Efterløn og pension er en jungle

Det med efterløn og pension er en jungle, for politikerne har skrevet jungleloven, som plyndrer dig med tilbagevirkende kraft.

PensionMaterialismen er lidt ringeagtet, selvom de fleste af os dyrker den og kun siger ”penge er ikke alt,” når vi mangler dem eller er misundelige.

Der kommer så en alder, hvor de fleste begynder at interessere sig mere seriøst for, hvordan det vil stå til med det materielle, når de forlader arbejdsmarkedet.

Den alder nåede vi for nogle år siden, og så gik det for alvor op for os, at efterløn og pension er en jungle, hvor politikerne har skrevet jungleloven, som plyndrer dig med tilbagevirkende kraft.

Hvis man er for ung til at snige sig med på en overgangsordning, betyder tilbagetrækningsforringelsen, at pensionsopsparingen modregnes i efterlønnen, selvom opsparingen først udbetales, når man går på pension.

Man har sparet op til sin pension under falske forudsætninger.

Når man så går på pension og får udbetalt sin ratepension, betaler man skat af den (fair nok), men den bliver nu modregnet endnu en gang, nemlig i pensionstillægget.

Så hvis man har sparet op til en ratepension, kan det ende med at blive en dyr fornøjelse, og man havde været langt bedre stillet, hvis man havde sparet op i frie midler, som politikerne har sværere ved at forgribe sig på.

Da den store tilbagetrækningsforringelse kom, tog vi konsekvensen og droppede al pensionsopsparing ud over arbejdspladsens obligatoriske minimumsbeløb.

I stedet sparer vi forskellen op i frie midler, og selvom den risikofri rente er lavere, går det glimrende, fordi der ikke er gebyrer og omkostninger i hobetal.

Frie midler kan også løbe deres vej, hvis politikernes snabel kommer for nær.

Men som så mange andre lod vi os bondefange i fortiden, og pensionsopsparingen kommer til at koste på Helles efterløn, det kan ikke forhindres.

Når jeg så går på folkepension, har Helle 3,7 år tilbage på efterløn, og halvdelen af efterlønnen modregnes i mit pensionstillæg.

Hvis udbetalingen af min ratepension starter, når jeg går på pension, vil modregningen koste mig mindst 50.000-60.000 kr. i pensionstillæg. Til grin for egne penge.

Jeg er tilhænger af at lade de bredeste skuldre osv., men det er urimeligt at straffe folk for at spare op til én pensionsform frem for en anden.

Det er derfor nærliggende at udskyde ratepensionens første udbetaling, til Helle går på pension, så sparer vi en pæn, otiumsforsødende slat.

Al det pensionshalløj er svært at gennemskue, og det er selvfølgelig også derfor, at konsulentfirmaer som fx Willis kan eksistere.

Dem betaler vi (ufrivilligt) til i dyre domme, så nu skal de have lov til at eskortere os gennem junglen – så får vi da lidt for de penge.

Vi skal nok komme til Otiumland alligevel, og det bliver sødt, men der er ingen grund til at købe de dyreste billetter.

/Eric

10 thoughts on “Efterløn og pension er en jungle

  1. Anne Folehave

    Jeg tror aldrig, det har været meningen at nogle overhovedet skulle gennemskue pensionsjungelen. Det er nok her som med Skat, ingen aner hvordan det hele hænger sammen, man møder ind om morgenen og finder selv på hvad dette og hint skal koste. Rent lotteri. Jeg har altid været i den heldige situation, IKKE at have 5 flade ører til overs til opsparing, ud over den tvungne. Jeg gik på efterløn i oktober 2014. Det bedste valg jeg har gjort i mange år. Ren nydelse. Jeg har opgivet, at finde ud at hele halløjet omkring efterlønnen og modregninger o.s.v. Egentlig er jeg ikke sikker på, at der rigtig er nogle som kan gennemskue det. Når jeg snakker med andre på efterløn, syntes jeg at det er meget forskelligt, hvordan man opfatter reglerne.

    Svar
    1. Eric

      Det er for viderekomne – typisk knopskydningslovgivning, som ender med at blive usammenhængende og ugennemskuelig. Men det er dejligt at høre, at du glæder dig ved at være på efterløn. 🙂

      Svar
  2. Inge

    Vi har gjort som jer, fået rådgivning og valgt at udsætte alle ratepensioner så længe som overhovedet mulig. Der er mange penge at spare ved at se sig godt for, og ved at søge hjælp og rådgivning.

    Desværre er der jo ingen former for garanti på pensionsfronten, så inden jeg når pensionsalderen kan alt have ændret sig igen.. Suk suk og atter suk.

    Svar
    1. Eric

      Ja, meget kan ændre sig, for politikerne er opfindsomme, når der skal findes nye veje til vores lommer. Især når det er “låste” midler, der ikke kan løbe deres vej.

      Svar
  3. Henny Stewart

    Ja snak om, at man er blevet taget ved næsen! Jeg er gået på efterløn nu, eller det vil sige jeg er holdt op med at arbejde, og jeg er kommet på pension. Efterlønnen udbetales bagud, så den kommer vel. Men da pensionen modregnes, uanset hvornår den kommer til udbetaling, har jeg valgt at få udbetalt så meget af den så hurtigt som muligt. Da jeg ikke kunne strække den to år mere, får jeg ikke noget ud af de overgangsbestemmelser, der er. Jeg ved, at jeg lever nu. Om 10 år? Tjah, det vil jo vise sig. Hvis jeg lever meget mere end 10 år til, så har jeg nok et problem, men så må jeg se at finde på noget til den tid. Det er bestemt ikke fyrstelige summer, jeg kan få udbetalt i efterløn og pension, så det er de “frie midler” der skal få enderne til at mødes. Jeg kan ubetinget støtte dig i, at det gælder om at anbringe så meget som muligt på den måde.

    Svar
    1. Eric

      I junglen må man finde de bananer, man kan nå. Hvad der er bedst er meget individuelt, men bundlinjen er, at mange blev bondefanget, da politikerne prædikede: “Spar op! Spar op!.

      Frie midler er sagen. Ganske vist er renten lav (den risikofrie), men jeg blegner, når jeg ser, hvad jeg betaler til PFA og Willis i gebyrer, administrationsomkostninger og hvad ved jeg. Og bagefter kommer staten med støvsugeren.

      Svar
  4. Pia

    Det er virkelig en jungle Vi har et par gange fået gennemgået vores pensionmidler, men love og regler har ændret sig hen ad vejen. Vi har prøvet at justere det vi kunne, men så blev arbejdssituationen ikke som forventet eller håbet på. Det er ikke nemt. Jeg håber mine nu er sikret rigtigt til jeg skal have pension om 7 år,

    Svar
    1. Eric

      Oven i det er det uhyre svært at finde ud af, hvad man egentlig får, hvis man går på efterløn før pensionen. Pensionsselskaberne har fine hjemmesider, hvor man kan “lege” med forskellige pensionsaldre, men så regner de med, at man betaler i hele perioden frem til pensionen. De har bekvemt “glemt,” at man kan blive arbejdsløs eller gå på efterløn, hvor man stopper indbetalingen.

      Ergo har man bare et cirkatal.

      Svar
  5. Stegemüller

    Det lyder da fuldstændig vanvittigt! Jeg er også tilhænger af det med de bredeste skuldre osv. men dette lyder som sagt vanvittigt. Modregningen er helt urimelig og den bliver dobbelt så urimelig, når det sker to gange i de samme penge.

    Lad Willis arbejde for jer, for dette lyder da ret uigennemskueligt.

    Svar
    1. Eric

      Ja, rimeligheden skal man lede længe efter, men jeg vil tro, at jeg kan udskyde min ratepension, til Helle går på pension. Når hendes efterløn ikke modregnes, holder vi skindet på næsen, og i praksis skal vi bare rokere lidt med midlerne.

      Men ja, Willis bliver (mod min vilje) forgyldt, så nu skal de levere varen.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *