Nytårsaften og den barberede postkasse

Postkassen er renset for barberskum, stilladsbrættet i forhaven er væk, og katten er faldet til ro efter gårsdagens fyrværkeriangreb.

Jeg hopper på den hvert år: dronningens nytårstale. Måske fordi jeg helt urealistisk håber, at hun bare én gang i sit liv vil sige noget overraskende om fx behovet for oplyst enevælde eller nytårsselskabsskat; men det kan hun selvfølgelig ikke.

Hun kan hakke sig gennem banaliteter, som at nogen bor på landet og andre i byen, og hvis der endelig er antydning af kant, er det så ukonkret, at begejstrede TV-kommentatorer kan fortolke det frit og gør det.

Brunelloen smagte udmærket, men man skal nok betale en del mere, hvis man vil opleve, hvorfor denne vin fra Montalcino er berømt. Der er vine, hvor man får meget mere for pengene.

Ellers gik nytårsaften med at høre musik, se film, læse og ikke mindst berolige katten. Han gjorde sig lille på det øverste trappetrin til kælderen. Normalt er han ikke så forskræmt.

Tot og Æsel

Fra i dag er snus forbudt. Snusfornuft ville være et fyrværkeriforbud. Jeg bryder mig ikke om forbudsmanien, men fyrværkeri lemlæster, forårsager brande, skræmmer livet af dyr og overdænger landet med tungmetaller. Det er gode grunde.

Vores gode grund er hævet en lille meter over fortovet, og en enkelt gang måtte vi ud og forklare nogle muntre ungersvende, at halvmuren, som holder på den gode grund, ikke er Cape Canaverals affyringsrampe. De fjernede da også pænt deres udbrændte batterier.

Hvem der smed stilladsbrættet ind på plænen, så vi ikke, og her til morgen var det heldigvis væk. Tidligt på aftenen, lidt over otte, så jeg nogle smådrenge stå alt for stille udenfor, og da jeg roligt gik ned mod dem, stak de af.

Den dårlige samvittighed kom sig sikkert af, at de havde sprøjtet barberskum i og på postkassen. Møgunger, men det kunne selvfølgelig have været værre.

Jeg gjorde postkassen ren i dag efter endt belejring, og da var det ganske praktisk, at jeg i går stillede et par bøtter med vand i bunden.

Det var så den nytårsaften. Vi starter det nye år med en nybarberet postkasse, og katten ligger roligt på sin vante plads i sofaen.

Forsætter? Nix, det skulle da lige være at droppe dronningens nytårstale og fortsat nyde livet intenst. Livet er en enkeltbillet, og antallet af zoner står ikke at læse.

/Eric

14 thoughts on “Nytårsaften og den barberede postkasse

 1. Donald

  Du kan finde en beskrivelse – humoristisk – af Majestætens nytårstale i Information 4-5. januar 2014, af Georg Metz.

  Men jeg har også undret mig over hvorfor hun ikke forsøger sig med mere kant. Engang fik jeg indtryk af at hun introducerede et nyt ord, en løftet pegefinger, hvert år, og sendte de mest velkomne hilsener til søens folk. Men hun holdt op med nyskabelserne, og så holdt jeg op med at se det. Nøjedes med at læse Metz’ kritique.

  Fyrværkeriets psykologi blev ellers meget godt beskrevet af en dreng, som sagde noget om at det var “at tænde det selv” som var forskellen.

  Min postkasse er ikke barberet i år – heldigvis. 🙂 Godt Nytår!

  Svar
  1. Eric

   Desværre kan jeg ikke finde Metz’ beskrivelse på Informations netudgave. Hvad dronningen siger kunne være interessant, men med fraværet af kant må man undre sig over, at medierne behandler talen, som var den noget stort.

   Svar
 2. Gowings

  Det var pokkers så vildt det går for sig nytårsaften i det nørrejyske. Her i den del af københavn, hvor vi bor, var der anderledes fredeligt. Til gengæld så skyder de unge mennesker på hinanden engang imellem resten af året.

  Svar
 3. Ellen

  Her går det den anden vej: efter at have fået smadret et par postkasser, tog vi den i mange år ned nytårsaften, men glemte det for tre år siden, og der skete ikke en pind. Den har siddet urørt de sidste to år også 🙂
  Krudtet har vi brugt krudt på at diskutere, så jeg vil bare ønske dig et godt nytår – måtte alle dine rejseønsker blive opfyldt!

  Svar
 4. Jørgen

  Det er som om katte meget hurtigt glemmer den bragende forstyrrelse.
  Sidste år fik postkassen her et kanonslag. Lågen var gået op og de to plastbeholdere med vand var sprængt i stumper og stykker, mon ikke vandet var nyttigt? I år ville jeg skrue kassen af, men lågen faldt af. Det så ud som om den allerede havde været besøgt, og der var da heller ikke sket noget her. Nu skal lågen bare på igen.
  Det forekom mig at dronningen havde vejrtrækningsproblemer, blev mere nervøs end vanligt og sagde for første gang undskyld da hun snublede i en sætning. Mon effekten af hendes rygning nu er ved at vise sig?
  En anderledes elegant tale leverede statsministeren for lidt siden.

  Svar
  1. Eric

   Ja, de synes at glemme hurtigt, men når det som i dag til aften brager igen, gemmer det stakkels kræ sig igen.

   Fruens vejrtrækningsproblemer kan være en følge af rygning, men det er evnen til at læse op næppe. Hun virker dårligt forberedt og/eller nervøs med pauser de forkerte steder, fordi hun bruger pauserne til at læse, hvad hun har glemt.

   Statsministerens tale blev optaget i søndags og blev ikke transmitteret direkte, så vi ved ikke, om der var taletekniske svipsere. Dog var det svært at genkende den faktisk førte politik i talen, som kunne være optaget før valget, da parolen var “Fair løsning”.

   Svar
 5. Stegemüller

  For første gang nogensinde droppe jeg Dronningens nytårstale; jeg sad lige og var i gang med en folketælling fra 1930, da kirkeklokkerne ringede solen ned kl. 18:00 (som om solen ikke allerede for længst var gået ned) og så opdagede jeg, at jeg ikke engang gad gå ind og tænde for flimmeren.

  Jeg synes, det er synd for dyrene nytårsaften og stemmer for at det kun skal være tilladt at fyre af en time mellem 00 og 01, så er det da i det mindste lidt under kontrol. Hvor jeg bor ved et kæmpe stort torv (ideelt til at fyre af), er der vildt gang i den til midnat og en time frem, så er alt atter roligt. Det synes jeg, er fint nok. De skyder heller ikke af hele december, som de gjorde i Vanløse, hvor jeg boede før. Jeg tror, folk har færre penge her.

  Barberskum i postkassen er selvfølgelig enormt irriterende, men må kategoriseres som “drengestreger”.

  Svar
  1. Eric

   Barberskum er afgjort bedre end kanonslag, men stadig et symptom på dårlig opdragelse. Næste år kan det være, jeg skruer postkassen af; jeg er bare ked af, at det er kommet så vidt.

   Fyrværkeri kan være flot, men i hænderne på almindelige mennesker er det noget djævelskab og en pestilens at høre på – ikke kun for dyrene.Det kunne passende komme ind under våbenloven.

   Svar
 6. Anne Folehave

  Godt nytår. Ja al det kugler og krudt, kan jeg også undværer. Helt her ude hvor jeg bor, er der næppe nogle som tør komme, der er alt for mørkt. Så vi er forskånet for barberskum og lignende morsomheder, om end det dog er fredeligt. Hendes kongelige, kan for min skyld godt gå på pension. Altså den helt almindelige pensions takst. Hendes unger kan så se at finde et job, deres nuværende og tidligerer koner lige så.

  Svar
  1. Eric

   Det med dronningen og hendes familie kan jeg kun bakke op om, men vi må jo nok erkende, at et flertal ønsker at betale til apanagen, så der er noget glamour at læse om i Se og Hør.

   Svar
 7. Henny Stewart

  Fuldstændig enig med dig angående fyrværkeri. Her var det værre end nogensinde, idet det kørte hele dagen med næsten fuld intensitet. Til gengæld fortsatte det ikke så længe efter midnat, som det plejer. Man var vel ved at løbe tør. De fleste af vores katte gjorde deres bedste for at gemme sig i huset, mens et par af dem var meget interesserede i uvæsenet. Jeg begynder også at synes, at livet måske er en kende for kort til hendes majestæts nytårstale. Det kunne være interessant at undersøge, om der bor nogle familier i kvarteret omkring Amalienborg, som har brug for hjælp, og som også har fået det derfra.

  Svar
  1. Eric

   Jeg har så ondt af de forskræmte kræ, og når belejringen først er i gang, er der ikke noget at gøre udover at trøste.
   Om den beskedne apanage rækker til godgørenhed uden for familiens detroniserede medlemmer opklares måske aldrig. Sidst, jeg var på de kanter, bemærkede jeg ingen fattiglemmer eller slum nær Amalienborg.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *