Tag ikke til centrum før kl. 10

Et pjattet og fuldstændig ligegyldigt indlæg om, hvad der kan komme ud af en tur til Aalborgs centrum for at købe en lampeskærm.

Viking Jupiter

Viking Jupiter i Aalborg havn

Jeg spadserede de 3,18 km til Sallings hovedindgang blot for at opdage, at jeg måtte vente 27 minutter til klokken blev 10.

En bordlampe har fået et godt hjem hos os, men manglede en skærm – derfor Salling.

Der er ganske vist en lampeforretning på Boulevarden, men sidst jeg besøgte den for nogle år siden, manglede priserne decimalkomma – altså det komma, der normalt står foran de sidste to nuller.

Jeg ville derfor i Salling, hvor vi før har købt lampeting til fornuftigere priser. Subsidiært kunne jeg købe en ny DVD-afspiller i specialbutikken overfor.

At kunne gøre den slags, lige når det passer mig, er en af de ting, jeg værdsætter allermest ved at være arbejdsfri.

Men Salling og elkolossen åbner først kl. 10, opdagede jeg, og akkompagneret af nogle kæmpebåt fra et krydstogtsskib gik jeg derfor hen til Café Klostertorvet for at slå tiden ihjel med en kop kaffe og de nyheder, jeg allerede havde læst på nettet.

Men caféen åbner også først kl. 10.

Mens jeg tog i døren, kom en flok krydstogtturister ind på torvet. Jeg kunne have givet dem lidt folklore ved at danse en regndans, men hvis det begyndte at styrtregne, ville det finde vej til de amerikanske medier, og konsekvenserne ville være uoverskuelige.

I stedet gik jeg ned for at se krydstogtsskibet, Viking Jupiter.

Selvom det kun medfører 930 passagerer og er klassificeret som ”small ship,” synes jeg nok, at det fylder, og hvis jeg havde skibets båthorn på cyklen, kunne jeg få de andre trafikanter til at humme sig, hvilket jeg selvfølgelig ikke kunne finde på.

Murmaleriet

Jeg kom i tanke om, at der i en gård mellem Nytorv og slottet skulle være et murmaleri og ganske rigtigt:

Murmaleri i Aalborg

Ganske godt, synes jeg. Jeg kan godt lide skyggen. Gennem porten var der udsyn til slottet og en skare krydstogtsturister.

Jeg fandt en bænk foran Salling og røg en pibe, mens jeg ventede på, at klokken blev 10. Piber er gode til den slags.

Lampeskærmen

Salling sælger ikke lampeskærme mere, sagde en venlig kvinde, da jeg spurgte, hvor jeg kunne finde de lampeskærme, jeg ikke kunne finde, hvor lampeting plejer at være.

Hun foreslog mig lampeforretningen, som ikke kender til decimaler, og da jeg ikke selv havde andre ideer, gik jeg derhen og navigerede på vejen ud og ind mellem krydstogtsturister, hvis førerhund var på vej ind i Algade.

Jeg fik en god betjening og slap med 228,00 kr. for skærm med ”stativ”. At skærmen så er i det mindste er en anden sag, som jeg kan bytte mig ud af.

Selvom den er i det mindste, fylder den dog meget i en stor pose, så jeg gik mod Nytorv for at tage bussen hjem. Jens Bangs Stenhus blev flittigt fotograferet og vil om en tid blive vist frem i amerikanske hjem.

Jeg gad vide, om guiden fortalte dem, at huset blev bygget fire år efter, Mayflower bragte de første engelske pilgrimme til Massachusetts. Mayflower kan give de fleste amerikanere perspektiv.

I bussen spurgte en venlig dame, om det er mig, der plejer at sidde og læse i parken. Det dementerede jeg, og da hun stod af, sagde hun, at jeg alligevel måtte have en god dag.

Venlighed er en gave, og sådan gik den formiddag. Ved middagstid begyndte det at regne, og jeg havde slet ikke danset.

Hvis der er tørvejr i morgen, tager jeg nok ind og køber en ny DVD-afspiller. Den gamle har opgivet ævred, og så bliver savnet akut, men jeg må vente til kl. 10.

/Eric

8 thoughts on “Tag ikke til centrum før kl. 10

 1. Lene

  Jeg holder meget af hverdagsbetragtninger og tak for det smukke gavlmaleri. Hvor er det skønt at Aalborg har disse små skønne tankevækkere rundt omkring i bybilledet.
  Nu ligger sygehuset jo for langt væk, men der åbner cafeen kl 8 🙂

  Svar
  1. Eric

   Der er såmænd andre steder, der åbner før kl. 10, men jeg kan godt lide Café Klostertorvets lidt studentikose atmosfære.
   Murmaleriet er rigtig godt. Du finder det ved at gå gennem en port over for Salling på Nytorv – den er samtidig gennemgang til slottets bagside. Der er i øvrigt også kommet et par nye på Østerbro. Jeg vil fotografere dem ved lejlighed.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg synes skibet ser enormt ud – jeg ville ikke umiddelbart have troet, at det tog < 1000 passagerer.
  Det murmaleri er godt nok flot! Virkelig – som i genialt – godt lavet i så stort et format.
  Ingenting åbner før kl. 10, Eric – det kan du lige så godt lære først som sidst 😉

  Svar
  1. Eric

   Skibet er bygget i år, og måske har passagererne god plads 🙂
   Jeg har vænnet mig til, at de lokale supermarkeder åbner tidligt – det gælder så ikke for butikkerne i centrum.
   Og ja, det billede er ret godt; det er næsten synd, at det er gemt af vejen i en baggård.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Din hjemby har på det seneste dampet af stressende travlhed i forbindelse med forberedelserne til Obamas (nylige) foredrag i Musikkens Hus. Den danske statsminister fra samme by har haft stress i disse dage med sin første åbningstale og på mindre end en uge har byens stolte danske mestre i herrehåndbold været presset og stresset og tabt hele to gange til polske Vive Kielche.

  Region Nords hovedstads puls har banket afsindigt…..men dog med undtagelser. En velskrivende og nyslået efterlønner fra samme by barker på fredspiben og giver sig tid til en investering i en ny lampeskærm omsluttet af de rette mål og decimaler.

  Denne anti-stress førte så også til gode fotos – maritimt og ikke mindst af murmaleriet (superspændende).

  Svar
  1. Eric

   Den nyslåede efterlønner fra Vejgård lader sig ikke stresssmitte (og elsker tre s’er i rap). Hans ikke barkede hænder fatter ubekymret om piben, han bakker på, mens han venter på at komme frem.
   Og i det seriøse hjørne: Ja, jeg synes også at dagens murmaleri er rigtig spændende med skyggen som tredimensional dybdeeffekt. Det er absolut værd at lægge vejen forbi.

   Svar
 4. Stegemüller

  Pjat er altid velkomment i min indbakke, hvordan den, altså indbakken, end er udført.

  Det er godt, at du var så god ved krydstogtspassagererne, for ellers havde landet mistet vigtige valutaindtægter, og det havde så været din skyld, hvilket du næppe havde kunnet bære med din iskiasnerve i klemme i den ene side og en lampe i den anden side.

  Svar
  1. Eric

   Heldigvis har iskiasnerven det bedre nu efter en god måned og minder kun med en svag, murrende irritation om sin eksistens.
   Jeg har oplevet amerikanske turister på Donau-krydstogt – de var så nærige (eller fattige), at de fik gratis isterninger i baren, som de brugte til billige kahytsdrinks. Det på trods af at baren var meget billig.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *