Høj på et tag med gør-det-selv-dampe

Jeg bryder ikke ud i sang, fordi jeg får et stykke værktøj i hånden, så naboerne gik glip af en musikalsk oplevelse, da jeg var på taget i går.

”Spillemand på en tagryg” havde ellers været passende, for halvtagets tagpap skulle smøres med sådan noget sort djævelskab.

I forgårs brugte jeg evigheder på at finde det sorte stads i byggemarkedet. Da jeg omsider fandt en ansat, som kunne fortælle, hvor de gemmer det for kunderne, var der kun én kasse åben, og køen var lang som en Wagneropera.

Jeg trives ikke i byggemarkeder.

I går smurte jeg så tag i to timer, og dampene var heftige. Heldigvis blæste en frisk vind, så min organisme gik ikke i akut opløsning, og jeg blev heller ikke rigtig høj – kun ubehageligt tung i hovedet. Om jeg begriber, hvad der får folk til at sniffe lim, lightergas og den slags!

Hjallerup MarkedPå taget faldt tankerne på de år, jeg havde feriejob på en serigrafisk virksomhed (silketryk). Det var mest manuel trykning af særlige emner – fx T-shirts til Hjallerup marked.

Når farven skulle vaskes af redskaberne, foregik det med twist og rigelig smør fortynder i et lille rum uden ventilation. Man blev aldeles tummelumsk, og flere gange fik jeg voldsom næseblod, som var længe om at stoppe.

Malerrapporten var kun et par år gammel dengang, og arbejdsgiverne påstod stadig, at organiske opløsningsmidler var harmløse som havluft, og at malerne bare drak for mange bajere.

Ja, noget skal man jo tænke på, når man kravler rundt på et tag uden at synge. Organiske opløsningsmidler er noget stads, og ikke alle minder er lige gode; men det kommer der ud af det gør-det-selv-halløj.

Note: Billedet af den glade hest er fra Hjallerup Markeds hjemmeside. Jeg håber, de tilgiver mig mod at få et link. De T-shirts, jeg trykte, havde samme muntre motiv – dog ikke med årstallet 2012!

 

8 thoughts on “Høj på et tag med gør-det-selv-dampe

 1. Donald

  Jeg kan heller ikke lide Wagner-operaer 🙂

  Jeg havde en kollega, som blev kørt på hospitalet p.g.a. opløsningsmidler, og nogle kursister, som havde fået for meget “organisk” netop ved afvaskning af trykpresser, og derfor havde fået udslet og allergi – du milde hvor man “experimenterede” med alle slags giftstoffer!

  Skal jeg smøre mine cement-tagsten (leje et stillads etc.) for at hindre videre mos/lav-udvikling?

  Svar
  1. Eric

   Jeg har læst noget om, at man i dag bruger gemen planteolie til afvaskning af trykpresser.

   Mht. mos og lav har jeg ingen anelse. Hvad med en ged? Geder spiser alt og er gode til at holde balancen. Når den ikke er på taget, kan den slå græs.

   Svar
   1. Donald

    Ja det ville være den rigtige løsning, hvis ikke tagstenene var løse.

    Har du set den YouTube video med et Ibex gedekid, som springer rundt på væggen af noget “Grand Canyon” klippe? Det er fantastisk at se, så intelligent det lille væsen er når den skal flygte fra ræven. Der er selvfølgelig klippet i optagelserne, men alligevel (finder link senere)

    http://www.wimp.com/ibexsurvival/

    Svar
    1. Eric

     Efter jeg har set den formidable film, ville jeg ikke være det mindste bekymret for geden, selvom tagstenene er løse 😉

     Men ok, søg på “mos lav tagsten” (uden anførselstegn) og du finder masser af sagkyndige sider om emnet.

     Svar
 2. Ellen

  Puha – når man tænker på, at du kun havde feriejob… hvad så med alle de, der havde fast arbejde? Ubehagelig tanke.
  Det er en skam, at du bor så langt væk, for jeg er sikker på, at du bare skulle ringe til John for at få ham til at klare dine byggemarkedskøb – han stortrives sådan et sted 🙂

  Svar
  1. Eric

   Seriøst, hver gang det minde dukker op, tænker jeg på de fastansatte, som var vældig flinke mod knægten. Fabrikken var i øvrigt også en brandbombe, men sådan var så meget anderledes dengang.

   I dag har vi internet, og på byggemarkedernes hjemmesider skulle man kunne søge på en vare og printe et kort ud, hvor man kan se, hvor den gemmes henne, og de (alt for få) ansatte skulle udstyres med en elektronisk dims, så man kunne fastlåse dem og beame sig ind med en mobiltelefon.

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Hverken byggemarkeder og kassekøer og….slet ikke Wagner-operaer får pladser på min top 1000-liste. Om alle de mange mænd virkelig nyder det i byggemarkederne eller det er en undskyldning for at slippe for den kvindelige partners instrukser derhjemme, vides ej. 😉

  Så jeg kan mageligt forstå, at det må have været noget af en mentalhygiejnisk overvindelse dels at handle, dels at smørre og sniffe. Bortset fra det færdige resultat kunne det være et trøst, at klimaet/luften garanteret er klart bedre hos blogejeren, end i den russiske by (glemt navnet ;-)), hvor Spillemand på en tagryg foregik.

  Svar
  1. Eric

   Jeg tror virkelig de nyder det, mændene. Det er barndommens bolsjebutik revisited.
   Stykket med spillemanden har jeg aldrig set – kun klip hvor der synges “If I were a rich man…” – så jeg aner hverken by eller lugt 🙁

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.