Excel-mysteriet

Man skal ikke nødvendigvis forstå alt. En gang imellem må man acceptere, at sådan er det bare, og så komme videre. Sådan er det også med Excel.

På arbejde har jeg brugt mange timer på et Excel-program. Nu var jeg endelig nået dertil, at den første store klump kunne afprøves. Med en makro kalder jeg Excels Problemløser, som så beregner hele molevitten.

Ja, sådan plejer det at være, men nu er det altså blevet til Excel 2010, og uanset hvad pokker jeg prøvede, kunne Problemløseren ikke løse de simpleste regnestykker, når den blev kaldt fra en makro.

Der var ingen problemer, når jeg brugte den manuelt med nøjagtig de samme indstillinger. Jeg gennemtrawlede nettet for bugs i Excel 2010 og prøvede sågar at skifte til punktum som decimalseparator, men intet virkede.

Jeg var på nippet til at give op, men gemte så regnearket i Excel 2003-format og tog det med hjem.

Hjemme ændrede jeg referencerne til Excel 2003’s tilføjelsesprogrammer, og vupti: Alt virkede perfekt. Selv de mest indviklede og ondsindede ligninger med mange ubekendte og snirklede betingelser blev løst på en studs. Programmet (so far) fungerer perfekt.

Jeg tog regnearket med på arbejde, skiftede referencerne tilbage til Excel 2010’s tilføjelsesprogrammer, og vupti: Alt virker perfekt.

Jeg har ikke ændret så meget som et komma i programkoden. Regnearket har bare været en tur igennem Excel 2003, og så virker det.

Jeg kan ikke forklare hvorfor, det er et mysterium, men sådan er det bare. Det må jeg acceptere, og jeg er lettet. Mange timers arbejde er ikke spildt, jeg kan komme videre.

Men først er der weekend. Weekender virker hver gang og helt uden mysterier. Enhver kan forstå ligningen:

Weekend + grillet kalvefilet + god italiensk rødvin + godt vejr = Velbehag.

/Eric

10 thoughts on “Excel-mysteriet

  1. Jørgen

    Det er ikke så meget det at det ikke virker i første omgang, der er interessant og ej heller at det virker efter via-turen. Det interessante er hvorledes tanken om at bruge 2003-udgaven overhovedet opstår.

    Svar
    1. Eric

      Det var den nemmeste måde at teste på. VBA-koden burde være versionsuafhængig, og hvis den virkede i Excel 2003, ville det bekræfte mistanken om en bug i 2010.

      Svar
  2. Ellen

    Puha, godt jeg tog den studentereksamen, så jeg kan forstå din sidste formel – jeg kan bare ikke huske den fra formelsamlingen … 😉
    Uden på nogen måde at skulle kloge mig på, hvad du har gang i, hørte jeg faktisk om præcis denne problematik, mens jeg endnu havde et arbejde. Microsoft-nørden, der blev hidkaldt, havde dog heller ingen forklaring på, hvad der egentlig er problemet – kun denne workaround, som det så smukt bliver kaldt, når man ikke har en egentlig løsning, men får klaret det vha. husmandsmetoden, som vores matematiklærer i gymnasiet kaldte det, når man nåede frem til løsningen på en uautoriseret og måske lidt primitiv måde.
    Men du har en ide? Søg et nyt job hos Microsoft! Jeg er sikker på, at de vil elske at få en løsning.

    Svar
    1. Eric

      At finde workarounds er næsten en industri, fordi softwarefirmaerne har travlt med at udsende nye versioner, før de er gennemtestede. Se bare på den linde strøm af opdateringer, man må downloade hver og hveranden gang, man tænder maskinen.

      Om jeg så var 30 år yngre, kunne 7 vilde heste ikke få mig til Silikonevallen. Det er rigeligt at se McDonalds-affald i Aalborgs midtby.

      Svar
  3. Stegemüller

    Det lyder da fuldstændig besynderligt og sådan noget burde ikke kunne ske. Har du søgt på nettet om andre har haft lignende oplevelser med Excel 2010?

    Jeg kan rigtig godt lide dit sidste regnestykke, det har du fortjent efter alt det mas med Excel. God weekend til jer begge.

    Svar
    1. Eric

      Nej, det burde ikke kunne ske, men sådan er det med bugs, og jeg er sikker på, at det er en bug. Og ja: Jeg har uden held søgt højt og lavt, men der er nok ikke så farligt mange, der bruger at kalde Problemløser (“Solver”) fra VBA. Jeg har en ide om, hvad “lusen” går ud på, men det vil føre for vidt her.

      Svar
  4. Henny Stewart

    Jow, men når man begynder at acceptere, at der sker ting i computere, som man ikke kan finde en logisk forklaring på, så kommer der også en angst, for man kan jo ikke vide, hvornår det sker igen eller hvorfor. Men det er vist almindeligt kendt at de fleste af Microsofts produkter er “bugridden”.

    Svar
    1. Eric

      Åh, jamen den logiske forklaring er skam, at der er lus i Excel 2010. Jeg kan bare ikke sige præcis, hvorfor den kæmmes ud af det digitale hår ved at komme en tur igennem Excel 2003!

      Svar
    1. Eric

      Ja. Jeg gør mig fx heller ikke umage for at forstå alt det med, at rummet krummer og sådan noget. En kiks krummer, hvorfor skulle rummet så ikke?

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *