Om tilbud og at blive gældfri

En isenkræmmer i centrum har flytteudsalg, så vi tog bussen til byen for at se, om vi kunne anskaffe os noget, vi absolut ikke kan undvære.

Frelsens Hær sang i Algade, og en politisk fællesliste ønskede frelse ved kommunalvalget i november, men vi undveg deres knibtangsmanøvre og løbesedler.

Tilbudsskilt50 % på alt. Det er da til at forstå. Vi gik rundt i isenkrambutikken og så på det, der var tilbage. Glas og kokkeknive har vi nok af, og en trådløs regnmåler fristede heller ikke. Helt uden måler ved jeg godt, at det regner for meget.

En titaniumstegepande til 50 % af 600 kr. købte vi dog. Den gamle teflonpande i samme størrelse trænger til udskiftning.

Jeg spurgte ekspedienten, hvor de flytter hen. De flytter til afdelingen i Frederikshavn, sagde hun. Så er det vel snarere et ophørsudsalg. Det må være slemt, når man lukker to måneder før jul.

Det var ellers en god isenkræmmer, som gjorde det mere i nytteting end dyrt skrammel, som folk kun køber, når de ikke kan finde på fornuftige gaver.

Det er ikke så tit, vi har vores gang i centrum, og hver gang er der forretninger, som er forsvundet og erstattet af nye. Vi må gå glip af mange ophørsudsalg.

Gældfri

Men man kan også spare ved nøjsomt levned (fx kun økonomiklasse og solide sko), og til næste termin betaler vi kreditforeningslånet ud. Restløbetiden er kun 4,5 år, og hovedstolen er beskeden.

Det er imidlertid et 6 % lån, som det ikke har kunnet svare sig at konvertere, og vi kan ikke få bedre og sikrere forrentning end at indfri skidtet.

Realkreditinstitutterne har også skruet gevaldigt på gebyrerne, som de dog kalder ”bidrag”, og i restløbetiden ville bidraget gebyret svare til næsten en tredjedel af renten – altså oveni de 6 %.

Så væk med det. Jeg ser frem til at være gældfri. Det er selvfølgelig lidt pjattet, for så meget ville det ikke koste at lade lånet løbe, men det er alligevel en fed fornemmelse – lidt som da vi skred fra Danske Bank.

/Eric

19 thoughts on “Om tilbud og at blive gældfri

 1. Danny

  Jeg har et spørgsmål til jer 🙂

  Vi har et RD lån på huset, som lyder på 500,000.00. Hvis man betaler den helt af og er gældfri, har man så flere penge i hånden, når ens fradrag automatisk falder? og kan det overhovedet betale sig at betale den helt af, med de omkostninger til følge.. Tilykke med jer som er gældfri, må være en fantastisk føelse!

  Svar
  1. Eric

   Hej Danny

   Så er jeg på igen efter noget bøvl med modemet.

   Tak, det er en fed fornemmelse! Og ja, man har flere penge i hånden. For det første er skatteværdien af de renter, man betaler, vist kun 37 %. Nu er de fleste nye lån ret lave i rente, så det betyder nok ikke så meget, men gør dig så lige den ulejlighed og se, hvad de rager til sig af gebyrer (“bidrag”). I takt med at renten er faldet, har de skruet gevaldigt op for gebyrerne. Se på din sidste opgørelse og gang så bidraget med restløbetiden gange 4 (en gang i kvartalet).

   Hvis du står med en halv million i overskud, er det en mulighed at betale ud, men vend den med din bankrådgiver. Nu var vores lån et 6 % med forholdsvis kort restløbetid, og hvis jeg ikke bruger de sparede penge, men sætter dem ind på fx en fastrentekonto med binding i 2-3 år, kan det snildt betale sig, og det skyldes ikke mindst gebyr-bidraget.

   Svar
 2. Annette

  Det er supergodt at være gældsfri, uanset om det er store eller små beløb vi snakker om, så tillykke med det 🙂

  Svar
  1. Eric

   Tak Annette. Nu manglede der jo ikke så meget, men det føles rart alligevel sådan i “milepæls-forstand”. 🙂

   Svar
 3. Ellen

  Den fornemmelse har jeg aldrig prøvet … har dog kun realkreditlån, men vi har valgt den modsatte løsning af jer: et afdragsfrit lån. Vi kunne nemlig godt finde på andet at bruge pengene til end afdrag, men der er da ingen tvivl om, at det i længden er en dyr løsning.
  Der er dog rigeligt med friværdi i huset alligevel, så der er til begravelseshjælp … vores børn skal ikke have udgifter i forbindelse med vores død 🙂

  Svar
  1. Eric

   Din kommentar kom på første gang, men det kan forvirre, at man ikke ser den straks pga. browserens cache. Jeg vil se, om jeg kan tvinge cachen til at gemme den gamle side i kortere tid. Indtil da: Tryk F5 for at genopfriske siden. 🙂

   Svar
   1. Ellen

    Åhh … tak for info. Det er kun sket for mig to gange hos dig (og aldrig hos andre), så jeg tror selvfølgelig, at kommentaren er forsvundet op i den blå luft!

    Svar
 4. Madonna

  Uhaaa…sådan pander, der er nedsat med 50%, kan gemalen løbe langt efter, sidst han købte en wok fik han den til spotpris, da det var den sidste de havde i Føtex, og den har fungeret fremragende.

  Og det med lån der bli’r betalt ud kan vi også li’, det er en dejlig fornemmelse, som vi nød, da vi solgte fritidshuset og kunne hæve hele beløbet….

  Vi fatter faktisk ikke dem i 60erne, der tør belåne huset til op over skorstenen, vi kender et par, hvor manden gik fallit med en hobbyforretning, og huset står nu som særeje i konens navn, men efter diverse sygdom har ramt dem begge, samt krisetider hvor det er som at vinde i Lotto, at få huset solgt, har de end ikke til indskuddet i en 2-3 værelses lejlighed.

  Det er ligesom om nogen mennesker ikke kalkulerer med at de bli’r ældre, og så de låner også til ejendomskatten hos kommunen, så de bli’r stavnsbundet i huset, selvom de bilder sig ind det hele bare er BBA (brug børnenes arv), som 65-Feries motto er.

  Svar
  1. Eric

   Nogen er mere risikovillige end andre, og så kan det gå galt. På en eller anden måde er det svært at bebrejde dem for ufornuft, når man ser et land som U.S.A. bevidst styre mod statsbankerot. Det er for stor en mundfuld for Luksusfælden.

   Svar
 5. Ellen

  Jeg har aldrig prøvet at være gældfri, men kan godt forestille mig fornemmelsen.
  Vi har dog kun realkreditgæld, og vi har bevidst valgt det modsatte af jer: et afdragsfrit lån, fordi vi godt kan finde på noget andet at bruge pengene til end afdrag. Der er rigeligt med friværdi alligevel, således at vores arvinger såmænd nok skal få lidt til begravelseshjælp til os.

  Svar
  1. Eric

   Man skal gøre det, der passer en bedst. Længere er den vist ikke. Hvis vi i sin tid havde spurgt, om der fandtes afdragsfri lån, ville svaret have været en skraldlatter. 😉

   Svar
 6. Henny Stewart

  Det må være en fed fornemmelse, sådan at blive gældfri. Det kan nok opveje en bunke isenkram, som man kunne have købt, hvis lånet stadig løb.

  Svar
 7. Jørgen

  Trist at den gode jernhandler ikke kan klare sig. Vi var i går i Køge fordi vi så en helsidesannonce med gode sko til ½ pris. Butikslokalet var så lille at 4 blev lukket ind ad gangen. Der stod mange og det gad vi ikke bruge livet til. Vi blev snydt af annoncen og den manglende information om begrænsningen.
  Det er godt at være gældfri. Vi tjente vel 25000 på at afslutte vort sidste lån i huset og det var en fornøjelse.
  Det bør I fejre med en god tysk vin til en kalvesteak.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er trist, når gode forretninger ikke kan klare sig.

   Vores fortjeneste ved at indfri lånet bliver knap så stor som jeres, men næsten. Vi fejrede det med kalvecuvette og en rød italiener fra Tarantino med dansk bagmand: Peter Vinding-Diers. Den skulle drikkes nu eller til 2013, og begge dele passede. 😉

   Svar
 8. Stegemüller

  Det er fantastisk at være gældfri. Jeg husker fornemmelsen fra dengang jeg betalte min studiegæld ud. Det var de gamle statsgaranterede banklån, der blev forrentet med 17 pct. (!) om året. Jeg betalte og betalte i 15 år, inden det endelig var overstået. Da jeg fik den sidste PBS-meddelelse om at restgælden var indfrie, tegnede jeg en smiley på meddelelsen 🙂

  Svar
  1. Eric

   Statsgaranterede studielån havde vi også. Det startede med en rente på 21 %, men faldt så heldigvis senere. Det var en lang og meget sej kamp, og jeg genkender din oplevelse. Det var fantastisk at blive det åg kvit! 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.