Løftestangen og byggemarkedet

Jeg tager modstræbende en tur i byggemarkedet en gang eller to om året, når omstændighederne tvinger mig, sådan som i dag.

Jeg er nemlig ikke gør det selv-mand og lader hellere andre om at gøre det, men er det noget, jeg kan lave, vinder nærigheden over ulysten, hvis det ikke kan udsættes.

For håndværkere er dyre at få inden for døren, og selv deres ”servicevogn” skal have timeløn for at drive den af uden for huset. Det var faktisk billigere, hvis de tog en taxi.

Toilet i KlunkehjemmetMen det skulle handle om løftestangen og byggemarkedet. Vores hus har to toiletter af den udmærkede type fra forrige århundrede, hvor man som et sportshold rykker op for at rykke ned.

(Det med at rykke ned må være et udtryk fra den tid, hvor cisternen hang på væggen over hovedhøjde som på billedet til højre.)

Det er løftestangen, man rykker op i for at rykke ned, og den er knækket. Havariet falder ind under den kategori af opgaver, jeg selv kan klare, og som afgjort ikke kan udsættes.

I det mindste kunne jeg glæde mig over tørvejr på cykelturen, inden jeg trådte ind i byggemarkedet og mistrøstigt observerede, at de igen havde flyttet rundt på alting, så man igen skal lede længe for at finde det, man leder efter.

Jeg var heldig at finde VVS-afdelingen uden det store besvær, og så gik jagten ind på universalløftestangen, som jeg forinden og med rettidig omhu havde fundet på byggemarkedets hjemmeside.

Den var meget nemmere at finde på hjemmesiden end på hylderne, og da jeg fandt en ekspedient, fik jeg forklaringen, nemlig at de ikke havde nogen, og at den skulle bestilles.

Når man ser på overdådigheden af ligegyldige sav- og stikvåben, havefræsere, dippedutter og hvad ved jeg, er det utroligt, at de ikke har en løftestang, som er så væsentlig for brugere af toiletter, hvor man rykker op for at rykke ned.

Jeg mener: Der er opgaver, man kan udsætte, og så er der dem, man ikke kan. Man kan fx udsætte havefræsning i årtier, men man udsætter ikke brugen af en løftestang ret længe.

Stangen er nu bestilt, og jeg får en SMS, når den kommer. Så må jeg i byggemarkedet igen. Indtil da rykkes der forsigtigt i husets sidste intakte løftestang. Det er et løfte.

/Eric

12 thoughts on “Løftestangen og byggemarkedet

 1. Ellen

  Er det helt ude i hampen at foreslå at købe et toilet med stort og lille skyl?
  Det kunne spare lidt på de dyre [vand]dråber.

  Svar
  1. Eric

   Det er bestemt ikke ude i hampen, men jeg har lavet det, så der skylles, så længe man holder i stangen, og besparelsen ville derfor være beskeden eller nul.

   Svar
 2. Jørgen

  Jeg har også prøvet at udskifte sådanne løftestænger. De forekommer rigeligt dyre. Det dyreste var dog nok en plastikknop til at løfte løftestangen i. Der stod gange vist IFÖ på den, men så skulle man også betale 80 kr. for stumpen. Det forekommer i øvrigt at være en særpræget prioriteringspolitik byggemarkedet har, som du anfører.

  Svar
  1. Eric

   Løftestangen er vist oppe i 123 kr. nu og det uden plasticstump – jeg håber, den gamle passer til gevindet. Netop prioriteringen var det, der slog mig mest. Gør det selv-behovet for løftestænger er afgjort mere presserende end for bøgebordplader og havefræsere, hvis man tænker på almenvellet. 😉

   Svar
 3. Stegemüller

  Bortset fra at løftestangen er knækket er det da et vældig flot toilet I har med alle de mange fine blomster, og træsæde, man føler sig helt hensat til et andet årtusinde. Bare stangen nu holder, til du får den der SMS.

  Svar
  1. Eric

   Åh, det fine vandkloset er ikke vores – gid det var. Det står i Nationalmuseets Klunkehjem og er min illustration af et toilet med højtsiddende cisterne, hvor man skal rykke ned for at skylle ud 😉

   Svar
 4. Ivan Madsen

  Løft nu forsigtigt – ellers må i jo finde en spand og grave det ned i haven – den er vel tæt på frostfri nu. Eller har i stadig hvidt derude?

  Svar
  1. Eric

   Der løftes meget forsigtigt 😉 Sneen er næsten væk – der er kun nogle klatter tilbage hist og her.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.