Vølvens spådom for 2014

Vi bringer her vølvens spådom for næste år. Hendes sidste spådomsinterview var til fortidsskriftet Den ældre Edda i 900-tallet.

2013 er snart slut, så vi giver straks ordet til vølven, der er med over Skype:

Vølven spår

Hør mig nu alle
hellige slægter,
store og små
af Heimdals sønner.
Bloggen her vil,
at jeg skal melde
om ting i fremtid,
det nyeste, jeg veed.

Nej, den form er sgu for oldnordisk! Vi ta’r den på jævnt dansk i stedet. Og du vil bare have den korte version, om hvad der sker på den politiske front i 2014, og ikke all inclusive med ragnarok, jordens undergang osv.? Du nikker, du er sikker.

Som alle ved, var 2013 et år med sociale nedskæringer, naturkatastrofer og krig, men viid:

Vølven spår ej
som vejrstudiet,
om det som var,
men om det som kommer.
Fremtidstågen letter,
hvad ser jeg?

Åh! Nu kom jeg til det igen. Når man har kørt i den skure i 1100 år, er det altså ikke sådan lige at lave om.

Jeg ser sociale nedskæringer, naturkatastrofer og krig. Jeg ser rigdom til få og ministre gå, jeg ser sorte skyer og bankgebyrer. Jeg ser …

Hvad? Om der ikke sker noget nyt? Okay, du betaler, men så bliver det altså behæftet med væsentlig større statistisk usikkerhed.

Viid da:

Af fremtidsspinds tråde
kun en enkelt kan råde.
Den vælges af runer
og asernes luner.
Et skæbnens valg
måske til salg.

Det var du selv ude om, det er straffen for at afbryde mig!

Følger jeg skæbnetråd 01/AD2014, falder regeringen, da den vil indskrive hensynet til nyttejobs i hundeloven, og går over i historien som den første, der gled i hømhømmen.

Helle tager med Stiff Kannok til Bruxelles for at gøre karriere i EU, mens Annette Vilhelmsen krydser spærregrænsen og bliver diskuskollapskonsulent med speciale i tunge valgløft.

Corydon får en international post som Junior DONG Advisor i investeringsbanken Goldman Sachs med ret til at skrive ”Don DONG” med guldtryk på visitkortet.

Mette Frederiksen genopstilles ikke, men bliver liggende og får afslag på alle jobansøgninger grundet manglende erhvervserfaring. Hun må leve af sine pensioner uden at kunne gøre sin pligt.

Marianne Jelved går til valg med omkvædet fra Degnens Vise som slogan, Saadan er’ed jo, og bliver økonomiminister i en ny LARV-regering.

Den afskaffer straks selskabsskatten, som helt urimeligt tvinger nogle få selskaber til at betale skat og lader det store flertal slippe. Reformen finansieres ved at privatisere Tøjhusmuseet og DR’s arkiv samt de heraf afledte dynamiske effekter.

Pernille Skipper bliver oppositionens nye rorgænger, og S og DF forhandler forslag til ny hundelov. DF accepterer kravet om stuerenhed mod at få indføjet et forbud mod hundeburkaer.

Julen varer lige til påske, og sommeren bliver lala med spredte byger og klamme grillkul.

Det følgende har jeg godt nok spået før, men det kan ingen huske, og nu har bandet Ragnarock sat musik til. Det går ikke specifikt på 2014, men I får det som en nytårsbonus:

Solen sortner,
jord synker i hav,
de lyse stjerner
slukkes på himlen;
ildbrande raser
mod arnens bål,
høj hede spiller
mod himlen selv.

Men viid! Det var kun én af spindets skæbnetråde. Andre tråde kan råde, men om det betyder en dyt forbliver en gåde.

***

Det var alt fra vølven. Godt nytår herfra.

/Eric

10 thoughts on “Vølvens spådom for 2014

 1. Ellen

  Arhhh, nu ikke så sortseende, Eric – der skal såmænd nok også vise sig nogle lyspunkter hist og pist. Jeg er fuld af fortrøstning for 2014 🙂

  Svar
  1. Eric

   Sortseende? Jeg synes egentlig, at der i vølvens spådom er grund til en del optimisme, om end visse politikeres afgang næppe har større betydning for min fremtidige brug af zapperens stumhedsknap.

   Svar
 2. Finn Eriksen

  Tak for alle dine skarpe indlæg – jeg glæder mig allerede til fortsættelserne.
  Godt nytår, og hils Helle – altså din Helle 😉

  Svar
  1. Eric

   Pænt af dig at læse med, når jeg lukker damp ud. 😉 Godt nytår har jeg sagt, men det kan sagtens gentages. Jeg hilser begge Hellerne. Hende, jeg ikke kalder min, kan måske tø op med en varm hilsen. Det er en dag, hvor vi traditionelt håber det bedste.

   P.S. Kun førstegangskommentatorer skal godkendes – en simpel og effektiv spamforanstaltning.

   Svar
 3. Jørgen

  Godt nytår ønskes fra den sydlige udkant af Roskilde kommune med mange tak for festlig og nyttig læsning i 2013 og kyndige spådomme om 2014.
  I nabolaget kunne vi godt bruge nogle nyttejobbere til at samle affald op efter dåsesvinene.

  Svar
  1. Eric

   Det gode ønske returneres fra skriftlinjen til Roskilde. Der er mange opgaver, som fortjener at blive løst mod ordentlig betaling. Fx har jeg som grundejer ansvaret for at renholde mit fortov, og kunne jeg få en skilling for det arbejde, ville det ske med større ildhu og flid. 😉

   Svar
 4. Per Teilmann

  Åhh det er da ikke negativt det hele …
  Mette Frederiksen på kontanthjælp gad jeg godt opleve 😉 og det er da også for galt, at man ikke kan holde et selskab uden at betale skat!
  Godt nytår oppe i det nordjyske 🙂

  Svar
  1. Eric

   Samfundet øder ikke kontanthjælp på Mette Frederiksen. Hendes minister- og folketingspension modregnes, og mon ikke hun også er underkastet gensidig forsørgerpligt? Nej, så nemt kommer man ikke til fadet.

   Returønske til Sønderjylland 🙂

   Svar
 5. Gowings

  Rigtigt godt nytår, Eric. Vølven har mange års erfaring i at spå og det ligner til forveksling mine bange anelser. Vi må holde skråen lige i munden i det kommende år.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.