Om at forstå og pindsvinet der inviterede sig selv

Jeg har været så længe på denne planet, at jeg ved, der er ting, man ikke forstår, hvis man tager præmissen for gode varer.

Pindsvin

Og her tænker jeg ikke på ting, der går over min forstand, som hvad der er uden for galaksernes krumme rum, men hvad der driver folk til at gøre noget, de ikke bryder sig om, når de ikke behøver at gøre det.

Som når nogen indleder en sætning med: ”Det er ikke for at sige noget, men …” og så siger noget alligevel.

Eller som hvorfor en fyr fulgte mig på Facebook, når han ikke brød sig om mit ”småborgerlige pis,” som han skrev til mig i en chatbesked.

Når man normalt søger rationelle forklaringer, er det uforståeligt, at han havde læst og kommenteret så længe, for man skal ikke opsøge lidelse.

Jeg læser fx ikke kuglestøderens opstød, og med en blokering hjalp jeg Facebook-fyren af med min småborgerlighed. Jeg er skam hjælpsom, når det ikke kræver for meget.

Når noget er uforståeligt, er det dog som regel fordi, man tager præmissen for gode varer. Hvis præmissen i virkeligheden er en anden, kan det tilsyneladende irrationelle give god mening.

Fx savnede fyren på Facebook sikkert opmærksomhed og indholdsrige svar på sine banale kommentarer, som han gavmildt lod drysse, selvom vi ikke var venner.

Det var heller ikke pænt af mig, men Facebook er ikke mit liv; jeg kommer kun forbi nu og da og ikke i rollen som opsøgende terapeut for personer, der inviterer sig selv. Den, der inviterer sig selv, skal afstemme sine forventninger efter værten.

Pindsvinet der inviterede sig selv

Og apropos at invitere sig selv, lå pindsvinet i morges på nederste hylde ved Gyldendals leksikon i en af udestuens reoler.

Det med leksikonet skal man ikke lægge for meget i – pindsvin drives ikke af kundskabstørst, men kan lokkes af kattemadsdufte.

Han sneg sig uset ind, formentlig i aftes, og da terrassedøren blev lukket for natten, kunne han ikke komme ud. Det kunne den fordøjede kattemad derimod godt, både som stort og småt.

Logisk og til at forstå, men det lugtede ilde. Sådan kan det gå, når døren er åben. Både på den virtuelle og den fysiske matrikel.

Helle tog vintervanter på og bar det sammenkrøllede pindsvin ud i haven, hvor han krøllede sig ud. Billedet foroven er ikke af vores natlige gæst, men af en mulig forfader.

/Eric

24 thoughts on “Om at forstå og pindsvinet der inviterede sig selv

 1. Donald

  Somme tider gribes man af forundring af noget, man burde have gættet: Lugten af den fordøjede kattemad, som pindsvinet havde troet var på tilbud. Jeg har aldrig tænkt på at pindsvin efterlader efterladenskaber … men selvfølgelig gør de det. 😀

  Svar
 2. Inge

  Der er også mange ting jeg ikke forstår, men jeg har forstået at jeg ikke behøver at forstå alt, og det giver ro i maven.. 🙂

  Svar
 3. Jørgen

  Det er både en besynderlig og ikke-besynderlig historie om Facebook-fyren, og jeg kommer til at tænke på, at han måske spiller de såkaldte psykologiske spil på denne måde. Hvis han spiller “Spark mig” (hvorfor skal det altid gå ud over mig?) så har han jo fået bekræftet en eller anden grundantagelse om sig og andre. Heldigvis kan man lade være med at spille med og benytte blokeringsknappen.
  Det er vist længe siden vi har set pindsvin her i haven, men det kunne nu ellers være fint hvis en sådan kunne sætte en masse snegle til livs.

  Svar
  1. Eric

   Ja, man kan heldugvis lade være at spille med.

   Bortset fra nogle få år, har vi haft pindsvin i haven, siden vi flyttede ind i 1991. Måske det uplejede vildnis tiltaler dem 😉

   Svar
 4. Henrik Mortensen

  Pindsvin spiser ikke voksne “dræbersnegle”. De spiser muligvis de helt små, hvis deres slimkirtler ikke fuldt udviklede. Til gengæld spiser de med stort fornøjelse sneglenes æg. Og des flere des bedre…

  Svar
 5. Jesper Bentzen

  Efter jeg hegnede kattene inde for ca. 4 år siden for ikke at starte en nabokrig, så har jeg aldrig set dræber snegle siden. Det viser sig at jeg uden at vide det har hegnet et pindsvin inde, som har overlevet de sidste mange år ved at spise bl.a. dræber snegle. Jeg er lidt i syv sind da dette dejlige dyr er fredet, men jeg kan ikke lukke det ud uden mine katte kommer i fare (genbo har truet med at slå dem ihjel og har sat fælder op og kørt dem meget langt væk hvis de gik i fælderne- de tog mine ene kat 4 dage at komme tilbage sidste gang). Det eneste plus er at pindsvinet ikke bliver kørt over, og det har masser at spise.

  Svar
  1. Eric

   Der er ikke enighed om pindsvinets gennemsnitlige levetid, men du skal vist snart til at finde en anden løsning på problemet med dræbersnegle!

   Svar
 6. Pia

  Pindsvin er nogle kære størrelser. Det er bare ikke nogen vi ser noget til her på matriklen, men da jeg var barn, var det ikke usædvanligt at rende rundt med sådan et på armen og stryge det på ryggen i den rigtige retning 😉

  Svar
  1. Eric

   Det er synd, at I ikke har pindsvin, for de er herlige at følge. Vi har som regel 1-2 hver sommer, men det er sikkert rigtigt, når Henrik skriver, at de er i tilbagegang pga. trafik m.m.

   Svar
 7. Ellen

  Hehe – småborgerlige Eric … den slags udtalelser siger jo mere om personen, der udtaler dem. Medmindre altså, at det er rigtigt, men jeg har svært ved at forestille mig, at du har fremført småborgerlige udtalelser.
  Vi havde et pindsvin i en hel del år i Havdrup – eller også havde vi flere generationer … ved ikke, hvor gamle de kan blive, men vi syntes, det var så hyggeligt at høre den snøfte omkring om aftenen. Vi hørte engang en parring finde sted. De er ikke ligefrem diskrete!

  Svar
  1. Eric

   Jeg er ikke borgerlig, end ikke i det små, men det med ordenes betydning kan være svært. Jeg synes fx at ejendomsskatten skal følge prisudviklingen, så prisudviklingen bliver “naturlig,” men sådan er der så meget.

   Pindsvin er nogle rigtige hyggedyr, er de 🙂

   Svar
 8. Stegemüller

  Pindgrisen ser nu fin ud. Synd at de sviner sådan. Og så spiser de Tots mad…

  Noget af det værste jeg hører er: “Jeg er ikke racist, men…” og så affyres en salve af højrenationale bredsider.

  Noget af det sidste jeg vil kalde dig er dog “småborgerlig”: FB-fjolset skulle have sine skolepenge tilbage, men det er der nu mange på FB, der skulle.

  Svar
  1. Eric

   Den kræsne kat kan bare spise op, kan han, så ham skal du ikke have ondt af. Semantik er nok ikke FB-fyrens stærkeste side, men skidt.

   Svar
 9. Henrik Mortensen

  Pindsvin er herlige dyr. Desværre bliver der færre og færre af dem. Trafikken og nu senest gift mod “dræbersnegle” er hårde dem.

  PS: Hvad har “vores” pindsvin og den sorte danske snog til fælles? Ingen kan de to kan holdes i fangenskab. De sygner hen.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er herligt med vilde dyr, der er så frygtløse pga. naturlig beskyttelse, at de tør komme nær. Og så ikke et ord om, at de er nuttede og den slags – det er de også.

   Det med fangenskabet var jeg ikke klar over, tak.

   Svar
   1. Henrik Mortensen

    Jeg lærte det nu også først i en “sen alder” fra en naturvejleder fra Amager…

    Svar
 10. Henny Stewart

  Pindsvin hedder ikke sådan uden grund. Vi har masser af pindsvin, og vi giver dem kattemad, efter at vi har fundet ud af, at mælk og mælkeprodukter er den rene gift for dem. De små bæster skider i deres egen tallerken. Når der er en 4-5 stykker af dem på en gang, smasker de så højt, at vi kan høre dem ind i stuen. Kattene er dybt fascinerede af dem, men de har lært at holde poterne for sig selv.

  Svar
  1. Eric

   De er søde i al deres frygtløshed og smasken. Katten her ved også, at de ikke er til at lege med, og affinder sig modstræbende med, at madskålen overtages af piggede snøftere.

   Svar
   1. Karl Thomasberg

    Vi har også indtil flere pindsvin her i haven. Jeg glæder mig altid når de står på hovedet i græsplænen på jagt efter gåsebillelarver! Jeg håber de finder nogle af dem, inden larverne har ædt min græsplæne.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *