Tørretumblerens endeligt

Industrivarer produceres med indbygget forældelse. Det er sagt så tit, at det må være sandt, og det var vel det, der ramte tørretumbleren.

Tøjklemmer

Som en angrende politiker stoppede den med at producere varm luft og tumblede bare uden at tørre det mindste.

Man kunne forhastet hævde, at det var godt for klimaet, men den kørte altså på vindmøllestrøm og kun én til halvanden time om ugen.

Det kunne ikke betale sig at få den repareret, og formentlig var det slet ikke muligt.

Det ville jo også være industrisamfundets undergang, hvis vi ikke brugte og smed væk, så da vi havde stemt om det forsvarlige eller uforsvarlige forbehold, cyklede vi til City Syd og købte et nyt supplement til tørresnoren.

Strengt taget kunne vi vel godt undvære en tørretumbler, men visse ting som fx viskestykker og håndklæder har godt af en tur i varmen. De bliver ligesom blødere og mere rynkefri, og tørresnoren kan godt være en flaskehals om vinteren.

Det er selvfølgelig ærgerlige penge, som i den sidste ende går fra pensionsopsparingen, men sådan er livet – om nødvendigt må man prioritere. I den konkrete sag bliver tørt tøj dog ingen hindring for flodkrydstogter, men du ved godt, hvad jeg mener.

Jeg har allerede nævnt, at brug og smid væk er en forudsætning for industrisamfundets trivsel, men det ærgrer mig alligevel, at ting ikke laves, så de kan holde. Man kunne jo godt, hvis man ville – tænk på Rolls Royce og den slags.

Om den nye tørretumbler så holder længere end den gamle, kan jeg umuligt sige i dag. Det gør den nok ikke, men skulle det alligevel være tilfældet, får du svaret, når de 30 år er gået.

/Eric

17 thoughts on “Tørretumblerens endeligt

 1. Catarina

  Efter vi er flyttet fra huset og ind i en lejlighed, var vi temmelig opsat på at vi da selvfølgelig også skulle have en tørretumbler, men faktisk har alt kunne tørre på små 24 timer og derfor er vi også enige om at sådan én skal vi ikke have igen. Håndklæderne bliver bløde ja, men faktisk er kommet til at holde af de lidt stivere håndklæder, da jeg følger de suger bedre 😉

  Svar
  1. Eric

   Hvis man ikke har behovet, skal man selvfølgelig ikke … osv.
   De lidt stivere håndklæder frotterer formentlig også bedre 🙂

   Svar
 2. Donald

  Holdbarhed, genbrug, grøn strøm, investering/økonomi, ja man er da nødt til at tænke det igennem. Jeg har en fornemmelse af at jeres økonomi ikke belastes af denne nyanskaffelse?
  Men at der er en undren over pludselig “maskindød” .
  Får mig til at mindes en ven der havdre en 30 år gl Amazon Volvo, fordi de jo kan bringes til at holde længe (garage, reparationer + nostalgisk arbejdsglæde og adgang til billige reservedele?)

  Svar
  1. Eric

   Budgettet tager højde for uforudsete udgifter af denne karakter samt vedligehold af huset, så den pludselige maskindød belaster ikke i den forstand.
   Jeg kan sagtens leve mig ind i, at der kan gå “kult” i et gammelt bilmærke som Volvos Amazon, men vil vædde på, at det samme ikke sker for en tørretumbler 😉

   Svar
   1. Donald

    Nej det vil der ikke. Jeg kan ikke rigtig se noget i mit køkken, som vil være på frilandsmuseet om 100 år. På den anden side, det kunne Hans Bondemand på Nørgaard nok heller ikke.

    Svar
 3. Karl

  Ja man kender det der med planlagt forældelse, men der er også positive ting ved det. Da vi skiftede tørretumbleren ud var det med en model med varmepumpe, der kun bruger ca det halve i strøm i forhold til den gamle, så den tjener sig selv ind i løbet af den tid vi havde ønsket den gamle skulle holde.

  Svar
  1. Eric

   Udskiftning er ikke nødvendigvis af det onde. Jeg forventer, at den nye bruger mindre strøm, fordi den ikke kører på en timer, men selv stopper ved en given/valgt restfugtighed.

   Svar
 4. Lene

  30 år er godt gået. Ligesom jer bruger vi tumbleren til håndklæder og viskestykker, men også sengetøj. Vi har ikke overdækket tørrestativ ude, så jeg orker ikke at løbe frem og tilbage mellem regnbygerne, er i øvrigt også på arbejde, mens tørretumbleren gør sit arbejde 🙂
  Vores har ikke holdt så længe som jeres.

  Svar
  1. Eric

   Tørretumblerens lange liv er nok omvendt proportionalt med driftstimerne. Vi har begrænset brugen over tid, men den er altså bekvem, når det regner eller fryser.

   Svar
 5. Ellen

  Du spøger, når du taler om indbygget forældelse, ikke sandt? Det er selvfølgelig ikke helt det samme, som når nogle taler om et ligefrem programmeret dødstidspunkt for et eller andet …
  Jeg har fx en billig HP deskjet-printer, der nu er omkring 15 år gammel. Det eneste problem med den er, at det ikke længere er helt nemt at skaffe blækpatroner til den. Jeg printer oven i købet meget, men den fungerer i bedste velgående.
  Jeg fortryder, at vi brugte penge på en tørretumbler, da vi flyttede. Jeg har brugt den sølle tre gange på de over syv år, vi har boet her, så det har været mere spild af penge, end hvis den kun havde holdt i kort tid.

  Svar
  1. Eric

   Nej desværre spøger jeg ikke, men den “indbyggede forældelse” er typisk vitale dele (fx lejer) i ikke optimal kvalitet, hvor man næsten præcis kan sætte tal på, hvor mange timer skidtet kan køre. Den ringere kvalitet billiggør (måske) produktet, men til gengæld … Man får fx ikke lang garanti på billige vaskemaskiner.
   Jævnfør din printer har jeg en glimrende scanner, som imidlertid ikke kan få en driver til Windows 10/11. Så skal jeg scanne noget, må jeg tørre støv af den gamle PC med Windows 7. Det fungerer, men er træls.
   Kan du ikke sælge tørretumbleren? – “Kun brugt tre gange” er da en god salgstekst.

   Svar
   1. Ellen

    Problemet er, at jeg skulle være smart, så jeg købte en vaskemaskine med indbygget tørretumbler. Jeg kunne bare godt have sparet mig den pæne ekstrapris for denne ‘fordel’, men det erkendte jeg først da det var for sent – havde på købstidspunktet ikke helt indset, at det er meget nemmere at time sin vask efter vejret, når man ikke går på arbejde.

    Svar
 6. Stegemüller

  Når den tidligere tørretumbler holdt i 30 år, har den gjort det godt, og du kan ikke forlange mere. Nu om dage laves ting ikke, så de kan repareres.

  Du skal formentlig blive ældre end min fars ungdomskæreste på 97 år, hvis du skal opleve den næste tørretumblers endeligt.

  Svar
 7. Erik Hulegaard

  Som mangeårig følger på denne blog noteres det, at blogejerens hardware plejer at have en lang funktionstid, hvor begrebet “garanti” for længst har mistet sin validitet.

  Der er forskellige teorier omkring tørretumblerens fornuft. Jeg skal ikke kloge mig, men – ligesom blogejeren – haves en have, der med illustrationens klemmer fungerer som tørretumbler.

  Lykke til med nyerhvervelsen, der formodes at holde ind i robotalderen….

  Svar
  1. Eric

   Du har ret i din observation om hvidevarernes levetid på denne matrikel. Den væsentligste faktor er nok, at det ikke er en børnefamilie. Hvis nyerhvervelsen holder lige så længe som forgængeren, skal jeg vist være glad, hvis jeg når at skrive om det 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *