Sol og strømsvigt på Telendos

Morgen- og aftentimerne er de skønneste på den græske ø Telendos, for da er der en smule kølighed, og farverne bliver bløde.

Early birds

Early birds

Det blev koldt i nat, og jeg tog pyjamas på. Knap var jeg slumret ind, før jeg blev vækket af et blåt lys, som tændte over døren. En fjern sirene gik i gang. ”Hvad f…..!” udbrød jeg. ”Det forsvinder om et par sekunder,” sagde Helle, der også var vågnet. Det var sket tidligere, uden jeg havde bemærket det.

Sekunderne blev til minutter, før lyset forsvandt, og så kom det igen, forsvandt, kom igen osv.

Det viste sig at være strømsvigt: Når strømmen svigtede, tændte det blå lys, og når den kom tilbage, slukkede det. Da lysshowet endelig stoppede, begyndte hanerne at gale, og så kunne man jo lige så godt stå op.

Jeg ved godt, at jeg forleden brokkede mig over hanernes morgengalskab, men det var kun på skrømt, for morgenen er pragtfuld her på Telendos. Når jeg står op lidt efter hønsene, gemmer solen sig endnu bag Kalymnos’ vilde bjerge, og strædet ligner koldflydende stål.

Når kaffen er færdig, går det hurtigt. Før solen stiger op over bjergtoppene, sender den spejdende stråler opad, og når den selv runder tinderne, bades Telendos i lys, som får farverne til at blusse og de fleste haner til at holde kæft.

Myrties og Massouri på den anden side må vente endnu nogle timer i gus og skygge; det har sine fordele at bo på solsiden.

Solopgang over Kalymnos

Solen er enehersker. Vi søger skyggen, men selv i skyggen kan der være meget varmt fra middagstid og nogle timer frem. Det hjalp lidt i går, hvor der for første gang i flere dage meldte sig en brise over middag.

Varmen bestemmer, hvilke inaktiviteter man kaster sig ud i hvornår, men når jeg har fået min eftermiddagsdukkert, er der skygge på bal-balkonen, og temperaturen er for alvor behagelig.

Mens isterningerne er på skrump, nyder vi udsigten og glæder os til solnedgangen og aftensmaden. Flokke af småfugle samles i trækronerne og snakker i næbbet på hinanden.

Kyllingerne, som roterede over Taverna Zorbas åbne ildsted i går, var dog en tør skuffelse. De havde roteret for længe, men der kan ikke være gevinst hver gang. Til gengæld er det hjemmebagte brød altid lækkert:

Zorbas' hjemmebagte brød

Turismen på Telendos

Der er vist flere turister på Telendos end sidste år ved samme tid. I fjor kunne jeg ofte have bystranden for mig selv om eftermiddagen, men nu kan der være helt op til 6-7 personer, når jeg sætter mig på halvmuren under tamarisktræerne.

Der er en 7-8 taverner, og færre borde står tomme end sidste år. Vores vært, Mikes, sagde, at der har været en del danskere i år, og det kan godt passe. Når en herre siger: ”Er der ingen gedemælk?” [til kaffen] ved man, at det er en landsmand.

Vi har ingen klaphat i bagagen og giver os ikke til kende. Sådan er vi lidt private og os selv nok.

Det glæder mig på de lokales vegne, hvis det går rimeligt. Turismen er deres livsgrundlag, og med ca. 130 sengepladser til overnattende gæster er der ingen akut fare for, at Telendos bliver et fluepapir.

Og så fortæller Mikes i øvrigt også, at det regner i det meste af Grækenland undtaget her. Send en venlig tanke til staklerne på Rhodos …

P.S. Dette indlæg blev skrevet tirsdag, men internetforbindelsen var nede – sikkert pga. strømsvigtene, som fortsatte dagen igennem.

Relateret:

4 thoughts on “Sol og strømsvigt på Telendos

 1. Ellen

  Det dér blå lys … er det bare for at fortælle jer, at I ikke skal spekulere på at melde det strømsvigt til nogen, fordi det er en hverdagsbegivenhed?
  Ellers har jeg da lidt svært ved at se formålet 🙂

  Jeg er ret sikker på, at du kan takke dig selv for, at danskerturismen på Telendos er i fremgang; som den gode ambassadør du er for øen.
  Vi gør lige som dig: gemmer klaphatten langt væk, og hører vi dansk sprog, bliver vi selv stumme, til vi er uden for hørevidde.

  Svar
  1. Eric Bentzen

   Jeg har tænkt over det blå lys og er nået til den konklusion, at det er turistservice. Hvis der fx kommer jordskælv (og strømsvigt), er det godt at vide, hvor døren er. Det ved de lokale selvfølgelig godt, så de har garanteret ingen blå lys.

   Og med hensyn til klaphatten var det jo mere naturligt at holde ferie i Danmark, hvis formålet var at møde danskere. 😉

   Svar
 2. Stegemüller

  Jeg har aldrig oplevet strømsvigt på Telendos, men selvfølgelig kan det ske. Det er godt nok tidligt det sendte dig ud af din gode seng. Jeg kan slet ikke forestille mig, at det kan blive så koldt, at man må have pyjamas på. Når jeg tænker tilbage på Telendos’ nætter har jeg altid svedt og det har endda været lidt senere på måneden.

  Det er dejligt at høre, at der har været lidt flere turister i år end sidste år. Turismen er vel nærmest livsgrundlaget på Telendos?

  Svar
  1. Eric Bentzen

   Sidst på natten kan det godt blive køligt, når der er gennemtræk. Strømsvigt er faktisk hyppige, men det er jo ikke altid, man opdager dem. Og ja, her er ikke meget at leve af andet end turisme, lidt fiskeri og husdyrhold.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *