Dovne Pareto-diagrammer

Jeg har en svaghed: Når jeg støder på noget, som er omstændeligt i Excel, vil jeg straks lave en makro, som gør det let.

Nu kunne jeg sige noget smart om, at dovenskab avler produktivitet, men den enkle sandhed er selvfølgelig, at nørden fornøjer sig med at finde ud af, hvordan det kan gøres.

Pareto-diagrammer i Excel er det seneste eksempel.

Pareto-diagrammer er et yndet visualiseringsværktøj i Lean Six Sigma. Søjlernes højde falder fra venstre mod højre, og samtidig viser en kurve den akkumulerede procent.

Tanken er at fremhæve de vigtigste faktorer, og det kan se således ud med nogle helt fiktive tal og undskyldninger for at komme for sent på arbejde:

Pareto-diagram

På nettet er der masser af vejledninger i, hvordan man laver Pareto-diagrammer, men da jeg havde prøvet én gang, tænkte jeg (lean & mean):

”Hvis en makro kan lave diagrammet på sekunder, hvad skal man så med 1001 vejledninger i, hvor besværligt det er at lave manuelt?”

Som sagt, så gjort, og resultatet findes på min nyeste side om VBA makroer i Excel.

Brugeren skal markere inputværdierne og vælge en startcelle til den sorterede tabel, så laves resten automatisk. Om data er i samme regneark som makroerne er ligegyldigt.

En anden af mine svagheder er, at jeg godt kan spotte de højeste søjler, selvom de står i vilkårlig rækkefølge, men sig det ikke til nogen.

/Eric

4 thoughts on “Dovne Pareto-diagrammer

 1. Jørgen

  Det med pareto-diagrammer var jeg heller ikke lige med på. Associationen gik mod pareto-princippet eller 80/20-reglen.
  Så blev horisonten igen større – og tak for det.

  Svar
  1. Eric

   Associationen var lige på kornet 🙂 Jeg har dog tænkt på, at hvis Pareto havde levet i dag, ville misforholdet sikkert være større. De 20 % var jo dem, der ejede 80 % af jorden, og formuefordelingen i dag er ikke blevet mindre skæv, om end det ikke længere knytter sig så meget til jord som i Paretos tid.

   Svar
 2. Stegemüller

  Jeg har da ved Gud aldrig hørt om Pareto-diagrammer, så her lærte du mig noget nyt. Det ser smart ud, og selvom Excel er dejlig “skarp kniv” er der altså besværlige ting, der kan gøres bedre med makroer og lignende. En dag når jeg får rigtig god tid, vil jeg prøve at sætte mig ind i VBA. De gange, jeg har haft behov for det, har der aldrig været tid til at lære det, så jeg har måttet bruge den besværlige vej Excel direkte.

  Svar
  1. Eric

   Hanne, en dag er ikke nok. VBA lærer man (som så meget andet) ved at bruge det, og først da høster man tidsbesparelsen. Jeg overdriver ikke, når jeg siger, at jeg har opgaver, som klares på et par timer med hjælp af VBA-programmer, men som ville tage mindst en uge pr. måned, hvis de skulle laves manuelt.

   Det er dog ikke fremstilling af diagrammer, men primært dataudtræk fra logfiler og beregninger på grundlag heraf. Dette ville være frygtelig kedeligt pillearbejde, hvis det skulle laves manuelt, så deraf også min glæde ved VBA 🙂

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.