Lukkede sogne i Aalborg

To sogne i Aalborg er lukket ned pga. COVID, og der tales meget om det absurde i, at man fortsat kan feste i Jomfru Ane Gade, mens fx skoler må lukke.

Nedlukning

Nedlukning

De nedlukkede sogne er de centrale bysogne, Vor Frelser og Budolfi. Jomfru Ane Gade ligger i Budolfi Sogn og har i mange år været stedet, hvor (især) de unge slår sig løs.

Først tænkte jeg, at det var for billigt at give ”Gaden” skylden, for hvor mange beboere i Budolfi Sogn giver den lige gas i Jomfru Ane Gade?

Anderledes måske med Vor Frelser, der rækker ud i vestbyen. Her ligger en del boligblokke med små lejligheder, og der bor sikkert mange studerende. Ja, sådan tænkte jeg, men …

Aldersfordeling i sognene

Min forestilling om, at der ikke bor mange unge i Budolfi Sogn, var dog håbløst forkert. Danmarks Statistik oplyser, at aldersgruppen 15-29 år udgør lige omkring 60 % i begge sogne (år 2021). Totalt tæller de to sogne 14.154 sjæle.

Aalborg er blevet en uddannelsesby med rigtig mange i den smittedygtige alder, og Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at mere end halvdelen af smittetilfældene (15. – 22. maj) kan spores til Jomfru Ane Gade.

Det er jo helt plim!

For og imod

Det er ikke nyt, at værtshuse, barer og diskoteker er smittemaskiner, så ja, det synes tåbeligt, at ”Gaden” er åben, mens fx Aalborgs historiske museum skal lukke, fordi det geografisk ligger i Budolfi Sogn. Museet tiltrækker næppe mange festaber.

Restauratører i Jomfru Ane Gade indvender, at de unge bare vil feste andre steder, hvis man lukker gaden, og det er sikkert rigtigt i nogen grad, men totalmængden af mennesker på et beskedent areal vil være mindre, og det kræver mere ”initiativ”.

Der vil heller ikke være samme grad af pubcrawl, arrangeret eller ikke arrangeret, hvor smittespredere bevæger sig fra værtshus til værtshus.

De automatiske nedlukninger af sogne tager nok for lidt bestik af de specifikke omstændigheder. Situationen i Aalborg er et godt eksempel på, at man kan rette smed for bager.

Aalborg Teater ligger også i Budolfi Sogn, så medmindre teatret får dispensation, får vi ikke brugt vores billetter på lørdag. Det skal nu ikke afholde os fra at gå ud at spise for første gang i lang tid – det bliver blot ikke efter forestillingen.

Opdatering:

Den 2. juni, dagen efter jeg skrev dette indlæg, besluttede Folketingets Epidemiudvalg at lukke “Gaden” i to uger.

/Eric

15 thoughts on “Lukkede sogne i Aalborg

 1. Donald

  Man tror jo ikke sine egne ører, når sådanne facts kommer for en dag!

  Men godt med opdateringen, der var så alligevel nogen, der tog stilling til virkeligheden. Gad vide om de unge var så “ligeglade” og “smitte-ivrige” fordi de ikke bliver ret syge?

  Jeg håber vi engang får virus forskere til at oplyse os om hvad der ville ske, hvis alle unge mennesker fik en omgang Corona og om de kunne komme over det uden mén — eller om det ville gå som i 1918-19 hvor mellem 20 og 50 millioner eller mere døde af corona (Den Spanske Syge).

  Svar
  1. Eric

   Ja, nu må vi se, om lukningen har nogen synlig effekt på smittetallet. Endnu et sogn er lukket i Aalborg, og TV2nord bringer en historie om, at nogle unge bevidst lader sig smitte for at få et coronapas og slippe for tests. Jeg vælger at tro, at det kun er en lille fraktion.
   Uanset hvad er der heldigvis udsigt til, at vaccinen snart sætter punktum (i hvert fald foreløbigt).

   Svar
 2. Lene

  Jeg håber at vi får smittetallene ned. Det er rent egoistisk, de skal nemlig under 150/100.000 smuttede på 14 dage for at Norge åbner for os 🙂 Lige nu står vi til 285 i Nordjylland, kun overgået af region Hovedstaden

  Svar
 3. Helle+Zaupper

  Det er i sandhed en skør verden vi lever i, men jeg sætter min lid til at vaccinernes fremmarch, trods jævnlige tilbagetog, vil rette op på den inden alt for længe.
  Den med smeden og bageren er der ikke mange det kender, og måske derfor har jeg bidt særligt mærke i den. Men er det ikke sådan, at man “retter bager for smed” i stedet for omvendt? Jeg husker historien som at det var to bagere og en smed, og at man derfor dømte den ene bager ved retten i stedet for smeden? Ordkløveri ja, men hvis jeg oprindeligt har forstået det forkert, er det virkelig mange år, jeg har brugt det forkert …
  Det kan selvfølgelig også være forskellige varianter af samme historie

  Svar
  1. Eric

   Du har fuldstændig ret i det med bageren og smeden, tak! Jeg kender udmærket Wessels spøjse fortælling og har sjusket byttet rundt. Jeg lader det nu stå alligevel, så din kommentar fortsat giver mening.

   “[…] Men da i vores Bye een Smed vi ikkun have,
   Jeg maatte være reent af Lave,
   Ifald jeg vilde see ham død.
   Men her er to, som bager Brød. […]”
   Det hele kan læses her: https://kalliope.org/da/text/wesselfortaellingera0

   Svar
 4. Ellen

  Vi er så enige i betragtningerne, og det er noget rigtigt hø, fordi disse ulogiskheder bevirker, at man mister respekten for tiltagene, og hvor står vi så alt for hurtigt henne?
  Det er forkert, når man gør for meget, og det er forkert, når man gør for lidt. Det er ikke nemt at være den styrende part, for alting vil altid have modstandere, så det er en vanskelig situation at håndtere.
  Men, som du indirekte er inde på, så går coronavirus ud i nogenlunde samme tempo som alkohol går ind, så barer og natklubber bør først kunne åbne, når alle er vaccinerede. Hvis man spørger mig, men det er der sjovt nok ingen der gør …
  Og så elsker jeg “den smittedygtige alder”. Det er en klassisk Eric – tak for den

  Svar
  1. Eric

   Du har ganske ret i, at uanset, hvad den styrende part gør, så bliver det kritiseret. Det er ikke nemt for dem, men jeg står nu ved kritikken af, at man ikke tager bestik af den konkrete situation, men bruger samme “småkageform”. Ved lokale udbrud tidligere i forløbet var indsatsen meget mere målrettet mod det lokale hovedproblem, og det gjorde myndighederne/ministeren et stort nummer ud af at forklare (dengang).
   Og velbekom, jeg synes, at “smittedygtige” er rammende 😉

   Svar
 5. Farmer

  Det er rigtig svært at lægge en fast standard for disse nedlukninger. Dog er det vigtigt at der gøres noget desuagtet at der ind i mellem optræder fejl- og overreaktioner.
  Min ældste svigerdatter fra Brasilien bliver i al fald daglig -via nyhederne dernede fra og kontakten til den brasilianske del af familien- mindet om, hvor galt det kan gå, når politikere vælger ingenting at gøre.
  I flere områder dernede er det kørt helt af sporet grundet manglende styring og regulering.

  Svar
  1. Eric

   Jeg har stor tolerance for fejl og overreaktioner, når blot der reageres. Brasilien er et skræmmebillede på det modsatte.
   Men jeg savner den målrettede fleksibilitet i problemløsningen, man tidligere udviste ved lokale smitteudbrud, hvor en “hovedsynder” kunne identificeres.

   Svar
 6. Hanne B. Stegemüller

  Der er på den ene side noget lidt skørt over den automatik, der bestemmer, om et sogn må være åbent eller ej. Det giver nogle underlige resultater. Dem har der også været fokuseret på andre steder i landet.

  På den anden side forstår jeg godt myndighederne rigiditet i denne sag. De er nødt til at have et helt fast mønster for, hvornår et sogn skal lukkes, for at sikre at det sker efter samme kriterier i hele landet.

  Jeg har derimod meget lidt forståelse for, at det skulle være så nødvendigt at tage en tur i Jomfru Ane Gade, når der ikke er kontrol over smitten.

  Pas på jer selv.

  Svar
  1. Eric

   Jeg er ikke modstander af automatik, når et sæt grænser overskrides, men det er fjollet, hvis tiltagene er de samme uanset problemets årsag. Tidligere brystede man sig netop med, at man (myndighederne) reagerede med tilpassede tiltag, men det er ligesom aflyst af automatikken. I Aalborg er det helt hen i vejret at lukke fx teater og museum, fordi de geografisk ligger i det smittramte sogn – gæsterne/tilskuerne kommer fra et langt større område. Alt imens kører smittemaskinen videre i forlystelsesgaden.
   Vi (og det første stik) passer godt på 🙂

   Svar
 7. Erik Hulegaard

  ”Drømmenes Teater” er i sportens verden synonym for Storbritanniens næststørste fodboldstadion Old Trafford, Manchester Uniteds verdensberømte stadion. I kraftig nedskaleret version serveres der drømme på det lokale teater, dog er drømmen grundet især de smittedygtige yngre nordjyders flid med Corvid-19 blevet til ….en drøm.

  For udensogns iagttagere er det nyttigt at få lidt præcision på den lokale sogneluknings grænser versus den lokale Reberbahns geografi og udfoldelser.

  Svar
  1. Eric

   Ja, måske bliver forestillingen, “Drømte mig en drøm”, en … drøm.
   Med en positivprocent for kommunen, som nu slår hovedstadens, er det hovedrystende, hvis den væsentligste driver virkelig er en forlystelsesgade, hvor flertallet af borgerne aldrig sætter deres ben.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *