Udflugter i Aalborg

Så blev det sommer for en kort bemærkning, og vi tog på cykeludflugt til Hesteskoen og Aalborgs vestby.

Nu, hvor også Helle er blevet arbejdsfri, vil vi sammen tage på cykeludflugter i Aalborg og omegn. Det skal helst være på hverdage i den bedste arbejdstid, for det er ikke nær så sjovt, når alle har fri og kan gøre det samme.

Men sommeren lurepassede længe. Selvfølgelig kan man cykle, selvom temperaturen er under 20°, men fornøjelsen er blandet, når byger og blæst ligger i baghold.

Torsdag kom sommeren så endelig på visit, og vi kørte til Hesteskoen, en oase ved Limfjorden øst for byen. Dagen efter var målet den diskrete sti langs fjorden, vest for Egholmsfærgen.

Hesteskoen

Hesteskoen er et fristed ved Limfjorden øst for Aalborg. Der er ca. 7 km fra det gamle arbejderkvarter, Vejgård, og det var et yndet udflugtsmål, før næsten alle fik bil.

Kraftværket

Kraftværket

Lige over for Hesteskoen, på fjordens nordside, ligger kraftværket med sine store bygninger, kulbunker og vindmøller. Kraftværket hører man ikke, men summende højspændingsledninger krydser fjorden.

Længere mod øst ligger Østhavnen og industri som fx Bladt Industries og Siemens Windpower.

Længe før der kom kraftværk og broer, kunne man blive færget over fjorden på dette sted, og omkring år 1900 åbnede et traktørsted. Tyskerne brugte traktørstedet som officersmesse under krigen, men i dag er det væk.

Nu er der en samling sommerhuse og forvoksede skure. De er vist opført uden byggetilladelse, men det har man set gennem fingre med.

Huse i Hesteskoen

Der er en smal strand med en bræmme af opskyllet ålegræs. Vandet er lavt et godt stykke ud, til man når sejlrenden, og på stranden er der masser af muslinger, småkrabber og kryb.

Badevandskvaliteten overvåges, og i dag er der ingen problemer, men man skal langt ud, før man kommer over soppedybde.

Hesteskoen

Vindmøllekonflikt

Cementfabrikken Aalborg Portland havde/har planer om at opføre nogle store vindmøller i nærheden, men så vil møllestøjen i Hesteskoen overstige det tilladte, da der i forvejen er møllestøj fra kraftværkets gamle vindmøller på nordsiden af fjorden.

Det er en lidt speget sag, fordi bebyggelse og beboelse i Hesteskoen ikke er efter lovens bogstav, men hverken kommunen eller Aalborg Portland har ønsket at tromle noget igennem, og der er mig bekendt ikke sket nogen udvikling i sagen i årevis.

Turen derud gik ad Rørdalsvej forbi cementfabrikken. I krattet langs vejen var der masser af hyld i flor, og markene var indrammet af valmuer.

Turen hjem gik forbi Østhavnen, hvor vi bl.a. passerede en oplagsplads for kæmpestore vindmøllevinger.

Kilometertælleren sagde 16,8, da vi nåede garageporten.

Fredag red vi mod vest

Fredag formiddag cyklede vi vestpå langs havnefronten. Det var måske ikke den klogeste rute, for i anledning af DM-ugen var man ved at rigge en masse gøgl til, der var vejspærringer, og det var bestemt ikke nemt at komme frem.

Men vi kom ad omveje ud til den diskrete og vistnok navnløse sti vest for Egholmfærgen. Stien begynder, hvor Skydebanevej slår et sving mod syd.

Man passerer kolonihavehuset ”Ma lår ka”, hvorefter man kører gennem krat/skov med masser af duftende hyldeblomster, til man når fjorden og udsigten til Egholm.

Ved Limfjorden

Her er nogle få bænke, hvor man kan nyde udsigten til Egholm, lystsejlere og søfugle. For enden af stien når man vandrehjemmet og Marina Fjordparken. Fortsætter man østpå langs fjorden, kommer man til færgelejet for Egholmsfærgen.

Den tredje Limfjordsforbindelse

Det er heromkring, på dette fredelige og naturskønne sted, man vil anlægge den tredje Limfjordforbindelse med motorvej over Egholm, så pendlere kan spare et par minutters vejvrede. Der er sagt og skrevet meget herom, og den folkelige modstand er anselig. Jeg håber personligt, at planen bliver forpurret, men er ikke optimist.

Café Ulla Terkelsen London

En god del af Kastetvej er opgravet og spærret, men det lykkedes at komme frem til Café Ulla Terkelsen London, hvor vi havde planlagt at spise frokost.

Vi fik et bord i skygge udenfor, og både mad og priser var rimelige. Bag mig sad en lille gruppe nybagte studenter, og jeg kunne ikke undgå at overhøre deres samtale.

Meget er sket, siden jeg blev student for 47 år siden. Denne gruppe interesserede sig meget for kost, træning og flade maver, hvor min studentergeneration var mere politisk og flippet. Men man skal vare sig for at generalisere.

Fremtidige udflugter

Lørdag blev vi hjemme på terrassen. Dels nydes udflugter som sagt bedst på hverdage, dels truede vejrprofeterne med byger, ja sågar skybrud. Det blev dog ikke til noget.

Når og hvis sommeren kommer på visit igen, og det gør den vel, står der flere ture på programmet. Vi har godt af motionen og mangler ikke udflugtsmål. Der er sket meget i byen, de år vi arbejdede, og nu har vi tiden til at udforske, når bygerne holder pause.

Relateret:

/Eric

8 thoughts on “Udflugter i Aalborg

 1. Henrik

  Interessant, tak. Rejsepasset kan også anbefales herfra. Jeg har allerede gennemkørt et med base fra Gredstedbro. Om små 14 kommer det næste i brug, hvor basen bliver Holstebro. Muligvis køber jeg endnu et til den sidste uge.

  Billedet fra Hesteskoen fik mig til at gå på gossip-mode … Er det ikke derude, at den tidligere professionelle bokser Bredahl bor?

  God sommer ønsker

  Svar
 2. Kristine

  Host host. Lørdag er også en hverdag (eller søgnedag om du vil).
  I har mulighed for at komme langt omkring (med cykel) for billige penge i otte dage, hvis I køber et rejsepas. Hvis I fristes, så tjek selv reglerne for medbringende af cykler, da reglerne ændres 1. juli.
  God sommer

  Svar
  1. Eric

   Lørdag er faktisk ikke en søgnedag, men jeg er så gammel, at jeg kan huske, da lørdag blev til hviledag, og skønt jeg er et sekulært menneske, bifalder jeg 2. Mosebog 20:8: “Kom hviledagen i hu, så du holder den hellig!”. Helt forvirret kan man blive i Italien, når man skal læse køreplanen, og det går op for en, at hverdag hedder “giorno feriale” 😉

   Tak for at minde mig om rejsepasset. Hvis det eksisterer næste år, og vi vil på længere ture, skal det absolut overvejes.

   Svar
 3. Ellen

  Det er så godt med disse lokale opdagelsesture. Vi holder selv af dem, korte som lange, og fidusen er netop, at foretage dem i alle andres arbejdstid og så ellers lade weekender være weekender og i disse passe sig selv derhjemme.

  Svar
 4. Erik Hulegaard

  Interessant gennemgang af nogle (af talrige) seværdige matrikler i den store Limfjordsby. Jeg har med interesse læst om “Den 3´die Limfjordsforbindelse”. Princippet minder i langt mindre skala om Kattegatsforbindelsen med en ø (=Samsø) som mellemstation. Modsat denne tror jeg, at netop “Den 3´die Limfjordsforbindelse” bliver til noget, al den stund, at den er medtaget i den ambitiøse Strukturplan 2035.

  Vindmølleprojektet formodes også på sigt at blive effektueret – med nordjysk sindighed og (vel-)vilje.

  Men pæn tid forinden kan du celebrere dit 50 års studentjubi. 😉

  Svar
  1. Eric

   Jeg har ikke fulgt så meget med i sagen om den tredje Limfjordsforbindelse, men man (det offentlige i en eller anden forstand) havde vist kludret/forsømt en/nogle miljøundersøgelser, og så var man tvunget til at starte forfra i en eller anden grad. Så alt håb er ikke ude.
   De skal nok finde en løsning på det med vindmøllerne. Fx kan man erstatte kraftværkets gamle med nye, der ikke støjer nær så meget. Aalborg Portland forventer vist at kunne egenproducere 20 % af fabrikkens elforbrug, og det er ikke så lidt for landets (vistnok) største strømsluger.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *