DR2 har lige sendt et program (“Urt”) om hvidløg, hvor helse-Rikke anbefaler, at man laver sin egen livsfarlige hvidløgsolie.
Hvidløgsolie er livsfarlig, hvis den ikke justeres med syre til den rette pH værdi, fordi jordbakterier ellers kan formere sig og give botulisme (“pølseforgiftning”).
Flere mennesker er døde af at spise hvidløgsolie eller lignende krydderolier.
Ikke desto mindre står damen for åben skærm og anbefaler, at man uden præventive dikkedarer laver sin egen olie og lader den trække i 14 dage.
Da udsendelsen blev sendt første gang i (vistnok) 2006, mailede jeg til helse-Rikke og gjorde hende opmærksom på risikoen. Jeg fik en høflig sludder for en sladder, og nu er den livsfarlige anbefaling altså genudsendt.
Hvidløgsolie smager rigtig godt, men har du dit liv kært så tilsæt lidt citronsaft (eller anden syre), opbevar den i køleskab og brug den i løbet af ganske få dage. Hvis du har fuldstændig styr på, hvordan du får pH ned under 4,6, kan du være mere rolig.
For dokumentation af farligheden se f.eks. http://www.oznet.ksu.edu/library/fntr2/mf2171.pdf og http://www.gallerybookshop.com/bkm/bkm71211.htm eller søg selv på “garlic oil” + botulinum.
Velbekom’