Dybfryserens lov

Der findes nogle lovmæssigheder, som videnskaben ikke anerkender. En af dem siger fx, at dybfryseren altid er fuld.

Is

En anden siger, at det holder tørt, hvis man tager paraply med. De gælder begge (næsten) uden undtagelser og deraf det lovmæssige.

Videnskaben

Videnskaben anerkender dem dog ikke, for selvom der er erfaringsbaseret evidens, kan de i modsætning til fx Keplers planetlove og relativitetsteorien ikke bevises matematisk.

Endvidere er ”fuld” og ”tørt” både absolutte og relative begreber, og det er noget dualistisk rod, som åbner for fortolkning.

Måske gælder dybfryserens lov også kun på denne matrikel, så for fredens skyld kan vi godt kalde den en lokallov.

Input/output

Fruen og jeg siger gang på gang til hinanden, at vi skal have spist noget af det, vi har i fryseren, men selvom vi gør en stor indsats, forbliver den fuld.

Okay, det hænder en sjælden gang, at vi putter noget i, og selvom input med iskold logik må være lig med output ved konstant fryserfyldningsgrad, hælder jeg mere til, at det er magi a la overflødighedshornet i græsk mytologi.

Eller måske er det en af termodynamikkens endnu uopdagede love, der styrer?

Termodynamikkens love siger jo, at varme altid søger hen, hvor der er koldere. Nu er det så ikke varme, det drejer sig om, men fryseren er uomtvisteligt det koldeste sted i huset.

Ulemper

Nå, ned på jorden igen: Vi klager ikke over at have en fuld fryser, men man mister det fulde overblik og har ikke styr på, hvad den indeholder. Det er en ulempe.

Jeg ved godt, at der findes apps, som kan logge input/output og holde styr på lageret, men det er altså for bureaukratisk at skulle gemme en brugt isterning i en database, og hvor mange ærter var der nu lige i posen, før du tog hul på den?

Det kan også være svært at finde noget, man ved er i fryseren. Forleden morgen ville jeg tage en halv lakseside op og havde nær fået forfrysninger, fordi jeg ikke kunne finde den. Det var ikke sket, hvis fryseren havde været tom.

Det viste sig så, at fruen havde taget laksen op og puttet den i køleskabet, og det illustrerer, at output skal koordineres nøje, medmindre man bruger handsker.

Vi kunne måske bryde loven ved at følge en ugentlig madplan, men så fanger bordet. Strikse madplaner saboterer glæden ved at improvisere i køkkenet, og man kan heller ikke spare kassen på gode tilbud uden at modarbejde tømningen.

Slutbemærkninger

Man kan sagtens argumentere for, at den fulde fryser er et adfærdsbestemt luksusproblem og ikke har en pind med lovmæssighed at gøre. Jeg står ikke stejlt på mit – man skal ikke tage enhver konflikt, bare fordi man har ret.

Det er dog ikke til diskussion, at det holder tørt, hvis man tager paraplyen med, og det er også helt sikkert, at taxien kommer, hvis man tænder en smøg.

/Eric

10 thoughts on “Dybfryserens lov

 1. Helle Zaupper

  Det er lidt sjovt. Hjemme hos os er vi slet ikke systematiske og strukturerede – i hvert fald ikke, når det kommer til det hjemlige. Vi kan ikke have planter, fordi vi glemmer at vande dem. Vi kan ikke følge fx vores vandforbrug, fordi vi glemmer at aflæse. Der er meget vi ikke kan. Men vi KAN holde styr på vores fryser.
  Vi har som sådan ikke en app, men vi deler en elektronisk note, og det fungerer

  Svar
 2. Donald

  Nu vil jeg ikke være pegefingeragtig, men hvis jeg havde en stor fryser ville jeg nok bruge et stykke papir og en blyant.

  Min lille fryser kan lige akkurat rumme ærter, bønner, majs, kuvertbrød, kyllingestrimler eller lignende, dessertis, og en ret blandede grøntsager – og hvis man skubber sammen kan der være lidt mere. Så er det nemt at se hvad der er.

  Men jeg kender godt fænomenet. Det kommer med alderen. Man tror man kan huske så meget, og så opdager man efterhånden at man kan gå på opdagelse i sine ting og skabe og sager. Så smider man pludselig alt ud og så mangler man det hele.

  Svar
  1. Eric

   Trods digital tidsalder kan papir og blyant bruges, men med lagerforskydninger ud/ind bliver det hurtigt et uoverskueligt virvar af overstregninger og tilføjelser.
   Hehe, glimrende beskrivelse af symptomerne på det aldersbetingede fænomen 🙂

   Svar
 3. Ellen

  Det er ikke et lokalt fænomen, for min fryser er også altid fuld. Jeg gør mit bedste for at tømme den, for jeg vil så gerne have plads til en kvart velfærdsko, men det får jeg åbenbart aldrig! John påstår hårdnakket, at det altså ikke er ham, der fylder den i dølgsmål, og jeg er bange for, at han har ret, men hvad pokker skal vi dog gøre? Appen har jeg også set, men det nægter jeg pure! Jeg ved i øvrigt godt, hvad jeg har i fryseren, men jeg skal også sommetider lede længe, og når fryseren tilligemed er fuld, er det svært at få plads til det igen bagefter. Det er ikke nemt, det her …
  Haha: “Det var ikke sket, hvis fryseren havde været tom.” Nej, for så havde du slet ikke åbnet fryseren 😀

  Svar
  1. Eric

   Det beroliger mig, at det ikke kun er her på matriklen, fryseren opfører sig sådan. Ud fra det, du beskriver, hælder jeg mere og mere til overflødighornsteorien.
   Hvis fryseren havde været tom, da jeg åbnede, ville jeg straks have vidst med sikkerhed, at Helle havde taget laksen op. Faktisk kiggede jeg i køleskabet, men kunne ikke se laksen og fortsatte derfor med at rode. Køleskabet har lidt af det samme problem som fryseren, men det er ikke helt så slemt – sikkert fordi det ikke er helt så koldt 🙂

   Svar
 4. Uffe Jerner

  Et lignende fænomen gør sig gældende med tomme flasker. De er i sagens natur ikke fulde, men stiller med to af dem ud i sit udhus, vil de på ingen tid have formeret sig og fyldt udhuset til bristepunktet.

  Med hensyn til paraplyer forekommer det mig, at det snarere forholder sig sådan, at man kan være sikker på, at det giver sig til at regne, hvis man ikke har paraplyen med.

  Svar
  1. Eric

   Det med flaskerne har jeg ikke bemærket, så det er sikkert et lokalfænomen. Paraplyscenarierne er vel komplementære, hvilket betyder, at man har et valg – og det er stort!

   Svar
 5. Erik Hulegaard

  I iskold essens er nøgleordet “Lagerstyring”. – Men den ledsagende ekvilibristiske sprogrejse via fysikkens love, græsk mytologi, intuitive hændelsesforløb o.m.a. giver anledning til afledte tanker – forskellige fra udsagnet “Man skal ikke tage enhver konflikt, bare fordi man har ret”; sidstnævnte har nok de beneficerede forsvarsadvokater en særlig holdning til. 😉

  ….og så håber kommentatoren, at laksen smagte og samtidig skabte plads til fornyet (over-)opfyldning.

  Svar
  1. Eric

   Lagerstyring, kapitalbinding og deslige går mange højt op i.
   Og tak, laksen bekom os vel med bl.a. friskavlet spinat fra nyttehaven 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *