Mastichari på Kos og all inclusive

Kos har ry som et sted, hvor der er gang i den med diskoteker, natteliv og sprut; men sådan er det slet ikke i Mastichari på nordkysten.

Søvnig kat i MastichariDer er noget tilbagelænet badeby over Mastichari. Den har en flot, flot sandstrand, adskillige restauranter og barer samt et antal tyske og engelske turister – voksne mennesker vel at mærke.

Tre gange har vi overnattet der på vej til eller fra Kos’ lufthavn og øen Kalymnos lige nord for Kos. Der sejler nemlig færger mellem Mastichari og Kalymnos flere gange daglig.

Jeg synes egentlig godt om byen og kunne godt finde på at blive der et par dage i stedet for blot at behandle den som et stoppested på ruten.

Der er en del familiedrevne studios, hvor man kan leje en lejlighed for 35 – 60 euro pr. nat, og det er perfekt, når man rejser på egen hånd. Folk er uhyre venlige, tempoet er afslappet, og vi har kun spist fremragende græsk mad til yderst rimelige priser.

Kattene i Mastichari er velnærede og meget store. Når de har holdt siesta rundt omkring i gaderne, går de sikkert hjem og bliver fodret af, hvorefter de går på restaurant. 🙂

Sovende kat på Kos

All inclusive tager levebrødet fra de lokale

Da værtens søn, Ilios, kørte os til lufthavnen i onsdags (en tur på 10 minutter), spurgte jeg konverserende, om det havde været en okay sæson, og svaret var tankevækkende.

Personligt klagede han ikke, taxiforretningen gik udmærket, men for de private, som lever af turismen, går det ikke så godt.

Ifølge Ilios er turismen steget hele 30 % på Kos, men for de private er det gået 20 % tilbage. Forklaringen er ”all inclusive”. Flere og flere turister rejser til flerstjernede reservater, hvor måltider og alt andet er betalt hjemmefra.

De store rejseselskaber som fx TUI sætter sig således på mere og mere af den omsætning, de lokale plejede at leve af, og det går hårdt ud over restauratører, forretningsdrivende og udlejere. Meget hårdt!

Det var en lidt dyster samtale. Personligt begriber jeg ikke, at nogen hellere vil på ”all inclusive” end opleve lokalsamfundet, men det er den vej, det går, og det er forstemmende.

I lufthavnen på Kos

Den lille lufthavn var stuvende fuld af tyske charterturister. Hele syv fly skulle til Tyskland på en lille time. Det er lufthavnen slet ikke gearet til, og der var kaos.

Vi skulle med rutefly til Athen og kunne tjekke ind hurtigt, men afgangshallen var proppet. Gad vide, hvor mange der havde været på all inclusive?

 

10 thoughts on “Mastichari på Kos og all inclusive

 1. Donald

  Den udvikling, som Ilios fortalte om, er også sket på alle de andre destinationer. Eller er igang med at ske. Jeg har en fornemmelse af, at de store investorer har set nogle muligheder i en masseturist-branche og at de ser på tingene på helt andre måder end dem, der er mest gavnlige for de lokale.

  Men det var godt at I havde en god ferie og jeg håber der er flere, som opdager at det er morsomt at tage på ferie på egen hånd i stedet for at købe en “all inclusive” ferie.

  Svar
  1. Eric

   Du har desværre ret i det med udviklingen. Desto større er tilfredsstillelsen ved selv at tilrettelægge ferien, som man lyster.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg har aldrig helt fattet det der all inclusive-koncept. Eller jo… konceptet forstår jeg godt, men ikke dem, der benytter sig af det, for der er SÅ mange steder at gå hen og spise, så hvorfor i alverden binde sig til at indtage alle sine måltider ét sted?
  I min verden er det at demonstrere lige lovlig meget dovenskab… og jeg tror såmænd ikke engang, at det gør ferien billigere. Men det er nok heller ikke det, der er det vigtigste.

  Svar
  1. Eric

   Nej, heller ikke jeg begriber det. Er maden fx ringe, hænger man på den. Men måske det for nogen er beroligende, at de ligesom har styr på udgifterne og feriebudgettet?

   Svar
 3. Stegemüller

  Det er meget trist at høre hvad all inclusive fører med sig! Netop pt. er Grækerne jo så afhængige af penge udefra. Jeg læste i risteligt Dagblad i lørdags, at man regner med at arbejdsløsheden i 2012 vil være på 25 pct., og at en familie er glade, hvis blot et familiemedlem har arbejde.

  Jeg kan sagtens forestille mig kaosset i Kos’ lille lufthavn!

  Svar
  1. Eric

   Ja, det med all inclusive og dets konsekvenser er stof til eftertanke. Jeg har hørt noget af det samme på Tenerife. Så hvis jeg med dette indlæg kan få blot én turist til at ombestemme sig eller i det mindste overveje, er jeg glad.

   All inclusive er ikke bæredygtig turisme, hvis det undergraver det samfund, man besøger.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Katte er kloge. Billederne signalerer rekreativiteten. Her synes ikke at være nogen MIStanke om manglende dyrevelfærd.

  Samme velfærd kan ikke just opleves i græske lufthavne. Kommentatoren har oplevet lufthavnene såvel i Athen som Thessaloniki i sommermånederne juni og juli. Og derfor kan man sagtens leve sig ind i en stemningen af mennesker, varme, sved osv. i en lille, kompakt overfyldt Kos-lufthavn.

  Sidstnævnte kalder på en rekreationsrejse til Telendos eller tilsvarende. 😉

  Svar
  1. Eric

   Ja, jeg valgte netop de billeder, fordi de siger noget om tempoet i Mastichari 🙂

   En lille lufthavn som Kos’ burde ikke acceptere så mange (store) fly på så kort tid. Hverken pladsen eller bemandingen er gearet til det, men de store rejseselskaber (TUI m.fl.) har nok for meget at skulle have sagt, og de kerer sig lidet om passagerernes komfort.

   Svar
 5. Inge

  Det er dejlige vedkommende rejsebeskrivelser du lægger ud, at de så også er understøttet med flotte billeder gør oplevelsen endnu bedre.

  Jeg kender ikke de steder I har været, desværre er du jo ikke golfinteresseret, så jeg kigger langt efter noget som helst om golfbaner.. 😉 Faktisk kender jeg ingen der har været i Grækenland og spille golf.. der må da være gode, smukke og skønne baner dernede også.. 🙂

  Svar
  1. Eric

   Jeg har endnu ikke set noget i Grækenland, der ville kvalificere til en “green” – kun afsvedet græs, som geder og får gumler på i mangel af bedre, men om ikke andet giver det da nogle gode køller. 🙂

   En søgning viser dog, at der skam findes golfbaner – bl.a. på Kreta og Korfu, så det er bare at svinge kreditkortet og komme af sted!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *