Vacciner og flyverskjul

Et gode ved at blive 65 er, at man så kan blive vaccineret mod influenza og pneumokokker ganske gratis. Det benyttede jeg mig af torsdag.

Vaccination

Jeg har vist ikke haft influenza siden 1978, og kan en vaccine forbedre chancerne for, at det fortsætter sådan, lægger jeg gerne skulder til. Jeg bliver ikke yngre, coronavirus hærger osv.

Jeg forstår ikke dem, der mere eller mindre fanatisk er imod vacciner, men når man ser, hvad nogen tror på af konspirationsteorier og flade planeter, ville det overraske, hvis modstanderne ikke eksisterede.

Antivaccinegrupper på Facebook har 31 mio. følgere, og 17 mio. abonnerer på lignende kanaler på YouTube (kilde: The Lancet).

Jeg ved ikke, hvad disse mennesker forventer af en fremtid uden vacciner, og jeg orker heller ikke at læse galskabens drejebog.

De håber næppe på det sandsynlige, nemlig at gode, gamle sygdomme som kopper, polio, meningitis, difteri med flere igen ville begrænse befolkningens tilvækst og førlighed.

Der er mange byer i Rusland, og en af dem må hedde ”Fornuft”.

Efterløn og smittefrygt

Jeg har før skrevet, at jeg har det storartet med efterlønstilværelsen, som byder på tid og energi til at gøre de ting, man gerne vil gøre.

COVID har dog dryppet lidt malurt i bægeret. Nu er der så meget, man enten ikke kan eller ikke vil, når man helst skal undgå at blive smittet.

Jeg havde glædet mig til at kunne rejse uden smålig skelen til arbejdslivets feriebegrænsninger, men det er jo plat umuligt at planlægge rejser i dag, og der er også lige det med smitterisikoen.

Aalborg Teater og Musikhuset skriver, at det er sikkert at gå til forestillinger og koncerter. Det er sikkert rigtigt, og kulturlivet bløder, men lad os bare sige, at jeg har fået sceneskræk. Jeg skal ikke nyde noget lige foreløbig.

Jeg kan stadig nyde slentreture i midtbyen, hvor gågaderne nu er tosporede med en gul spiritusprøve som skillelinje, men det er altså ikke det samme som før corona.

Jeg har fx ikke lyst til at hvile fødderne på en café og læse avisen, når de unge mennesker ved nabobordet helt symptomfrit kan have magmakammeret fyldt med virus.

Jeg er ikke selskabsmenneske, men det er alligevel lidt træls at gå i flyverskjul, fordi man ikke kan eller ikke tør andet.

Men selvom det er surt, når brillerne dugger pga. mundbindet, er det trods pandemiens gru et privilegium at opleve en sådan hundredårsbegivenhed.

Der er så meget, der afsløres, når samfund bliver taget med bukserne nede og febrilsk skal hive dem op igen. Man må håbe, at fadæserne ikke går for hurtigt i glemmebogen.

For blot at nævne ét eksempel blandt mange, er horribelt mange ældre (verden over) døde på privat drevne plejehjem, hvor de lavtlønnede ansatte ikke får løn under sygdom. Fortalerne for privatisering manglede vist en rubrik i regnearket.

Meget kunne være undgået, og regnskabet bliver omfattende. Det spændende bliver, i hvor høj grad man tager ved lære. Jeg kan beherske min optimisme i den henseende.

Jeg er dog glad for mine egne, forebyggende injektioner og glæder mig til den dag, hvor jeg forhåbentlig kan få den tredje, så jeg igen kan rejse frit og alt det der.

Nå ja, jeg glæder mig også til det snarlige præsidentvalg i USA. Jeg er så umanerlig træt af at høre om Tumpens vanvid, at tanken om genvalg ikke er til at bære.

/Eric

8 thoughts on “Vacciner og flyverskjul

  1. Kim

    Det interessante som kategori.

    Det bliver interessant at følge opfølgningen på Corona-epidemien, var det overhovedet en epidemi, eller en pandemi? Og hvordan definere man en sådan, og ikke mindst, hvemdefinerer?

    Det bliver interessant at overvære diskussionerne om beregningsmetoderne, dem var der øjensynligt rigtig mange forskellige af, og hvem havde så ret? Alle eller ingen? Kan nogen have interesse i høje smittetal, og kan nogen have interesse i lave?

    Det bliver interessant, om det i fremtiden kommer til at hedde Corona, Covid eller den kinesiske virus? (Hvad med den svenske syge?, bare mit beskedne forslag)

    Og interessen kan også vende sig mod, hvilken indflydelse det har på vores socialitet og omgangsformer, nu vi ved, at andre mennesker er en risiko for os, de er jo direkte farlige, røvhullerne, og ligger det indenfor den forståelse af begrebet risiko, som Ulrich Beck skrev om?

    Hvilke interessante kulturelle udtryk, romaner, skuespil, digtsamlinger, musik osv. osv afsætter den der virus? Får vi digte, som Johannes Ewalds: “Da jeg var syg”? Operaer? Per Nørgaard er forhåbentlig i gang, ellers er opfordringen her! Håber bare, han kan nå det!

    Svar
    1. Eric

      Ja, der er mange interessante spørgsmål, og nogen af dem vil med tidsånden sikkert også krænke nogle krænkelsesparate.
      Hvorvidt det er/var epidemi eller pandemi er dog temmelig veldefineret af epidemiologerne, og de er vel de rette til det.

      Svar
  2. Erik Hulegaard

    Det individuelle kontinuationsark i den efterhånden astronomisk store helsejournal er fyldt med observationer, som ethvert ansvarligt, begavet og selvstændigt tænkende skandinavisk menneske kan medunderskrive.

    I denne Corona-tid lærer mange nye ord. De fleste kender jeg fra mit tidligere professionelle liv, hvor omstændigheder ofte tvang mig til at henlægge den spidsede blyant og lærer nyt. Sidstnævnte faktor blev så (igen) aktiveret, da jeg (erkendt) havde glemt betydningen af “magmakammeret”.

    “Naturligvis”, tænkte jeg efter afklaringen. Termen anvendes af en erfaren mand, der har opholdt sig adskillige gange ved de store vulkaner i Europa, såvel Vesuv som Etna. Der skal nok blive mulighed for en vulkansk reprise efter endnu en livsvigtig vaccination – formentlig omkring sommeren 2021.

    Svar
  3. Ellen

    Jeg tror vi er enige i samtlige punkter. Jeg undgår også helst steder, hvor unge mennesker samles, og netop derfor er det så fedt at tage på de kroophold, som vi gør. Dér er gennemsnitsalderen nemlig beroligende tæt på vores.
    Vi fik vores influenzaskud i går, og da vi også begge allerede er vaccinerede mod lungebetændelse, går vi ligesom dig bare og venter på den tredje af slagsen.
    Vaccinebenægtere og trumptilhængere må tilhøre samme skuffe, og jeg gider ikke beskæftige mig med dem, men det er godt nok svært at undgå.

    Svar
    1. Eric

      Det med benægtere og T-tilhængere i samme skuffe tror jeg, du har ret i, og det er skuffen til de ikke så skarpe knive.

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *