Snart farvel til Leros

Luften sitrer af hede her i middagsstunden, og kun cikaderne og en enkelt hund har energi til at give lyd. Nå ja, og så kirkeklokkens timeslag.

De tykstammede palmer på den anden side af poolen vifter dovent med bladene, men de er også designet til denne hede.

Vi var en tur i Platanos i formiddags for at handle ind og var opløsningen nær, da vi nåede hjem. Lige nu er der 32 grader i terrassens skygge, og det er behagelig svalt. Katte har sans for den slags.

Kattehygge i Panteli

Hen under aften bliver det pragtfuldt, og vi kan spise i strandkanten i Panteli Bay mindre end en meter fra vandet. Romantik så det klodser.

Servering i strandkanten

Der er ikke sket store ændringer på Leros, siden vi var her i 2009. Krisen har dog trukket spor. Der er flere lukkede forretninger, og selv banken lige før Platanos’ torv er lukket. Forbipasserende skriver i støvet på de store ruder.

Underligt nok er der stadig hele tre bagere omkring torvet, og et godt, traditionelt brød koster det samme som i 2009, nemlig 1 euro. Krummen er knasende sprød og sender shrapnel ud i rummet, når man skærer.

Niki, vores værtinde, fortæller, at skolen starter i dag. Sommerferien er slut, og om kort tid går lærerne i strejke. EU og IMF’s betingelser for lån har medført massive sociale forringelser og en velbegrundet håbløshed/desperation.

Det dybt tragikomiske er, at kravene gør krisen værre og værre og forringer landets muligheder for nogensinde at tilbagebetale lånene. Nålestribet visdom.

Når vi ser priserne i supermarkedet, undrer vi os over, hvordan grækerne overlever, men det er nok på et miks af familiesammenhold, byttehandel, egen avl, det familiemedlemmer sender hjem fra fx Australien og så ukuelighed.

Trods håbløsheden møder man kun venlighed og smil, i hvert fald her uden for turismens hovedstrøm. Yoghurt med honning er godt, men grækernes venlighed og gæstfrihed er den bedste grund til at vende tilbage igen og igen.

Skønt dedikeret til afslapning er tiden gået hurtigt her på venlige Leros, og i morgen tidlig går turen til Telendos med færgen (læs: ombygget fiskekutter) fra Xerokampos på Leros’ sydspids.

Og nu er det tid til siesta. 🙂

/Eric

10 thoughts on “Snart farvel til Leros

 1. Jørgen

  Fredag morgen i Danmark er det tåget, der er ingen vind og det er køligt. Nu kl. 9 er tågen lettet og solen stråler fra en skyfri himmel. Det er lige til at klare uden hedeslag. God tur til Telendos.

  Svar
  1. Eric

   Her er heller ingen vind, så det bliver varmt i dag! Vi er ankommet til Telendos efter en herlig overfart på et næsten spejlblankt hav. Nu sidder vi på Ritas Restaurant og venter på, at lejligheden bliver klar. Indtil flere katte har allerede budt os velkommen. De var lidt træge i starten, men det hjalp, da der kom mad på bordet 🙂

   Svar
 2. Henny Stewart

  Sådan en skålfuld katte er nu super! Jeg vil da forresten håbe, det er skorpen og ikke krummen på det lækre brød, der er sprødt. Ellers kan I komme til at bruge en del af feriefonden på tandlægeregninger. Nå, fortsat god ferie! 🙂

  Svar
 3. Ellen

  De må i det mindste være glade for turisterne …
  Jeg forstår ikke den græske økonomi og kan ikke vurdere, om det er smart eller ej af EU at komme med betingelser og restriktioner. Jeg kan dog umiddelbart ikke se, at det hjælper noget at blive ved med at poste penge i landet, når der givetvis også er ting, der mildt sagt halter i forhold til EU-normen, hvis man kan sige sådan.
  Det er nok kun sikkert, at det går ud over uskyldige … som næsten altid.

  Svar
  1. Eric

   Man kan sige meget om græsk økonomi, EU og IMF, og sikkert er det, at det altid går ud over de uskyldige. Jeg har bare svært ved at se logikken i, at man får et land på fode ved at bombe det ud i bundløs recession.

   Svar
 4. Stegemüller

  @ Eric

  Tænk at I allerede har været væk en uge, det er slet ikke til at forstå, hvor tiden bliver af. God tur til Telendos!

  Har du selv taget billedet af kattene? Det er et skønt billede, katte forstår i den grad at holde siesta.

  Grækernes overlevelser: jeg tror du har helt ret i, at man ernærer sig ved bl.a. byttehandel og egen avl. Det passer hvert fald med det Michaelis på Restaurant Plaka fortalte mg.

  Svar
  1. Eric

   Ja, lørdag er det en uge siden, vi rejste. Jeg kom lidt for tæt på “katte-kummen” forleden og skræmte dem, så da de lå der igen i dag, zoomede jeg i stedet og fik billedet.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *