Af skade bliver man klog

Haven er normalt et fredeligt sted, hvor solsorten synger serenader, men skaderne og deres unger har vendt op og ned på dette.

Skadeunge

Indzoomet skadeunge

Der er ikke tre småskader, som jeg skrev i sidste indlæg; der er fire. De sidder i buske og træer og piber: ”Ih-gimigmad! Ih-gimigmad!” eller også går de rundt med korte haler og pikker i plænen.

Når en forælder lander, overfaldes den af ungerne. De basker med vingerne, åbner næbbene og piber: ”Ih-gimigmad!”

Det får de dog langtfra altid. Som oftest letter far/mor uden at dele ud. Der er sikkert et nyt kuld hjemme i skadestuen.

Vover katten sig frem, lyder først en kort kommandoskræppen, og når ungerne er i sikkerhed, får katten så mange skældud, at han sjosker mjavende hen til os for at få trøst. Han kender ikke til skadefryd.

Det er ganske underholdende, men der er sådan et leben, at jeg egentlig hellere var skadefri. Solsorten er sikkert af samme grund flyttet til en anden have og kommer kun for at spise/hente af kattens tørkost.

Køleskabsskaden

Køleskabet er også skadet, og det er ikke en frostskade. Fredag var det ikke blevet lukket ordentligt, og måske har det fået en arbejdsskade, for nu kommer temperaturen ikke under 10-12°.

Fødevarerne er evakueret til det gamle køleskab i kælderen, som ellers kun kører i juledagene. Så der er ikke krise, men det er træls, når der skal hentes og bringes.

Det skadede skab er mindst 15 år gammelt, så det kan ikke svare sig at få det gjort skadesløs – det har allerede levet længere, end det var designet til.

I formiddags kørte vi derfor til Skousen, der har forretning i midtbyen. Alternativet var City Syd, som ikke har en pind med city at gøre, men er en samling mastodont-varehuse langt uden for den egentlige by.

Skousen har åbent første søndag i måneden; det står både på nettet og på skiltet i den låste dør. Måske står det et andet sted, at de har lukket grundlovsdag.

Af skade bliver man klog, siger man. Så må vi se, hvor hurtigt det går. Jeg synes allerede, jeg kan mærke noget …

/Eric

13 thoughts on “Af skade bliver man klog

  1. Pia

    Fugle- og andet dyreliv kan man have meget fornøjelse og underholdning af. Nogle er mere støjende og kunne for min skyld godt finde andre steder at være, men vi lader naturen råde.
    For snart mange år siden gik vores køleskab i stykker en sen aften op til en stribe helligdage. Jeg kunne godt have tænkt mig et forvarsel.

    Svar
    1. Eric

      Det er særdeles underholdende at følge med i skadernes familieliv, og jeg misunder bestemt ikke forældrene, der har nok at se til med to kuld unger!

      Svar
  2. Donald

    Jeg har også fået at vide at en udskiftning af køleskabet sparer strøm. Men når huset opvarmes med strøm, er det vist en sandhed med modifikationer, køleskabet varmer jo også. Men for 5 år siden slog det også bak, det 25 år gamle køleskab, som var SÅ praktisk, kunne rumme alt det jeg havde brug for, så jeg købte et tyrkisk Elvita. Man skal vist være opmærksom på at den oprindelige A-mærkning er så strømslugende at man nutildags skal gå efter AAA+

    Iøvrigt er min 19 år gamle opvaskemaskine også på vej til udskiftning, rust problemer, kurvene kan ikke holde så længe. Min nabo’s tilsvarende holdt kun i 7 år, så jeg må være en god én overfor sådan nogle maskinerier.

    Svar
    1. Eric

      Jeg synes generelt, at vores hvidevarer har holdt godt, men der er selvfølgelig heller ikke det pres på, som der er i en børnefamilie. For køleskabe og frysere er det naturligvis ét fedt, men ikke for vaskemaskiner, tørretumblere og opvaskemaskiner.

      Skabet, vi har købt, bruger efter sigende 126 kWh på et år, og det synes jeg er ganske godt. Det er et A+, og A+++ er så dyre, at de skal holde meget længe for at tjene prisforskellen hjem.

      Svar
  3. Inge

    Ja af skade bliver man klog.. men sjældent rig.. Hvis I overhovedet har plads i køkkenet, kan jeg stærkt anbefale et “amerikaner skab” med indbygget isvand og isterninger.. Vi købte sådan en kæmpefætter da vi flyttede i lejlighed, vi stornyder at kunne få kold vand og isterninger i rå mængder året rundt. Den positive side-effekt er at vi begge drikker væsentlig mere vand end vi gjorde inden 🙂

    Svar
    1. Eric

      Vi har lige været nede at købe. Det blev et noget lavere skab end amerikanerskabene – ellers skulle fruen skiftes ud til en højere model, sagde hun, og det ville nok være for bekosteligt 😉

      Svar
  4. Jørgen

    Jeg forstår fint at du gerne er fri for de lidt for støjende skader. Du må vente med at skyde dem til september, men det kræver måske jagttegn.
    Køleskabe skal skiftes ud – ligesom alt muligt andet.
    Vi tog toget til Køge fordi butikkerne havde åbent første søndag også i denne måned, men jeg må have overset at Grundlovsdag er arbejdsfridag også for butikspersonale. Følgelig tog vi til Ølby med S-toget for at købe en smule i et af de fem supermarkeder. Kun Aldi havde åbent og efter antallet af kunder at dømme må det have været årets bedste omsætningsdag.

    Svar
    1. Eric

      “Lidt støjende” kunne være en nordjysk underdrivelse, men jeg skal ikke skyde skader. Lad os se, om de bliver boende næste år. Hvis de gør, kan jeg overveje at give skadestuen en bedre udsigt, hvis jeg kan lokalisere den.

      Svar
  5. Stegemüller

    Du er en sand ordekvilibrist; det er jeg ret begejstret for.

    Køleskabe har jeg ingen mening om. Mit stod her, da jeg kom, jeg gør det troligt rent og håber det holder mange år endnu.

    Svar
  6. Eric

    Sådan er det. Vi har kig på et bestemt A++, men det skyldes mest, at højden og størrelsen passer, og det kan være, at de har noget, der passer os bedre – vi får se. Om det er det ene eller andet mærke, tvivler jeg på betyder så meget – de er alle designet til at holde 10-15 år eller deromkring.

    Da vi (altså du og jeg) var børn, kunne køleskabe holde i evigheder, men strømforbrug og støj fulgte ikke med tiden.

    Svar
  7. Ellen

    Irriterende, når den slags sker. Murphy vil, at et køleskab skaber sig i en meget varm periode, men han havde glemt at tage i betragtning, at I har et reserveskab … forhåbentlig er det ikke der, I opbevarer skeletterne …
    Jeg kan anbefale et Liebherr, som er det bedste køleskab, jeg har haft, men I har sikkert allerede besluttet jer for et.

    Svar
  8. Erling Kristensen

    Skabsskaden skal du glæde dig over. Du vil komme til at sparre masser af strøm fremover.

    Svar
    1. Eric

      Lidt måske. Det var et A+, og køber vi et lidt større A++, kan der spares lidt. A+++ synes jeg er voldsk dyre.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *