Hjemmesidearbejde og nyt til Excel-nørderne

Et par dage er gået med at lave websider. Det er der ikke blevet støvsuget af, men man er vel også huslig, når man arbejder med hjemmesiden.

Grillet orata

Madbloggen har endnu så få besøgende, at det er til at grine af, men det til trods har jeg brugt masser af tid på et indlæg om siciliansk mad. Det var især billederne, der tog tid – at få dem behandlet, sat op med links osv.

Flertallet af alle mine besøgende kommer nu fra udlandet. Det er de engelske sider om programmering med makroer i Excel, der trækker dem til.

Det er ikke den sidste måneds ene besøg fra Malawi, de 2 fra Mozambique og de 3 fra Madagaskar, der batter, men med alle de andre og så nogle tusinde fra USA, UK og Indien bliver det til noget. Meget, faktisk.

Jeg havde ikke lagt noget nyt ud siden 21. februar, så det var på høje tid at ”udvide sortimentet” og lave noget nyt til verdens nørder.

UserFormDet blev til en side om, hvordan man lynhurtigt kan fjerne rækker i en Excel-tabel, hvis værdier i en brugervalgt kolonne opfylder et brugerdefineret, numerisk kriterium – fx at værdien er mindre end 333.

Det er en (kraftigt) modificeret udgave af en makro, jeg bruger på arbejde, hvor meget af min tid går med at analysere proces- og kvalitetsdata for fx at finde og kvantificere sammenhænge.

I den forbindelse er det uhyre nyttigt, at man lynhurtigt kan frasortere alle poster/rækker, hvor der fx ikke er produktion, eller hvor produktionen er under en vis størrelse.

Det kan man også gøre manuelt ved at sortere data, slette manuelt og sortere igen (fx kronologisk), men det tager meget længere tid.

Jeg kan godt lide at lave noget, der sparer kedeligt pillearbejde og øger produktiviteten. Tager man udgangspunkt i nogle konkrete opgaver og behov, viser det sig også hurtigt, at de behov deles af mange.

Også af nogen i Malawi, Mozambique og Madagaskar.

/Eric

8 thoughts on “Hjemmesidearbejde og nyt til Excel-nørderne

 1. Donald

  Jeg undrede mig da jeg læste “fjerne kolonner ud fra evaluering” (eller noget) og det er jo også rækker, linier, vandrette, som du ønsker at fjerne i den rude, som du har vist som illustration.
  Jeg har iøvrigt svært ved at læse ting som “rows” og rækker og foretrækker “records” eller “kartotekskort” eller lign. Men det er nok fordi “record” ikke findes på dansk og derfor (for mig) kommer til at betyde den logiske sammenhængende gruppe informationer, som skrives til permanent lager i et hug. Danskere har en lille fordel ved at engelske computer-relaterede ord lyder som specielle fagudtryk. Men jeg har iøvrigt mødt mange mennesker, som foretrækker at bruge ord, de synes lyder mere dansk.

  Svar
  1. Eric

   På dansk bruger man vel “poster” om “records,” men da det er databasesprog, bruger jeg “rækker/rows,” når målgruppen er Excel-brugere. Men ellers er jeg helt enig i, at det ville være mere præcist.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg var lige ovre for at lure lidt … og blev lige sat tilbage til for maaange år siden, da jeg lærte en lille smule om at programmere; først Basic, så Cobol og Fortran og endelig en smule Pascal. Jeg skulle ikke kunne programmere som sådan, men skulle kunne fejlsøge og kunne indsætte småændringer og derfor have et vist basalt kendskab til programmeringssprogene. Akkeja. Det var dengang …
  Nå. Men der er jo også en grund til, at det hedder Visual Basic … 🙂
  Det var spændende, og jeg fik da også lavet nogle beregningsprogrammer i VBA, så der kom et læs- og tolkbart output ud af noget uigennemskueligt datainput.
  Jeg brugte også Access meget, men det havde andre forcer end lige de tunge beregninger.

  Svar
  1. Eric

   Der er faktisk mange, der bruger Excel som database uden at foretage de store beregninger, og ofte ville de være bedre tjent med Access. Det er måske fordi Excel er så overskuelig med celleopbygningen – en simpel tabel er nok. Langt de fleste opgaver, jeg har løst for andre, og det være sig firmaer eller privatpersoner, har været databaseagtige uden beregninger overhovedet.

   Svar
 3. Stegemüller

  Makroer er så sindssygt fascinerende. Jeg kan godt lide at automatisere dødssyge opgaver, men jeg må så klare mig unden VBA, da jeg ikke fatter, hvordan det er sat sammen. Måske burde jeg lige PÅLÆGGE mig selv at lære det 🙂

  Det er da skønt, at du har så mange besøgende på din hovedside. Det er sjov at have læsere. Får du så også mange forespørgsler fx til makroerne?

  Svar
  1. Eric

   I forhold til antal besøgende er det meget få, der spørger om noget, men det hænder, og så er det altid interessant at få indblik i, hvad folk tumler med. Det er med VBA som med så meget andet: Øvelse …

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *