Vaskepulver og eventyr i min barndoms opgang

Præmien var en jordomrejse eller 30.000 kr., hvis man samlede de rigtige vaskepulvermærker, så husmødrene vaskede og vaskede, og spændingen steg.

AjaxreklameJeg har tidligere skrevet om frygten for Hr. Holm. Han boede på 1. sal i min barndoms opgang.

Under Hr. Holm boede en familie, hvor konen altid brankede margarinen, og på bagtrappen konkurrerede stanken af branket margarine så med Hr. Holms sure cerutter.

Ved siden af Hr. Holm boede Schmidts. De havde en søn på min alder, og vi legede sammen nu og da, men blev aldrig sådan rigtige kammerater.

Hr. Schmidt var tæt og behåret. Han var tysker, og det kunne høres på accenten. Schmidt var streng og bekræftede enhver fordom om tysk disciplin og tugt. Sønnen fik husarrest for de mindste forseelser og var ikke uvant med korporlig afstraffelse.

Fru Schmidt var dansk og den milde modpol. Hun var lille, lidt duknakket og sagde ikke så meget.

Den store gevinst

Det var nok omkring 1968, at underet skete. Der var dengang benhård konkurrence på markedet for vaskepulver, og producenterne konkurrerede på hvidhed og præmier.

Hver pakke vaskepulver indeholdt et mærke, og hvis man samlede de rette, vandt man en præmie. Det var vist Ajax, der havde en jordomrejse eller 30.000 kr. kontant som førstepræmie, og det var mange penge dengang.

Så husmødrene vaskede og vaskede, og spændingen steg. Jeg tror, at næsten alle manglede det ene og samme mærke, som kunne gøre eventyret til virkelighed. En dag rystede Fru Schmidt så det eftertragtede mærke ud af en pakke vaskepulver. Det eneste mærke af sin slags. Hun havde vundet den store gevinst.

Der var stor opstandelse i opgangen, og den lille Fru Schmidt blev fotograferet til aviser og kulørte ugeblade, glad smilende og med en pakke vaskepulver som lykkens symbol. Det cirkus fulgte med, for Ajax skulle have reklame for pengene.

Alle bladene skrev, at nu skulle familien Schmidt på eksotisk jordomrejse, men det var pure opspind. Familien fik pengene udbetalt, købte parcelhus i Aabybro og forsvandt ud af opgangens liv.

Jeg ved derfor ikke, om Fru Schmidt fik mere at skulle have sagt, men eventyret om den store gevinst blev hængende i opgangen. Ligesom hørmen af branket margarine og sure cerutter.

P.S. Reklamen for Ajax har jeg beskåret og formindsket. Jeg fandt den hos Glamrocker, hvor man kan se originalen. Virkelighedens familie hed ikke Schmidt.

/Eric

5 thoughts on “Vaskepulver og eventyr i min barndoms opgang

 1. Eric

  @ Kenneth
  Nemlig! Det var præmiernes tid, hvor alt, man lukkede op, indeholdt begejstring eller (som regel) skuffelse 🙂

  @ Lupo
  Bare en yo-yo. Stakkels Lupo. Men de blå prikker var spændende!

  Svar
 2. Lupo

  Tænk, at kende én, der har vundet den store gevinst! Som at være der selv 🙂
  Jeg husker godt min barndoms genbo “Lindas mor”, der brugte VALO. Lille Lupo syntes, det duftede så dejligt, og der var små blå prikker i pulveret i æsken!
  Min mor brugte bare Snevit- og det eneste jeg nogensinde har vundet, er en yo-yo…
  *suk*

  Svar
 3. Kenneth

  Sød historie

  Der var dengang rigtig mange dagligvarer der var små gaver i, samlemærker eller konkurrencer. Jeg husker at der i håndsæbe, tror det var rexona, kunne være en nøgle til en scooter. Sæben blev derfor altid nøje undersøgt med en stoppenål for at få spændingen udløst.

  Svar
 4. Cummings

  Tak for beretningen om familien Schmidts vej til rigdom og magt over det via Ajax! Selv skylder jeg Kellogg’s cornflakes takken for, at jeg som 7-årig i slutningen af 50’erne vandt en flyrejse Skandinavien rundt med indlagte luksuriøse hotelophold i både Sverige og Norge og vendte tilbage som klassens ærefrygtindgydende globetrotter. I dag havde man vel bare vundet en iPad. Ak, således forgår alverdens herlighed …

  Svar
  1. Eric

   Så sandt, så sandt!

   Beslægtet med din cornflakesfærd er historien om den 17-årige tjenerelev, der i 1953 vandt Ekstrabladets konkurrence for raske drenge om en tur til Robinson Crusoes ø. Et eller andet sted har jeg Arne Falk Rønnes bog om turen.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.