Rugbrød og svære valg

Livet er fuld af beslutninger. Selv noget så enkelt som at købe et rugbrød kan byde på komplicerede spørgsmål, som skal besvares hurtigt.

”Jeg vil gerne ha’ et hjemmebagt rugbrød.”

”Helt eller i skiver?”

Øh, er skiverne mon tykke, tynde eller tilpas? Det hele holder sig nok bedst, men jeg tager chancen og siger:

”Skiver, tak.”

”Bløde kerner eller grove kerner?”

Er de grove kerner mon hårde og ikke bløde? Er de bløde kerner mon ikke grove? Vil brødet med de grove kerner smuldre mere? Hvad er bedst? Er det lige meget?

Jeg kan ikke beslutte mig, er lammet, pausen bliver pinligt lang, pigen kigger spørgende på mig med armen strakt ud mod rugbrødshylden, hvor længe kan hun mon holde armen sådan uden at blive træt? En ny kunde stiller sig bag mig.

”BLØDE!” – næsten råber jeg.

”14 kr.”

Jeg lægger 14 kr. på disken, lettet over at der ikke var flere spørgsmål.

 

14 thoughts on “Rugbrød og svære valg

 1. Mia Folkmann

  Jeg hader at vælge! Jeg er virkelig meget dårlig til det, og det er også noget af en lidelseshistorie, når jeg står hos en bager. Det allerværste er næsten, når nogen kommer hjem med en æske kager, hvor ikke to er ens! “Ja, så er der lidt at vælge imellem”…

  NEJ!!

  Svar
 2. Donald

  Hvis jeg var hurtigere i replikken havde jeg svaret:
  Jeg foretrækker et helt, mørkt rugbrød med bløde kerner og uden frø, ca. 1,5-2 g fedt/100 g, ikke maltet, bagt i minimum 4 timer …

  Eller “Et skivet Holstener lyst rugbrød med 60% hvedemel” – eller hvad man nu kan finde på. Hvad hedder de Tyske typer, som er i slægt med Pumpernikkel?

  Min research har vist at uddannelseshungrende bagere ikke kan få ret meget at vide om rugbrødstyper, men skal kunne dosere surdej m.v.

  http://www.esh.dk/Admin/Public/Download.aspx?file=Files%2FFiler%2Feshpdfdocs%2Fundervisningsplaner%2FUndervisningsplan_Bager1._2._og_3._Hovedforlb.pdf

  Svar
  1. Eric

   Sådan en sagkundskab ligger jeg slet ikke inde med; men jeg skulle måske have sagt: “Skidt, de er vel alle af samme surdej.”

   Svar
 3. Ellen

  Det var billigt! Hos os koster de 13 kroner mere, når de er på tilbud.
  Så må du kunne klare et valg eller to til gengæld 😉

  Svar
  1. Eric

   Tenken strejfede mig at sige: “Et af hver!” – men så greb min nøjsomme opvækst ind, og tørt rugbrød er så kedeligt.

   Svar
 4. Erling Kristensen

  Eric, du må prøve at gøre livet enkel, træffe hurtige beslutninger og tage konsekvenserne. Derved bliver du klogere på livet. Det hedder livets skole på “gammel dansk”.

  Svar
  1. Eric

   Erling, jeg er ret tilbageholdende med Gammel Dansk, og som et analytisk menneske og skakspiller er det min natur at træffe velovervejede beslutninger. Beslutningen havde fx været meget nemmere, hvis valget havde stået mellem bløde og hårde kerner.

   Svar
 5. Inge

  Hahahahaaaaha…
  Spørg efter et sønderjydsk næste gang, så skal du kun tage stilling til om det skal være mørkt eller lyst.. øhhhhh sådan var det i hvert fald da jeg var barn.. 😉

  Svar
 6. Erik Hulegaard

  Ha.ha.ha….som min gamle DDR-veninde sagde til mig en gang: ” Erik, det var nemmere i gamle dage (DDR-tiden), da var der kun 1-2 brødtyper som valgmuligheder, hvis der i det hele taget var nogle. 😉

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *