Tak Skat

Jeg skal have skat tilbage. Det klager jeg ikke over, men det undrer mig, at Skat ikke kan løse en ligning med én ubekendt, nemlig skatten.

Sparegris

Alle elementer i ligningen undtaget skatten var Skat bekendt. De vidste præcis, hvor meget jeg får i efterløn, de kendte mit fagforeningskontingent osv., så det burde ikke være svært.

Okay, de vidste ikke på forhånd, at der ville komme servicefradrag (haveservice), og der var også en ubetydeligt lavere renteindtægt end forventet, men selv når jeg piller de to elementer ud af ligningen, er regnefejlen på mindst 10.000 kr.

Jeg kunne forstå det, hvis beregningen involverede kvantefysik eller en overskridelse af lysets tilladte hastighed, men det gør den ikke – det er helt simpel købmandsregning.

Jeg vil ikke påstå, at jeg betaler min skat med glæde, men jeg knurrer ikke, og jeg tror slet ikke på (som fx tænketanken Se på Os), at skattelettelser er universalmedicinen mod alle problemer undtaget (måske) fodsvamp.

Jeg har også tillid til, at min skat generelt bliver brugt fornuftigt på sundhedsvæsen, ældrepleje, uddannelsessystem osv. Der sker selvfølgelig smuttere, som fx hver gang det offentlige køber nye og skræddersyede IT-systemer. Ingen er fuldkommen.

Men det støder mig altså, at de opkræver 15-16 % for meget, når det er så simpelt.

Nå, jeg skal vel bare glæde mig over, at intet styrter i grus, fordi jeg skal have 13.399 kr. tilbage i skat. Der er andre, langt mere komplicerede regneopgaver i samfundet, hvor fejl ville være helt uacceptable.

Tænk fx, hvis ingeniører overvurderede broers bæreevne med 15-16 %. Det ville ikke møde den store forståelse i en tid, hvor alt skal være bæredygtigt.

Skidt, nu glæder sparegrisen sig endnu mere til, at vi igen kan rejse.

Forbyttede vejskilte

Og så til noget helt andet. Nogle gavtyve har moret sig med at bytte rundt på vejskilte i vores kvarter. Morelvej blev til Ahornvej, Ahornvej blev til Langgade osv. De har haft rigtig travlt!

Vi bor (normalt) på hjørnet af Birkevej og Morelvej, og i dag ville jeg tage et billede af ”snydeskiltet”. Idet jeg kom ud, ankom en kommuneskatsaflønnet skilteskifter, som var i gang med at normalisere vejnavnene.

Vejskilt

Før Ahornvej igen bliver til Morelvej. Kommunens skilteskifter er i gang.

Vi fik en kort sludder, og han fortalte, at den var gal i hele kvarteret, og at det ikke er et lokalt fænomen – fra tid til anden sker det også i andre byer.

Tænk, at nogen gider, og tænk, hvad det kan føre med sig af forsinkede ambulancer, fejlafleverede pizzaer og hvad ved jeg. Og det er ikke engang 1. april.

/Eric

15 thoughts on “Tak Skat

 1. Søren Ullits Sørensen

  Hej Eric!
  Jeg har været ude for samme “positive” oplevelse fra SKAT .
  Jeg fandt ud af, at fejlen lå hos mig selv.
  Da jeg blev pensionist, fik jeg mange “arbejdsgivere”. ATP, PFA m.fl.
  Jeg havde simpelthen glemt, at sende hovedkortet til en af dem. Alle fik bikort.
  Dvs. at alle “arbejdsgivere” brugte trækprocenten og ingen fradrag.
  For meget betalt skat bliver således fradrag*trækpct.
  Mvh. Søren
  NB! Fortsætter denne praksis. Lidt lige som Julens Glæde, blot flyttet til april.

  Svar
  1. Eric

   Hej Søren. Godt at høre fra dig og tak for advarslen!
   Der gemmer sig jo nok et eller andet, jeg ikke har gennemskuet, men jeg kan udelukke din forklaring, fordi det eneste, jeg får, er efterlønnen – altså indtil jeg bliver pensionist. Jeg kunne godt få fx pension fra PFA udbetalt nu, men det ville være selvmål, da det ville reducere efterlønnen. Når jeg bliver folkepensionist ved årsskiftet, er det en anden snak, og da skal jeg nok huske din advarsel.

   Svar
 2. Per Teilmann

  På foranledning af dit indlæg fik jeg, som en af landets sidste, tjekket min årsopgørelse. Det gav kun 1.311, så Skat har tilsyneladende lettere ved at regne rigtig, når man – lidt endnu – er arbejdsramt. Men lidt til gik der da ind på rejseunderskudsudgiftskontoen 😉

  Svar
 3. Ellen

  Tillykke med den yderligere udgiftsforringelse 😉
  Jeg skal også have penge tilbage, men har været nødt til at købe en ny pc i dag, så de penge er næsten brugt på forhånd, desværre.
  SKAT er ikke de eneste – Udbetaling Danmark roder også gevaldigt rundt i det – den ene måned får vi for lidt i folkepension. Det regulerer de så en eller to måneder senere, for så at forlange et eller andet (tredje) beløb tilbagebetalt lidt senere, fordi vi har fået for meget. En anden gang betalte de os det samme (forkerte) beløb tilbage to gange. Jojo, det kører fint, og vi har ikke en kinamands chance for at regne det efter, så vi kan se, hvad der egentlig er de rigtige beløb.

  Svar
 4. Erik Hulegaard

  Når forskudsregistreringen var korrekt (bortset fra to mindre poster), er det lige så uforståeligt som “fornøjelsen” ved at ombytte vejrskilte, der tilmed i yderste tilfælde kan forårsage kostbare minutters spild (trods ambulancers GPS-anlæg) af tid.

  Langt mere forståeligt og ikke mindst fornøjeligt er det, at fam. Bentzen kan notere sig 20.000 kr. til en ekstra rejsetur eller kanske et forlængelse på x uger af et planlagt ophold i det sydlige og klimatisk venligere område af EU. Sidstnævnte forslag kunne så tjene som test på, hvorvidt konceptet “langvarigt udenlands-ophold” er ønskværdigt eller ej.

  Selvklart må man håbe, at EU-systemet ikke i bar bureaukratisk og teknologisk begejstring glemmer at indrette det fremtidige internationale Coronapas – også – efter dette koncept.

  Svar
  1. Eric

   Der må jo være en forklaring, men når balancen er til den “rigtige” side, er det ikke magtpåliggende at finde årsagen.
   Vi ser frem til at kunne rejse nogenlunde normalt igen, det er bestemt ingen hemmelighed, men jeg er ikke sikker på, at det skal være ture af mere end tre ugers varighed – vi får se. Med de manglende turistindtægter hviler der et enormt pres på EU, så det løser sig helt sikkert.

   Svar
 5. Lene

  Og andre sætter med vilje deres forskudsopgørelse så de får skat i den størrelsesorden tilbage 🙂

  Svar
 6. Hanne B. Stegemüller

  Regnefejl på 15 – 16 pct. er da til at få øje på, og godt det samme. Det er godt, du tjekker efter. Når I ikke har gæld men alene ‘det almindelige’, burde det være relativt nemt, at få stillet tingene korrekt op. Men måske er der en masse enormt indviklede bagvedliggende processer for det, vi ser som forholdsvist simpelt? Jeg kan nu godt godt lide din sammen sproglige sammenstilling af den bære dygtige Storebæltsbro.

  Jeg skal have ca. 3½-tusind retur fra Skat, og det glæder jeg mig til! Jeg hører til dem, der betaler min skat med glæde, men det gør bestemt ikke noget, at der kommer lidt tilbage.

  Tænk at rende rundt og bytte om på vejskilte. Hvad tænker de bot-nakker på, hvis de overhovedet tænker?

  Pudsigt nok: Mine informationer om navn osv. gemmes heller ikke hos dig – og jeg har ikke slettet browserens cookies. – Sådan har os med en hjemmeside så mange skønne tidsfordriv 🙂

  Svar
  1. Eric

   Når det er til den “rigtige” side, orker jeg ikke at bruge krudt på at finde forklaringen – der er selvfølgelig en, selvom jeg vinkler skarpt.
   Ja: Hvis de tænker!
   Den med hjemmesidetidsfordrivet kan jeg kun skrive under på!

   Svar
 7. Kristine

  Det er da noget værre rod med den for meget indeholdte skat, nu har du et endnu større underskud af udgifter.
  Var din forskudsregistrering korrekt? Hvis ikke, så var der måske en yderligere ubekendt. Er der også noget med sambeskatning inde i billedet.
  Nu om dage navigerer beredskabet, div. transportjenester mm. ikke efter vejskilte, men – måske har du hørt om det – efter GPS-styret navigation.
  Alligevel er det noget rod og ikke OK (men føjer alligevel et smil på mine læber).
  Jeg har prøvet – indrømmer deltaget i – at bytte værelsesnumreskilte ud på et kursuscenter, så deltagerne efter en noget våd og sen afslutningsmiddag havde fornøjelsen af, at undre sig over, at nøglens værelsesnr. ikke passede med dørens skilt (og fiffigt nok var skiltene ikke byttet parvis), så nogle kom (meget) senere i seng end andre. Nogle opgav og sov i div. sofaer.
  Mvh.

  Svar
  1. Eric

   Forskudsregistreringen var korrekt – lutter kendte størrelser bortset fra de to (små) poster, jeg nævner i indlægget. Vi har ingen gæld, så ud over fradraget for haveservice er der ingen andre fradrag end de “arbejdsrelaterede” såsom fagforening. Der er heller ingen sambeskatning, der driller – fruen får godt 6000 tilbage, hvilket øger udgiftsunderskuddet endnu mere (suk).
   Heldigvis er der GPS, men jeg kan alligevel godt forestille mig, at falske vejskilte kan give problemer. Dog næppe så store som når du er på kursus 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *