Jeg giver ikke mit CPR-nummer til hvem som helst

Jeg skulle have lavet en synsprøve hos en optiker, og de bad om mit CPR-nummer. Det nægtede jeg at give dem – hvad skal de bruge det til?

Jeg skal have nye sikkerhedsbriller, og da min arbejdsgiver har en aftale med Synoptik, aftalte jeg tid til synsprøve. Det var i dag.

Da jeg ikke er kunde hos dem, skulle jeg først registreres i deres system, og det er der ikke noget underligt i, men så ville pigen have mit personnummer.

Hun spurgte endda, som om det var det naturligste i verden – noget i retning af:

”Og dit personnummer?”

Jeg svarede, at hun kunne få min fødselsdato, men personnummeret fik de ikke.

Ekspedienten: ”Jamen, det skal vi have!”

Mig: ”Men det får I ikke. Det har I ikke noget at bruge til.”

Ekspedienten: ”Nå, men det må du tage med optikeren.”

Mig: ”Fint”

Det skal siges, at optikeren overhovedet ikke nævnte spørgsmålet om personnummeret. Jeg fik lavet synsprøven og valgt en sikkerhedsbrille, som vil være klar om et par uger.

Tilbage til CPR-nummeret

Personnumre kan misbruges og bliver misbrugt til at skaffe oplysninger, og i værste fald snakker vi identitetstyveri. Se fx denne side om muligt misbrug.

Så jeg rutter ikke med mit CPR-nummer. Jeg udleverer det kun til myndigheder, min arbejdsgiver, bank og nogle få andre, som har et berettiget krav på at kende det.

I et notat fra Forbrugerombudsmanden kan man læse, at der er to love, der regulerer området, nemlig markedsføringsloven og persondataloven (hvis virksomheden vil registrere CPR-nummeret).

Om registrering skriver Forbrugerombudsmanden bl.a.:

”En privat virksomhed må behandle kundens cpr-nummer, når det står i lovgivningen (1), eller kunden har givet sit udtrykkelige samtykke til behandlingen, og der er et relevant og sagligt formål (2). Det følger af persondatalovens 11, stk. 2, nr. 1 og 2, samt af lovens § 5, stk. 2.”

I min optik (undskyld) er en optiker ikke berettiget til at kræve CPR-nummer oplyst endsige registrere det, medmindre det fx er nødvendigt, for at kunden kan få tilskud fra det offentlige.

De har overhovedet ikke brug for mit personnummer til at lave en synsprøve eller en sikkerhedsbrille. De oplyste ikke (jf. ovennævnte notat), hvad de skulle bruge det til, og de bad heller ikke om mit samtykke til at registrere det.

Nu ved jeg da godt, at man let kan finde de sidste fire cifre, hvis man kender fødselsdato og køn. Jeg kan meget hurtigt lave et program, der regner det ud, men det ændrer intet ved det principielle.

Jeg kan tage fejl, men mit gæt er, at de bare bruger nummeret som unik nøgle i deres kundedatabase. Så kunne de lige så godt bruge mit telefonnummer, og satte de landekoden foran, havde det lige så mange cifre.

Jeg er ikke tryg ved, at mit CPR-nummer havner i private registre. Hvem kan sige sig sikker mod at blive hacket? LinkedIn, Yahoo og mange andre kunne ikke.

Det er nu ikke frygt, der gør mig kontrær, det er irritation over, at nogle virksomheder tror, at jeg bare uden videre giver dem talkoden til min identitet, når formålet hverken er relevant eller sagligt.

Det er en uskik.

/Eric

17 thoughts on “Jeg giver ikke mit CPR-nummer til hvem som helst

 1. Steven

  Som optiker skal vi have fuld CPR-nr.
  Dette er påkrævet ved lov.
  Optik er et sundhedsfagligt fag, og optikere er uddannet sundhedsfagligt personale.
  Hvis man ikke har fuld cpr-nr ved en journal, så opfylder journalen ikke loven om journal-føring.
  At få taget en synsprøve, er at få foretaget en sundhedsrelateret undersøgelse.

  jvf: retsinformation.dk
  https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=183578
  § 1. Denne bekendtgørelse omfatter enhver autoriseret sundhedsperson, der som led i sin virksomhed foretager behandling af en patient. Bekendtgørelsen omfatter dog ikke autoriserede psykologer, medmindre andet særligt er fastsat i lovgivningen.
  Stk. 2. Ved behandling forstås undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp, genoptræning, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den enkelte patient.
  § 10. Patientjournalen skal indeholde patientens navn og personnummer.

 2. Jacob

  Optikere har pligt til at notere dit CPR nummer, i samme omfang som de har pligt til at journalføre din synsprøve.

  Mvh. en optiker

  1. Eric

   Tak Jacob, men gælder det også, hvis der hverken skal ydes tilskud fra sygeforsikring eller det offentlige, og hvis ja, er registreringen så ikke formålsløs?

 3. Stegemüller

  Du har helt ret! Hvad skal de med det?

  Jeg er helt med på, at de bruger det som “.uniqid, men her har du jo ret i, at de lige så godt kunne bruge telefonnummeret. Jeg er begyndt at spørge, hvad de egl. skal med det, og svaret er som oftest svævende. Jeg har bare ikke kunnet finde ud af at sige nej. Jeg har svært ved at finde ud af, om deres krav er berettiget eller ej. Men efter din post her vil jeg prøve at bore lidt mere i det!

  1. Eric

   Jeg er 99 % sikker på, at hvis jeg havde spurgt, hvorfor de skulle have mit CPR-nummer, havde hun ikke kunnet svare. Det er ikke godt nok. Jf. Forbrugerombudsmandens notat skal de OPLYSE, hvad de skal bruge det til, og hvis det registreres, SKAL de have dit udtrykkelige samtykke, og det skal være relevant osv.

   Hælene i, gutter og piger!

 4. Anne Folehave

  Enig Eric. Jeg har det som andre her på siden, jeg kører også bare automatisk nummeret af, uden at spørge hvad de skal bruge det til. Tak for \”tankeigangsætning\” jeg vil huske det, næste gang jeg bliver bedt om personnummer.

  1. Eric

   Om ikke andet så for at opdrage dem. Hvis nogle flere nægtede, fandt forretningerne (eller hvad det nu er) måske ud af, at det ikke er så smart.

 5. Anette

  Ja hvad skal de bruge det til?
  må huske at spørger næste gang nogen beder om det og jeg undres… forstår det offentlige, og forsikring (samt når man er medlem af Danmark) forstår dog ikke dem der forventer man siger det højt nærmest hvorsomhelst.
  flere firmaer er også på tynd is (udeatsvømme) når det kommer til hemlig adresse. .. og mener bestemt at den giver postordre dem og hvis ikke så skal de havde billede af alle mulige kort tilsendt over ikke sikre forbindelser!

  1. Eric

   Privat information, som kan misbruges, skal kun udvalgte have, og gemmer de den, skal den opbevares forsvarligt. Basta!

   1. Anette

    Netop…
    tror jeg spørg mobil firma (som kræver billede via usikker email af flere prersonligkort) om hvorfor jeg ikke kan ændre det på min side på internettet selv…. eller i deres butik (så må de undvære min adresse i dtil jeg kommer til byen… De bruger den alligevel aldrig)

     1. Anette

      Det er det
      men mit vil ikke acepteret jeg har flyttet uden kopi af flere kort… fordi jeg har beskyttet adresse… det giver ingen mening for mig…. men ja de må så vente…

 6. Jørgen

  Det er fint du skriver om det. Jeg håber jeg næste gang husker at protestere, men jeg mærker jo tydeligt at jeg ikke plejer tænke meget over dette.
  Måske er automatikken hos optikeren knyttet til at en del af deres kunder er medlemmer af “danmark”, og jeg antager man bruger CPRnr til at sende automatisk besked dertil. Tidligere skulle man sende bilag selv så vidt jeg husker, men det var vist medens man havde en virksomhed, der hed PostDanmark.

  1. Eric

   God pointe med sygeforsikringen Danmark, men kun hvis kunden er medlem. Det er jeg så tilfældigvis, men det blev der ikke spurgt om, og det ville være irrelevant, da sikkerheds- og skærmbriller betales af arbejdsgiveren.

   Synoptik (og andre) er ikke bare på tynd is, de svømmer, når kunden får at vide, at “Det skal vi have!”. Og de (og andre) overtræder persondataloven.

 7. Ellen

  Det er lige præcis dine sidste linjer, der er kodeordet også for mig. Ens CPR-nummer er alligevel registreret mindst 117 steder, så et mere eller mindre gør næppe en forskel.
  Flere steder bruger man faktisk telefonnummeret …

  1. Eric

   Ens personnummer er registreret mange steder hos det offentlige, men derudover er det ikke så mange steder, medmindre man frivilligt har delt det ud. Så betragter vi det offentlige som ét sted, er mit CPR-nummer ikke i ret mange registre/databaser.

   Datasikkerheden hos det offentlige imponerer ikke, men det gør den bestemt heller ikke hos private virksomheder, og det er sund fornuft at minimere risikoen for, at ens personnummer kommer i de forkerte hænder.

   Der er sådan set ikke noget galt med at have en unik kode for hver borger, faktisk er det smart. Nej, problemet er, at man alt for nemt kan bruge nummeret uden ekstra ID-kontrol til forskellige lyssky formål.

Der er lukket for kommentarer.