Vandteknisk Museum i Aalborg

Et af de mere upåagtede museer i Aalborg er Vandteknisk Museum i vandværkets gamle maskinhal med det karakteristiske tårn.

Vandteknisk Museum

Vandteknisk Museum i Aalborg

Museet fortæller om vandets og vandværkets historie i Aalborg og er ganske interessant. Man kan se forskellige, gamle maskiner og vandværkseffekter, og der er plancher med tekst og gamle billeder.

Der er bl.a. en dampmaskine, som efter sigende er den eneste i Danmark, der kan ses i sit oprindelige miljø.

Del af dampmaskinen

Del af dampmaskinen

Om dampmaskinen

Dampmaskine

Dampmaskinen fra en anden vinkel

Vandet i Aalborg

I Middelalderen kunne man skaffe sig vand på tre måder: Man kunne tage det fra en af åerne, man kunne grave en brønd, eller man kunne få det fra en af kilderne omkring byen.

Da åerne også blev brugt som kloakker (og til affald og til …), og gravede brønde led af indsivende overflade- og fjordvand, var det skrækkelig uhygiejnisk og grobund for sygdom og epidemier.

Det kan derfor ikke undre, at man foretrak kildevand. Jeg tillader mig at citere fra en af museets enkle, men glimrende plancher:

”Til kildevæld, som det der bl.a. sprang fra løvehovedet i Blegkilde, gik folk søndagsudflugter, og herfra kunne man hjembringe rent vand i tøndevis. Når det slap op, måtte man atter bruge det gamle husråd: Kog åvandet to gange, smid det væk og drik øl eller snaps i stedet!”

I 1836 besluttede byrådet at føre vand fra Blegkilde til en offentlig vandpost ved Østerå. Enkelte huse og gårdspladser fik også lagt ledninger ind. Vandledningerne var udhulede træstammer.

Gamle vandledninger

Gamle vandledninger – bl.a. udhulede træstammer

Koleraepidemien i 1853 ramte byen hårdt og var medvirkende til, at Aalborg fik en kommunal vandforsyning i 1854. Vandværket blev opført nær Blegkilde på samme sted som museet.

Dieselmotor

Dieselmotor fra Burmeister & Wain

Der er ingen grund til, at jeg genfortæller mere af det, du kan læse på Aalborg Forsynings hjemmeside, hvor der også er en pjece om Vandteknisk Museum.

Blot vil jeg tilføje, at bygningen og maskinhallens mursten i sig selv er et syn værd.

Andre relevante links:

Vandteknisk Museum har åbent tirsdag kl. 10-12 og torsdag kl. 12-14. Gratis adgang. Adressen er Sønderbro 53, 9000 Aalborg, og indgangen er på maskinhallens bagside.

/Eric

10 thoughts on “Vandteknisk Museum i Aalborg

 1. Jørgen

  Det er altid spændende at se hvorledes noget forudgående har givet inspiration til noget nyere og mere effektivt – og billeder af gode, gamle maskiner er det altid fornøjeligt at se.
  Ad åvand som brugsvand kommer til at tænke på at bedstemoderen i Virgental, hvor vi jo har holdt ferie, fortalte at man fik vand fra en bjergbæk inden man fik egen vandboring. Det fungerede i og for sig godt nok, men det kunne være et problem når en død kat forurenede vandet.

  Svar
  1. Eric

   Ja, maskinerne på museet ser ud, som om de kunne starte når som helst. For dampmaskinens vedkommende skal der dog fyres op i kedlen først 🙂
   En bjergbæk kan man vel sammenligne med en kilde – bortset fra det med katten, altså!

   Svar
 2. Ellen

  Det er ikke så underligt, at selv børnene drak øl i fordums Danmark. Å- og brøndvand var ofte den direkte vej til dødelige sygdomme.
  Det er altid spændende at lege turist – både i nærområdet og udenfor dette 🙂

  Svar
  1. Eric

   Ja, vandet var ofte uhumsk. Og så kan man jo tænke på, at der var rigeligt grundvand, man havde blot ikke teknikken til at hente det op.
   Jeg nyder at have tiden til at lege turist af og til. Jeg har snart boet i byen i 60 år, så det er på tide at se med nye vinkler. Når man færdes i noget hjemmevant, “ser” man ofte kun, hvis noget er ændret.

   Svar
  1. Eric

   Velbekom. Hvis du ikke allerede har gjort det, er det værd at følge de links, der er. De går noget mere i detaljen, og man får et bedre tidsbillede – især af tiden med koleraepidemierne, som ramte både København og Aalborg hårdt.

   Svar
 3. Stegemüller

  Meget spændende lille beretning for de historieinteresserede læsere. Tænk at koleraen kun er 150 år væk.

  Det er en god idé at lege turist i egen by.

  Svar
  1. Eric

   Der er sket utrolig meget, siden koleraen hærgede i DK. Artiklen om Aalborg i undtagelsestilstand, jeg linker til, giver et godt tidsbillede.
   Det med at lege turist i egen by er sjovt, når jeg nu har tiden til det – nye vinkler.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  Det er en overmåde flot bygning, der præsenteres øverst. Og så naturligvis et springvand som entré til vandmuseet. Anede ikke, at der var et sådant. Med din tekniske viden og -glæde kunne du overveje ved et kommende besøg i København at se http://dieselhouse.dk/

  Svar
  1. Eric

   Husker jeg ret, er den smukke og lidt særegne bygning fra 1907. Jeg kendte heller ikke museets eksistens indtil for ca. et halvt år siden, hvor jeg satte mig for, at jeg af og til vil lege turist i egen by.
   Maskiner har jeg ikke så meget forstand på, men dieselhouse ser spændende ud!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.