Hvorfor købte jeg dog aktier i Danske Bank?

Danske Bank har valgt at betale 1,42 % af sit overskud i skat. Hvorfor købte jeg dog aktier i den moralske sump?

Danske Bank gennemførte for nylig en aktieemission, og jeg kunne som indehaver af 100 aktier købe 33 nye til en (formentlig) favorabel kurs. Så det gjorde jeg, og nu har jeg fortrudt.

Banken har nemlig offentliggjort sit regnskab for 2010, og af et overskud på 6,5 milliarder kroner betaler den kun 92 millioner i skat. Det svarer til 1,42 %.

Banken har (formentlig fuldt lovligt) kanaliseret en masse penge til datterselskaber i udlandet, så den slipper med at betale håndører i skat til den danske stat.

Danske Bank gennemførte angiveligt aktieemissionen for at kunne betale sin gæld tilbage til staten. Lånet var det sikkerhedsnet, skatteyderne spændte ud under banken, da den pga. finansiel uansvarlighed røg på røven under finanskrisen.

Jeg ved godt, at 75 % af virksomhederne i Danmark slet ikke betaler skat, og at 1,42 % er mere end 0 %. Jeg ved også godt, at Danske Bank ikke producerer klyngebomber eller bruger børnearbejdere ved kassen; men skønt moral og anstændighed har mange facetter, er det ikke så indviklet endda.

Danske Bank vil formentlig sige, at den plejer aktionærernes interesser, men der er i hvert fald én aktionær, som ikke bryder sig om, at banken skider på sit samfundsansvar.

Jeg er flov over at eje aktier i det firma, som tilmed kalder sig ”Danske”. Heldigvis er det længe siden, jeg flyttede min lønkonto til en konkurrent, som tilbød rente.

10 thoughts on “Hvorfor købte jeg dog aktier i Danske Bank?

 1. Farmer

  Efterhånden er det hele så internationalt orienteret, at det ikke er realistisk for DK at gå enegang med selskabsskatten, selvom jeg også får det moralsk dårligt over den lave deltagelse i samfundsforpligtigelserne.
  For min lille landbrugsproduktion er der ingen pardon: Først selskabsbeskatning af overskuddet og derefter fuld beskatning for de penge som trækkes ud til privatforbrug eller anden investering.
  -Og det er efter min mening helt fair.

  For banker er det end ikke muligt at anvende ejendomsskatten, da langt de største pengestrømme drøner af sted via nettet.
  Jeg har kun een ældre kunde, som betaler sine regninger i kontanter. Resten er overførsler. Når det en dag er slut med ham, kan jeg for den sags skyld have en kassekredit i en bank på en stillehavsø.

  På langt sigt må opgaven ligge i at få de forskellige skattely-stater verden over til at opkræve selskabsskat på et afbalanceret niveau i forhold til omverdenen.

  Svar
  1. Eric

   Hehe, det med stillehavsøen lyder ikke så tosset, hvis man skal hæve i den lokale filial 😉

   Så vidt jeg har forstået (og det er måske ikke korrekt), er det EU-regler, som giver DB mulighed for at betale skat i fx Baltikum af overskuddet samme sted, hvor skatten er lav, og underskuddet i Irland trækker de fra i DK, hvor skatten er “høj”. De kan med andre ord shoppe skat, som det passer dem bedst, og det gør de.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg er enig i, at danske virksomheder ofte betaler for lidt i skat, sådan rent moralsk. Jeg kan bare ikke helt forstå, hvorfor det skal lyde som om det er den nuværende regerings skyld? Der er jo heller ingen af forgængerne, der har pillet ved selskabsskatten; uanset partifarve.

  Svar
  1. Eric

   De fleste multinationale selskaber har ikke betalt skat i årtier. Fra 2000 til i dag er selskabsskatten sat ned fra 32 % til 25 %, men hvor 60 % af de danske virksomheder betalte skat i 1998, var det kun 26 % i 2009. 2009 var nok atypisk pga. finanskrisen, for et år eller to tidligere (hvor økonomien buldrede derud ad) var det vist ca. 50 %.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Min (arvede) aktiebeholdning i Danske Bank blev realiseret, da jeg en dag kort før det ramlede (2008) tilfældigt læste, at gebyrgrippen (Peter Straarup) havde solgt en større portion. Samme grå ordførende direktør er ikke just på min top-1000 liste, men instinktet sagde mig, at salg var det rigtige!

  Det etiske dilemma, som dit i mange henseender markerede samfundssind (via blogindlæg) føler aktuelt, er du vist ikke ene om.

  Der er signaler fra S-SF, at ifald en regeringsskifte vil den aktuelle lovgivning for bankers skatteartisteri blive søgt ændret.

  Svar
  1. Eric

   Det var klogt af dig at sælge – senere røg kursen jo også helt i bund. Herfra skal der ikke lyde beklagelser, hvis en ny regering kan få hold på de selskabelige skatteål.

   Svar
 4. Per

  Jeg har desværre også 100 aktier i den “bank”, men solgte heldigvis mine optioner.
  Har desværre købt aktierne til en kurs, hvor der skal et mirakel til bare at redde indsatsen hjem. Føj hvor har vi dummet os 😉

  Svar
  1. Eric

   Min dumhed har nu ikke med kurser at gøre. Jeg købte for mange, mange år siden 10 aktier i Provinsbanken for en tusse, og da den blev opslugt af – undskyld: fusioneret med Danske Bank, blev de 10 aktier konverteret til 100 i Danske Bank.

   Det har jeg tjent pænt på (haha), fordi kursen er steget, men 1,42 % i skat er at som at ramme gulvet ved siden af toilettet.

   Svar
   1. Per

    Ja de 1,42 % i skat har Peter Stråmand sikkert en selvglad og arrogant forklaring på 😉
    Moral og anstændighed er vist ord, ikke mange banker kender betydningen af !

    Svar
    1. Eric

     De overholder skam bare reglerne, og det er sandt, og skatteministeren finder ingen grund til at ændre på dem. Tværtimod mener Venstre, at de 25 % af virksomhederne, som betaler skat, betaler for meget.

     Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *