Markedet i Riga er enormt: 5 luftskibshangarer fyldt med kød, fisk, fjerkræ, grøntsager, tøj, tasker og hvad ved jeg. Her er ingen varemangel.
Hotellets morgenbuffet omfatter boblevin opskænket i champagneglas. Det springer vi nu over – det bliver så dovent af at stå.
I går stilnede finregnen af ud på eftermiddagen. Ifølge meteorologerne skulle det vist slet ikke regne, så den tekniske forklaring er nok, at luftfugtigheden er så høj, at den kondenserer til dråber i lav højde.
Vi spiste rigtig godt på en italiensk inspireret restaurant, Domini Canes, som betyder noget i retning af Herrens Hunde. Hvorfor man giver en restaurant sådan et navn, når den ikke serverer hund, er mig uklart.
Til forret fik Helle kantarelsuppe med pift af ost, og jeg fik et tårn af røget laks med kartoffelrösti m.m. Til hovedret ovnstegt lammeskank, supermørt og velsmagende. Tilbehøret var bl.a. kogt rødbede i både, gulerødder, asparges og en gulerodsmos lavet af gulerødder kogt i bouillon.
Den unge tjener var yderst beleven. Beleven er vist desværre ved at glide ud af sproget, fordi der så sjældent er anledning til at bruge det, men her er det helt på sin plads.
Det sted kan vi godt anbefale – det ligger i Skarnu Ilea lige over for kirken. Bordbestilling tilrådes.
Markedet
I dag stod markedet så på programmet. Det ligger ikke så langt fra hotellet, og det imponerer – ikke mindst ved sin størrelse. Det slår markedshallen i Budapest med flere længder, og den har ellers længe stået for mig som noget af det ypperste.
Sådan en hangar til en gammel zeppeliner er altså ikke lille, og markedet fylder 5 plus det løse udenfor. Vi brugte ikke så lang tid, men gik bare igennem og nød overfloden af alverdens ting til billige priser.
Hvad mener du fx om svinekam til godt 25 kr. kiloet eller laks til knap 70 kr. kiloet? Eller kyllingeunderlår til 13 kr. kiloet? Kvaliteten så generelt rigtig god ud.
Der er så mange stader med så stort et udbud, at man må undres over, at der er omsætning til dem alle. Men der var mange ude at købe ind, og turister udgør kun en lille andel – i hvert fald på denne årstid.
Hvor ville jeg gerne have sådan et marked i Aalborg, men på den anden side: Hvis det lå i vores bydel, er jeg sikker på, at Helle ville komme meget sent hjem hver dag.
Nu er vi tilbage på hotellet for at hvile fødderne. Man kunne jo også overveje hotellets tilbud på en full body massage i chokolade.
Ja, du læste rigtigt: chokolade. Det koster kun 72 Lat for 2 en kvart time med aromatisk peeling, og jeg skal komme efter dig.
Jeg tror nu, at jeg springer over. Jeg kan godt lide chokolade, men helst i mindre portioner.
Der er ikke noget så skønt som at gå på markeder, når man er udenlands. Jeg går altid og forestiller mig alle de lækre retter, jeg ville lave, hvis jeg boede i det land. Jeg kan bruger timer på et marked bla. med at beundre den måde varerne er præsenteret i stabler og på anden vis.
Det er nogle meget flotte hønsefødder, du viser.
Markeder er herlige, hvis blot man har lidt “luft” – jeg hader det, hvis det bliver en kompakt menneskemængde.
Ja, nogen har virkelig vasket fødder her 🙂
Herlige varer til rimelige priser på det marked.:-)
Den italienske mad lyder ikke ueffen…..så hyg jer når tiden er inde..
Bon appetit!
Grazie, det var glimrende!
PS: Jeg kunne/kan stadig ikke kommentere på indlægget før dette. Er det kun mig, eller er det mon for alle, at kommentarlinjen er forsvundet?
Læst er indlægget i hvert fald 🙂
Pas! Jeg kan se den, og andre har kommenteret, men WordPress opfører sig af og til lidt underligt.
Jeg elsker simpelthen denne slags markeder og ville helst kunne købe det hele – måske lige bortset fra hønsefødder …
Mad alle de seneste kødskandaler i tankerne, ville jeg være forsigtig med at påstå, at Domini Canes ikke serverer hund 😉
Hvis den lækre lammeskank, vi fik i går, var hund, så var det en fårehund!
Købe varerne før de skal bruges, selvfølgelig …
Jeg tror nu også, jeg foretrækker chokolade i mindre portioner – og til indvortes brug.
Den slags markeder er fascinerende. Jeg er selv stødt på noget lignende i Spanien. Den gang formulerede jeg en teori om, at den slags kun kan fungere på et sted, hvor der er mange hjemmearbejdende husmødre, som kan komme og købe de friske varer umiddelbart før, de skal købes. Ved ikke, om det holder stik. Jeg forestiller mig, at der ikke er så mange hjemmearbejdende husmødre i Riga? Det kan godt være, at det alt sammen er fordomme.
Teorien lyder ikke så tosset. Arbejdsløsheden er stor i Letland, så hvorfor ikke?