Afsked med Grækenland

Lørdag var sidste dag på Telendos, og vi gik vemodig tur langs promenaden. Det er altid lidt trist, når ferien slutter, og man skal af sted.

Med vindstyrke 6 mærker man, hvor piv utæt et græsk hus kan være. Døren gaber en smule og piber, og skodder og vinduer klaprer, selvom de er lukket forsvarligt.

Guderne skal vide, at jeg ikke er gør-det-selv-mand, men nogle af tingene ved græsk selvbyg springer i øjnene. Der er klassikeren med forkert fald i brusekabinen, og så er der dørhåndtaget.

Man monterer et håndtag (formentlig genbrug) og opdager så, at det forhindrer døren i at lukke. Man monterer ikke et nyt og mindre håndtag, som passer, næh, man tager et stemmejern…

Dørhåndtag

Men skidt med det, vi har nydt det i fulde drag. Dog blæste det alt for meget i går til at sidde på bal-balkonen, og der var heller ikke skygge at finde, for den flimsede parasol kan højst klare en let brise uden at vende vrangen ud på sig selv.

Så vi tilbragte tiden inden døre, når vi ikke sad hos Ritas. Først hen under aften gik vi tur langs promenaden, sad længe på halvmuren ved bystranden og tog vemodigt afsked med de venlige bølger.

Vi fortsatte nord på, og jo længere vi kom, jo kraftigere blev vinden. Men trods det hårde vejr, så folk glade ud med det der fjerne blik, som fortæller, at de skal være her nogle dage endnu og er fortryllet af Telendos.

Vi sluttede dagen med en ouzo på Odysseia og tun på familietavernen med de mange generationer. Det var en stor portion, så Helle fik en del nye venner blandt øens katte.

For første gang sov vi uden gennemtræk, og om ikke andet betød det, at jeg vågnede uden nye myggestik. Myggene har været plagsomme i år, og det hjælper absolut ikke, at man nærmest avler dem. I de åbne vandbeholdere (til vanding m.m.) konkurrerer masser af myggelarver i frisvømning. Det var en smal sag at lukke beholderne …

Retur til Mastichari på Kos

På den korte vej til færgen kl. 11 når vi at tage afsked med indtil flere. På den anden side af strædet holder en taxi. Den er bestilt af Spies til en dame, der skal på hospitalet. Jeg havde regnet med at skulle ringe, men spør’ nu chaufføren, om han kan skaffe en vogn mere.

Han spørger, hvor vi skal hen, og da vi svarer: ”Pothia harbour,” åbner han bagagerummet, og der er arrangeret kollektiv trafik.

Kvinden har problemer med det ene knæ og kan næsten ikke gå. Årsagen er ukendt, men det er jo rigtig træls, når man har ferie. Hun og datteren bliver sat af ved hospitalet og betaler 13 euro. Vi fortsætter til havnen og slipper med 10. Ren win-win-win.

Der er en time, til færgen sejler, og den fordrives med græsk kaffe og vand. Foran os ligger et flådefartøj, og som et forsonende træk ved den grå krigsmaskine er der en skibshund, der logrer og leger med de unge mænd.

Det ligner ren ferie. Besætningen er ikke i uniform, og flere kommer ombord bærende på cykler med mange gear. Jeg ville gerne tage et billede af skibshunden, men ved bedre. Grækerne ser strengt på den slags, og vovsens måde at logre på er garanteret en militær tophemmelighed.

Overfarten er søvndyssende med maskinens banken og skibets vuggen. Klokken nærmer sig halvto, da vi ankommer til Kaj & Andrea. Der er varmt. Andrea steger fisk, og det lugter godt, mens vi nyder den velkomstøl, hun serverer.

Vi kan vælge frit mellem tre lejligheder og tager den i stuen, så vi slipper for at slæbe kufferter op og ned ad trapper. Vi er blevet snydt for siestaen og skal bare lige …

Jeg vågner 15:30, laver kaffe og sætter mig ud på den lille terrasse. Kaj & Andrea er ikke noget super sted, men de er så søde, og havet bruser i det fjerne.

I morgen er det hjem til termotøjet, men vi skal lige gense det knaldblå hav, nyde varmen, se solen skynde sig ned og nyde en god græsk middag på The Traditional House.

Og bagefter spiller tidsmaskinen, Bar Number One, os sikkert tilbage til ungdomsårene med nostalgi-rock. Der er længe til i morgen og termotøjet, vi er her lige nu …

Relateret:

10 thoughts on “Afsked med Grækenland

 1. Donald

  Jeg kan ikke lide, at de avler myg. For mit eget vedkommende kan jeg se, at det vil være en god investering af tid at kravle halvanden meter op ad stigen og rense tagrenden og den slags. Jeg kan huske min søn forbavset efter at vi havde gået halvanden dag gennem smukt klippelandskab i Brasilien: Du er jo helt prikket!!! Uha 🙂
  Men det lader til at de gode sider har overskygget myggeplagen 🙂

  Svar
  1. Eric

   Myggeavl er noget skidt, og så tørt, som der er i Grækenland, ville myggene have særdeles dårlige betingelser, hvis man ikke opbevarede vand i åbne “rugekasser”.

   Men skidt, de gode sider overskyggede aldeles myggegenen.

   Svar
 2. Ellen

  Hehe, “man tager et stemmejern” … og kunne åbenbart ikke drømme om bare at forsøge sig med efterfølgende at få malet lidt farve på for at camouflere miseren 🙂

  Det river og rusker med næsten-storm og masser af regn = rigtigt efterårsvejr – en total kontrast til gårsdagens Indian Summer.
  Det er nu faktisk hyggeligt .. jeg vil gå i seng og nyde regnen på skråvinduet 🙂
  Velkommen hjem … vil I låne en campingvogn, måske? 😉

  Svar
  1. Eric

   Tak for velkomsten, nu har vi selv oplevet efterårsvejret, og det kan nok få en til at ønske sig tilbage. Og jo tak, campingvognen vil vi da meget gerne låne, hvis den fx står i skyggen af et oliventræ. 😉

   Svar
 3. Anni

  Tak, fordi vi måtte følge lidt med på jeres tur til Telendos, det har givet en god fornemmelse øen, menneskene der og naturen. – tak for det. Og så velkommen hjem til efterårsvejr og hverdagsliv, og at I snart igen kan pakke kufferter til turen til Tenerife – og vel også planlægge næste års rejser, bliver det til et gensyn med Telendos?

  Svar
  1. Eric

   Velbekom Anni, fornøjelsen har været helt på min side. 😉 Når jeg får tid til at redigere videooptagelserne, vil jeg tro, at de giver et godt supplerende indtryk af øen.

   Og ja, antivinterkullerturen til Tenerife er bestilt, og den ser vi frem til, men mere som rekreation. Jeg ville meget hellere til fx Grækenland, men der mangler altså lidt varme i december!

   Det kan meget vel blive gensyn med Telendos næste år. Vi snakker om at tage til Leros først og være der en uges tid. Leros er også en rigtig dejlig ø. Jeg skal blot have undersøgt, om det kan svare sig at arrangere turen selv, eller om vi skal hoppe på en charter, med de ulemper det giver.

   Svar
 4. Stegemüller

  (Velkommen hjem)

  Det er helt svært at forestille sig, at I har tilbragt tid indendørs på Telendos; jeg kender det jo kun som et sted med masser af sol og varme, men det svarer helt til, hvad du fortalte, første gang vi mailede sammen om vejret i september, at man kunne være både heldig og uheldig og at stormene var uforudsigelige.

  Jeg har lige set på Facebook, at I nu står i Athens lufthavn med 100 mennesker i kø foran jer. Godt det ikke er mig… men jeg gad nu godt have været på Telendos.

  Svar
  1. Eric

   Der var masser af sol den dag, men ingen læ. Det var bagsiden af balkon-medaljen, men blæsten var da stilnet noget af søndag og var langt fra den storm, I oplevede i fjor, da I skulle til Kos.

   Check in i Athen gik alligevel nogenlunde – tog “kun” tre kvarter.

   Svar
 5. Inge

  Jeg har et godt råd til jer… Bliv dernede i det dejlige vejr, her er det efterår.
  Og hvis ikke I følger det.. Så god tur hjem, og sig ikke at jeg ikke prøvede at advare jer. 🙂

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *