruge mine weekends på holdkampe blev til ulyst, og så valgte jeg at stoppe – eller i hvert fald holde pause.

Det er stadig en fornøjelse at følge med, når de bedste spiller, og fascinationen er usvækket. Jeg kan også fornøje mig med at gennemspille nogle af mine gamle partier. Et af de partier, jeg husker med særlig glæde, var faktisk ikke særlig godt, men jeg kan stadig glæde mig over den afsluttende kombination.

Det blev spillet i en holdkamp i 1996. Jeg havde sort, og vi kommer ind i partiet efter hvids 13. træk, bonde c2-c3.

Det er et dårligt træk, som tillader en afgørende kombination. Jeg havde set muligheden og kunne slet ikke holde ud at vente ved brættet, men gik hvileløst rundt ude på gangen.

Den trænede skakspiller ser straks, at der er ugler i mosen. Løberen på c5 og tårnet på f8 peger begge på feltet f2 lige foran hvids konge. Der står blot en hvid springer i vejen på f3. Et sidste tjek ved brættet, og så:

13…Dxg5

Det at ofre dronningen – brættets stærkeste brik – har altid haft en særlig romantisk status. Hvid må slå tilbage, ellers har han bare mistet en løber uden kompensation.

14. Sxg5, Txf2+

Formålet med at ofre dronningen var selvfølgelig ikke bare at få en skak ind med tårnet. Kongen kan nu kun gå til g1. Tårnet kan derefter slå springeren på d2 og samtidig sige skak med løberen på c5 – en såkaldt afdækkerskak. Den hvide konge må så flytte sig, hvorefter sorts tårn slår hvids dronning. Sort har materiel fordel, men hvid kan indskyde Sf7+ fulgt af Sg5+ og Sxh7+, før han snupper tårnet på d1, og der er lidt spræl.

Det var vel også, hvad min modstander forventede, for efter mit næste træk sad han forstenet i flere minutter, før han gav op.

15. Kg1, Tf1+

Kombinationens afgørende pointe. Da både tårnet og løberen på c5 truer den hvide konge, skal kongen flytte. Hvis kongen slår tårnet, hopper springeren fra h5 til g3, og den hvide konge er skakmat.

Hvis kongen i stedet går til h2, går den sorte løber til g1 med skak (dækket og screenet af tårnet på f1). Kongen kan derefter kun stå på hjørnefeltet h1, og den sorte springer sætter igen mat fra g3.

Af de tusinder af træk, jeg har spillet, er 15…Tf1+ nok det, der har givet mig størst æstetisk tilfredsstillelse, og det var forhåbningen om at få lov til det, der fik mig til at gå hvileløst rundt på gangen, mens min modstander planlagde fejlen 13. c3.

 

3 thoughts on “Passionen for skak der blev mat

 1. Erik Hulegaard

  Selvom skak i perioder af mit liv har været en kærkommen “helle” af koncentration, tillader mit kontante, resultatorienterede og til tider utålmodige væsen for sjældent fordybelsen i dette sort-hvide, fascinerende brætspil.

  Det aktuelle OL i en ukendt sibirisk flække og den aktuelle “konge-død” i Buenos Aires, hvor alle tiders Larsen omsider tog det sidste træk, har naturligvis intet at gøre med blogejerens aktuelle manglende motivation.

  I det erfarne liv skifter vi nogle gange aktivitetsplatform; ofte ved vi først længe efter, hvad det var, der udløste startskudet. Så kan vi efterrationalisere og analysere, ganske som blogindlægget eksemplificerer i et sort-hvidt fortidigt drama. 😉

  Svar
 2. Per

  Herligt – når den slags lykkes!
  Tf1+ er af den slags stille træk, der kan være svære at se …

  Svar
 3. Leoparddrengen

  Nice. Ku’ godt se 15. -, Txd2†, men så ikke din mat.

  Lyst omkring den slags kan jo komme og gå – det lyder som om det var blevet en pligt for dig, og det kan jo hurtigt fjerne enhver følelse af lyst.

  Du kan jo overveje at prøve Diplomacy – det har en del ligheder med skak – i og med der ikke er et tilfældigt element – men er samtidig ret forskelligt – og mere nedrigt.

  Jeg hygger mig en del med det online. (Det er ret svært at stable et rigtigt spil på benene.)

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *