En uge på Peloponnes

Vi er hjemme igen efter en (for os) oplevelsesrig ferie på Peloponnes, Grækenland, hvor vi boede i den lille badeby Tolo.

Bugten ved Tolo

Jeg forstår nu, hvorfor mange grækere siger, at oktober er årets bedste måned. Bortset fra én dag, som var lidt grå, havde vi pragtfuldt solskinsvejr, uden at det blev dræbende varmt.

Det var en pakkerejse (Best Travel) på 9 dage inklusive 2 rejsedage, og med diverse udflugter oplevede vi en del mere, end vi sædvanligvis gør på vores tilbagelænede afslapningsferier.

Vi havde base i den lille badeby (engang fiskerleje) Tolo på Peloponnes cirka to en kvart times kørsel fra Athens lufthavn. Hotellet ligger 1 meter fra havet, og udsigten fra vores altan var helt i top.

Solopgang i Tolo

Udflugter

Rejseselskabet bestod af 27 modne danskere samt en rejseleder, og på programmet var bl.a. byvandring i Tolo, besøg og vinsmagning på en vingård, besøg i byen Nafplio, en togtur (tandhjulslokomotiv) i det nordlige Peloponnes’ vilde bjerge, en sejltur i bugten ud for Tolo og besøg på en olivenfarm, som producerer økologisk olivenolie og andre olivenprodukter.

Vi sprang over en vandretur og en ekstraudflugt til bl.a. Mykene og nød i stedet to oplevelsesfrie dage på egen hånd.

Peloponnes er grøn!

Det, der overraskede mig mest, var, at Peloponnes er så grøn. Uden at tænke nærmere over det forventede jeg et afsvedet landskab på denne årstid, men der vokser millioner af oliventræer, appelsin- og citrontræer, og der er rigtig mange vinmarker – især i Nemea-distriktet.

Jeg tænker, at de mange halvhøje bjerge vrister en del vand ud af vindene fra havet.

Rejsebeskrivelse

Der skete så meget, og der er så mange billeder, at oplevelsen ikke kan dækkes af ét blogindlæg. Jeg har derfor lavet en rejsebeskrivelse, som kan understøtte minderne, når vi bliver for mimrende til at rejse mere.

Rejseform

Vi foretrækker stadig at arrangere rejserne selv, men der er også plusser ved pakkerejser, hvor alt er tilrettelagt, og hvor vi kommer mere rundt, end vi ellers gør uden bil.

Der er så også minusser. Vi kan godt føle det trættende at være sammen med andre mennesker så meget af tiden, og den inkluderede hotelkost er ikke altid lige spændende. Det er blandede bolsjer, og det er OK.

Hjem, og så?

Hjemturen var rigtig træls. Vi forlod hotellet 08:30 dansk tid og åbnede hoveddøren til hjemmet kvart over 12 midnat. SAS imponerede afgjort ikke, men det kan man læse mere om i rejsebeskrivelsen.

Hvor går den næste tur så hen? Endnu er intet besluttet, og der kan komme en afbudsrejse ind fra siden, men vi snakker om Malta (i februar måske) og så Leros i eftersommeren.

Nu, hvor katten ikke er mere, kan vi også tage på længere ferier (3-4 uger) uden at få dårlig samvittighed. Vi får se – for pensionister som os er tid normalt ikke en mangelvare.

/Eric

11 thoughts on “En uge på Peloponnes

 1. Lene

  Tak for at tage os med på turen. Det med vindmøllerne og frosten kender jeg, men på en anden måde. Min mand har kørt om natten mellem kartoffelrækkerne for at holde luftcirkulationen i gang, når der var meldinger om nattefrost i juni/juli i vores område.

  Svar
  1. Eric

   Det kan være hårdt at dyrke kartofler! Da jeg hørte forklaringen på “vindmøllerne” blandt appelsintræerne, syntes jeg, at det var ret smart.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg tænkte på jer, da vi så reportagerne fra de voldsomme regnvejr i Grækenland i ‘jeres’ uge, men det har været lidt længere nordpå, end hvor I befandt jer. Heldigvis for jer, for det så voldsomt ud.
  Vi er meget enige mht. fordele og ulemper ved hhv. pakkerejser og individuelle rejser. Nu er vi (især John, tøhø) lidt ældre end jer, og vi kan godt fornemme, at det bliver rarere og rarere ikke at skulle foretage sig ret meget selv, når det gælder rejser. Vi har egentlig efterhånden nok i vores kør-selv ture til England, som jo foregår 2-3 gange om året. Resten vil vi gerne have foræret, så at sige …
  Især det med at være sammen med andre mennesker kan være lidt af en prøvelse. Klientellet er dog ret forskelligt – i den ene ende har vi på en rejse mødt et par, der senere blev vores gode venner, men vi har altså også prøvet en enkelt tur, hvor vi begge fandt det svært at forblive høflige og venlige mennesker … det er afhængigt af rejsens art , mål og pris. Sådan noget man nok ikke sige, men nu gør jeg det alligevel 😉

  Svar
  1. Eric

   Jeg var slet ikke opmærksom på, at der var voldsom regn i Grækenland igen i oktober – vi så heldigvis intet til det. Det voldsomme uvejr i september ramte langt nord for Leros, så det mærkede vi heller ikke.
   Jeg kunne godt forestille mig, at vi med tiden lader os friste mere af pakkerejser, men hvis det er den udflugtsrige slags, kan det sagtens være mere strabadserende end den selvarrangerede “lænestolsferie”.
   Der er også destinationer, hvor det er bøvlet at komme frem på egen hånd, og hvor det er nemmere med en pakkerejse (fx Dansk Folkeferie til Malta).
   Valget afhænger også af, om destinationen er kendt eller ny. Når vi fx skal til Leros, har vi så megen erfaring, at det er meget, meget nemmere (og billigere) at arrangere turen selv.
   Du har fuldstændig ret i det med “andre mennesker” i rejseselskaber. Vi var så rimeligt heldige denne gang, det var modne og fordragelige mennesker, men alligevel var der da personer, hvor jeg havde det bedst med små doser 😉

   Svar
 3. Stegemüller

  Velkommen hjem efter en urimeligt lang rejsetid.

  Det var dejligt med en fyldig rejsebeskrivelse igen – det er da vist længe siden sidst?

  Du har mange fine billeder. Jeg lagde lige mærke til, at dette https://sitestory.dk/rejser/tolo-2023/fotodoc/12.htm er venstrestillet i modsætning til alle de øvrige, der er centrerede.

  Ja, når man ikke længere har hverken mis eller arbejde, kan man blive væk i længere tid, og det er en god frihed at have.

  Svar
  1. Eric

   Tak Hanne. Ja, det er længe siden, jeg sidst har skrevet en detaljere rejsebeskrivelse. Det skyldes mest af alt, at de “tilbagelænede” ferier er kommet i overtal. Når der ikke sker så meget, og man blot pendler mellem terrassen og vandhullerne, er der ikke så meget konkret at skrive om, medmindre man vil gentage sig selv..
   Alle de “lodrette” billeder (højere end brede) er venstrestillede. Hvis jeg centrerede dem, ville teksten til højre måske blive ombrudt, og hvis jeg placerede teksten under billedet, ville den være ude af syne på mindre skærme.
   Og ja, det er en god frihed at have – vi skal blot vænne os til tanken.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Den særdeles detaljerede rejsebeskrivelse giver indtryk af et til tider massivt program, der kan opleves ambivalent af rejsende, som er vant til det individuelle. Samværet i sådanne rejseklynger (ture og spisebord) kan opleves meget forskelligt, men synes i jeres tilfælde at have været acceptabelt.

  Med tanken om en tidsfjern diagnosticeret demens er det klogt at dokumentere sammensatte rejseoplevelser i dagbogsform. Der formodes altid at være en ”tricker”, der kan få hukommelsen i svingninger og åbne sceneriet post festum.

  Begrebet ”afskedsstemning” kan opfattes både negativt og positivt, alt efter værdisummen af rejseindtryk. Jeg scanner ikke umiddelbart et generelt indtryk af rejsearrangøren (guiding, turpræcision, informationsniveau). Best Travel hører jo ikke til i den billige ende (trods Ældresagens procenter), så forhåbentlig har det været pengene værd.

  Jeg har i mange år være anti-SAS og er bestemt ikke overrasket over ”sagsforløbet”. I den modsatte ende af rejsenotatet tyder det på, at mad og drikke i store træk har matchet tidligere (gode) græske oplevelser.

  Det prædestinerede valg af Malta og Leros tyder så på, at det individuelle koncept for Bentzen-parret også fremover vil udgøre majoriteten, når de slidte kufferter skal pakkes; afledt af dette finder denne signatur det mere end fornuftigt, at du/I vil benytte jer (post mortem Tot) af muligheden for x antal uger på given rejsedestination.

  Tak for en særdeles beskrivende rejseoplevelse.

  Svar
  1. Eric Forfatter

   Der var få og små irritationsmomenter ved Best Travles arrangement, men de var ikke alvorlige nok til at spolere helhedsindtrykket af et rimelig godt program og arrangement.
   Jeg er fuldstændig enig i dine betragtninger om hukommelsesstøtte. Vi har rejst så meget gennem årene, at minderne allerede nu ville have været en pærevælling, hvis vi ikke havde ført rejsedagbog.
   Der er sikkert mange, der kan fortælle meget om deres oplevelser med SAS. Mit eget indtryk er temmelig blandet, men der er næppe tvivl om, at vores næste selvarrangerede tur til Grækenland bliver med Aegean Air, som om ikke andet er en del billigere end SAS.
   Vi sørger stadig over Tot, men ansvarsfriheden er unægtelig et gode, som nok udmønter sig i længerevarende rejser end tidligere. Nu har vi jo også fået øjnene op for, at Grækenland også er dejlig i oktober, når efteråret for alvor melder sig i DK

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *