Solsortene og videokameraet

Solsortene i baghaven er gode motiver, når jeg vil øve mig med det nye videokamera, og med den kraftige zoom kan jeg undgå at skræmme dem.

Haven er territorium for en solsortefamilie, og græsplænen er det foretrukne spisekammer. Her hopper de rundt, lægger hovedet på skrå og finder kryb. Ind imellem er der tid til et bad, og hen under aften synger fatter solen ned.

Fuglene har været gode motiver for øvelserne med det nye videokamera, som jeg må se at finde et andet navn for end ”Sony HDR-CX250E”.

Man skal jo eksperimentere for at blive fortrolig med mulighederne, og den kraftige optiske zoom har overrasket mig. På mange gange fuglenes sikkerhedsafstand kan jeg zoome ind og få et pænt skarpt billede.

Men det kræver øvelse, for med kraftig zoom virker selv små håndrystelser meget voldsomme. Man skal også lige lære det rette tryk på knappen, så der ikke zoomes for hurtigt ind og ud.

Nogle af disse begyndervanskeligheder ser man i de flg. klip. Det første klip er fatter i fuglebadet på 6 meters afstand. I det andet får han fat i en regnorm, som fruen dog straks ”overtaler” ham til at afgive. Det er hende, der bestemmer i den familie.

Jeg har prøvet at brænde en DVD med den medfølgende software, og det tog 1½ time at konvertere sølle 2,2 GB til et standardformat og brænde skiven. Heldigvis har jeg fundet ud af, at fjernsynet kan afspille filerne i det originale format.

Det skyldes sikkert, at både kamera og fjernsyn er fra Sony – fjernsyn fra andre producenter kan næppe læse videofilerne i Sonys eget filformat.

Det er super! Det går meget hurtigere at brænde en datadisk, og så fungerer den som lagringsmedie for de originale filer. Ekstern lagring er nødvendig, for selv få sekunders video i HD fylder rigtig meget.

Og nu vil legebarnet ud at se, om solsortene er villige til at posere. 🙂

 

12 thoughts on “Solsortene og videokameraet

 1. Donald

  Optikken er fantastisk! Og zoom i forskellige hastigheder er godt. Selv om jeg kan optage HD-stereo videoer med 48x zoom er det ikke “skarpt” fra ca. 24 – 48 og zoom hastigheden kan ikke varieres (men så skal man lige huske at jeg kun har betalt 1300 kr, 400 kr. mindre end det kostede at få repareret en ledningsfejl på bilen!)

  Og jeg kan jo tilføje at du kan kalde kameraet hvad du vil, men jeg ville måske bruge forkortelse eller acronym SVC/sveecee alternativt svedsken 🙂

  Svar
  1. Eric

   Ja, optikken er ikke så ringe. Kameraet har 12 x optisk zoom og dertil digital zoom. Den digitale zoom er “fusk,” og jeg tror, det er det, du oplever.

   Faktisk er HD-opløsningen så høj i originalfilerne (ikke YouTube), at jeg kun har rigtig fornøjelse af den på fjernsynet – computerens skærm har lavere opløsning og kan flimre noget.

   Svar
 2. Donald

  Jeg kom vist til at forlade en kommentar uden at sende den. Jeg holder meget af solsorte – hvem gør ikke det – og har set video’erne, og jeg har netop lige bagefter, da jeg kom hjem i bil, set en fætter, som havde fundet en orm der hvor jeg graver og som stod og hakkede i den flere gange, inden den slugte den. Jeg kan godt forstå at man skal tage tilløb til at sluge sådan en regnorm!

  Også denne solsort kiggede efter mig ligesom ham på video’en, men når jeg er inde i bilen, er jeg ikke farlig, så den gav sig god tid.

  Billederne er meget rolige, jeg gættede på, at du havde brugt stativ.

  Svar
  1. Eric

   På mig virker det, som om de vil være sikre på, at ormen er død, inden de sluger den. Og nej, der er ikke brugt stativ, jeg sad i en havestol og støttede albuen på armlænet.

   Svar
 3. Donald

  Det er morsomt at man kan dokumentere med levende billeder – tænk at det er blevet økonomisk overkommeligt, og så i rigtig pæne kvaliteter! Fantastisk. Jeg holder meget af solsorte.

  “Legebarn” er jo bare udslag af, at det kan være sjovt at lære noget nyt – hold fast i den fornemmelse 🙂 Jeg har moret mig med bl.a. “dokumentation” af forbifarende tog, og har fundet ud af at jeg ikke er den eneste. Der findes tog-entusiaster, der nærmest tilbeder 50’ernes MY lokomotiver (som rettelig bør hedde NOHAB-engines, Nydqvist och Holm AB, Trollhättan) og som har lagt en del video’er på YouTube, hvoraf nogle er rigtig morsomme – har du nogensinde været i maskinrummet i et NOHAB-lokomotiv? Om ikke andet kan du så se det på video.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er ret fantastisk, hvad man kan få af elektronisk kvalitet for pengene i dag. Min tanke med kameraet er mest at peppe rejsebeskrivelserne lidt op – nogle ting får ekstra dimensioner med levende billeder og lyd.

   Og nej, det nærmeste jeg har været maskinrummet på et tog, var da jeg som knægt legede med modeljernbane. 😉

   Svar
 4. Gowings

  Man forventer hvert øjeblik et speak som:”And here we are, in the northern Jutland…” – og så David Attenborough i jungletøj. Fine film.

  Svar
  1. Eric

   Hehe, jeg må overveje at speake, og måske kan jeg overtale Helle til at posere med stråhat og pegepind.

   Svar
 5. Stegemüller

  Hvor er det en fantastisk zoom, der er på ‘Sony-boy’; jeg er meget imponeret over, hvor tæt du kan komme på fuglenes liv og levned. Jeg synes også, du klarer det med zoomhastigheden rigtig godt. Jeg har i hvert tilfælde set mange meget værre eksempler. Så nu vil jeg sætte mig tilbage og vente på din forevigelse af det farvestrålende marked i Siracusa m.m

  Svar
  1. Eric

   Ja, det optiske zoom er imponerende for så lille et kamera, men man skal holde sig fra at bruge det for meget, medmindre man kan støtte armen eller hånden til noget – det er næsten umuligt at undgå rystelser. Det med hastigheden har jeg fået ind i fingeren siden disse to klip blev optaget.

   Jeg glæder mig til at prøve det af på Sicilien. Til visse motiver, hvor der er bevægelse og/eller lyd, som betyder noget, er video bedre end stillbilleder og vel også til panorering. Stillbilleder er bedre til at fange “øjeblikket,” og så kan de jo også beskæres, hvis kompositionen i felten ikke var helt i orden 😉

   Svar
 6. Erik Hulegaard

  Hjemme i Sony hovedkvarteret i Tokyo-forstaden Minato kunne det sikkert fornøje at læse om familien Bentzens tilfredshed med kompabiliteten i produkterne. Japanerne har ikke just haft så meget at grine af de seneste par år.

  Ifølge blogerindringen skiftes der snart fokus. “Sony-boy” får nye udfordringer i det latinske område. Der vil helt sikkert ved hjemkomsten herfra være filmruller så lange som en sammenkoblet spagettiret. 😉

  Svar
  1. Eric

   Det er korrekt – inden længe skal Sonyboy (glimrende navn, Erik!) forevige det farvestrålende marked i Siracusa m.m. i levende billeder, og jeg noterer med tilfredshed, at der p.t. er 15 grader varmere end her. 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.