Aalborg Kloster

Helligåndsklosteret er en del af Aalborgs historie. Siden 1431 har det været kloster, hospital, latinskole m.m. Jeg var på rundvisning i går.

Fra klostergården

Fra klostergården

I godt sommervejr sidder cafégæsterne tæt på C.W. Obels Plads i Aalborgs centrum. Pladsen syder af liv, men ikke mange skridt derfra ligger Aalborg Kloster som en oase af ro.

Klosteret er i dag en selvejende institution med 27 lejligheder for seniorer, en slags bofællesskab, men det har en lang historie som helligåndskloster, hospital, latinskole m.m.

I det følgende beskriver jeg denne historie kort, og så kan den interesserede selv søge mere information via indlæggets links.

I juli/august er der rundvisning tirsdage og torsdage, og det benyttede jeg mig af i går; jeg morer mig jo med at lege turist i egen by, nu jeg har tiden til det.

Undervejs tog jeg nogle fotos, og hvis du klikker på et af de små billeder, vises det i en større version på et nyt faneblad.

Guiden var en frisk, ældre dame, som vistnok selv bor i klosteret, og hun fortalte levende og vidende, mens hun førte os rundt.

Rundvisningen startede i refektoriet, hvor der var en underlig, lidt sur lugt, som jeg ikke kan beskrive nærmere. I dag bruges refektoriet til forskellige arrangementer – fx beboernes nytårsfest.

Fra refektoriet

Fra refektoriet. Klik for større foto.

Vi fortsatte herfra til priorens stue, forskellige rum langs munkegangen (bl.a. kapitelsalen med kalkmalerier), kælderen og klosterkirken.

Munkegangen

Munkegangen. Klik for større foto.

Rundvisningen varede 1½ time og var interessant. Blot kunne jeg ønske, at man kun tager børn med på sådan en tur, hvis de kan holde mund, så man kan høre, hvad guiden siger!

Helligåndsklosteret

Det hele begyndte i 1431, hvor Maren Hemmings, en velhavende borgerfrue, skænkede et grundstykke til opførelse af et helligåndshus:

”[…] en institution, hvor alle fattige, trængende, vanføre og syge mennesker kunne finde herberge, husvalelse og hjælp”.

Træbygningen brændte i 1434, og på samme sted byggede man så det nuværende Aalborg Kloster i sten. Det tog 66 år at færdiggøre byggeriet.

I 1451 blev institutionen til kloster og optaget i Helligaandsordenen, og det skulle tage sig af fattige syge, vanføre og hittebørn. Der var både nonner og munke, men skarpt adskilt – de to køn havde ikke kontakt.

Klosteret havde fået omfattende privilegier og var en gedigen pengemaskine med donationer, salg af afladsbreve m.m.

Skulle du en dag gå fra Klostermarken til Annebergvej i Aalborg og opdage, at du er på Maren Hemmings Vej, ved du nu, hvem denne Maren var.

Hospital og latinskole

Klosteret blev nedlagt i 1536 i forbindelse med Reformationen og blev omdannet til hospital og latinskole.

Kalkmalerierne (dateret til 1508-1520) i Kapitelsalen blev malet over efter Reformationen, men er senere blevet fritlagt igen.

Kalkmaleri - Samson og løven.

Kalkmaleri – Samson og løven. Klik for større foto.

Kalkmaleri. Jesus skiller fårene fra bukkene.

Kalkmaleri – Jesus skiller fårene fra bukkene.

Latinskolen, Aalborg Katedralskole, fungerede frem til 1848, hvor den flyttede til sin nuværende lokalitet. Læs mere om skolens historie.

Klosterkirken blev revet ned efter Reformationen, og stenene blev genbrugt ved bygningen af Aalborghus Slot.

I dag har klosteret kirke i vestfløjen, og den har status som annekskirke til Budolfi Kirke. Kirkerummet blev restaureret i 2010 (læs bog herom).

Kirkerummet er i øvrigt ikke helt rektangulært, det har et lille knæk, fordi Vesterå løb lige ved siden af, og åer har det med at svinge.

Vindue i klosterkirken

Vindue i klosterkirken.

En anden pudsighed (vil vi kalde det i dag) ved klosteret er, at det skråner svagt. Under byggeriet fulgte man terrænets hældning, og når man går ad munkegangen fra priorens stue mærker man tydeligt, at det går svagt opad.

Det kan man også se på billedet i toppen af indlægget – se striben af røde sten. Skulle du undre dig over hullerne i murene, er de stilladshuller.

Klosteret i dag

I dag er Aalborg Kloster en selvejende institution. Den får ikke økonomisk støtte fra det offentlige, men finansieres med støtte fra fonde, lejeindtægter, arrangementer m.m.

Skulle du drømme om at bo fredeligt midt i Aalborg med adgang til klosterhaven, skal du bo i Aalborg stift og have en vis alder. Reglerne er ikke som i en ”almindelig” boligforening, og du kan læse mere herom på klosterets hjemmeside.

Der er rundvisninger i juli og august. For andre muligheder se klosterets hjemmeside.

Links:

/Eric

9 thoughts on “Aalborg Kloster

 1. Donald

  Tænk at der er så meget at se i Aalborg – der er ca. 215 tusinde indbyggere, og det er velmere end kommunen her, men dog ikke en millionby, og så er der alligevel både slot, kloster, domkirke, klaverbutik, i gamle dage var der en butik med “Skalarer” (akvariefisk) mens jeg underviste i et datalogi variabel-system som kaldes “skalarer” – og der er bibliotek, stormagasiner, hoteller, 4.juli fyrværkeri, brolagte gader og højhuse, teater, koncertsal og vistnok mere end én stor publikums-sal.

  Det er altså rart at se med, når du går på sightseeing! Tænk at man river en bygning (kirke) ned for at bruge stenene til noget andet.

  Svar
  1. Eric

   Der er nok at se på i Aalborg, og man kan stadig købe svømmende skalarer 🙂 Det er en gammel by med historie, og masser af studerende betyder helt sikkert en del for kulturlivet på flere fronter.

   Byens ansigt, især havnefronten, har ændret sig gevaldigt. Man har bygget i vildskab, og der bygges stadig.

   Her i sommertiden har jeg planer om at besøge Marinemuseet, som ligger ved Skudehavnen, og Zoo er også på programmet. Til efterår/vinter venter museer og andre indendørs seværdigheder.

   Svar
 2. Lene

  Sådan en rundvisning gad jeg godt. De nye klosterforstandere er begge sygeplejersker, mænd og gift med hinanden. Den ene er folketingspolitiker og den anden professor og leder af forskningsenheden i sygepleje. Jeg har tit tænkt på siden jeg læste at de var blevet forstandere, hvad det gik ud på, men så må jeg vist hellere få lavet en grupperundvisning med dem 🙂

  Svar
  1. Eric

   Jeg syntes, det var en fin rundvisning, og de fortsætter frem til 22. august. Billetprisen er 50 kr. Som det fremgår af klosterets hjemmeside, kan en forstanderrundvisning arrangeres, men den koster 2500 for en gruppe på max 25 personer.

   Svar
 3. Ellen

  De gamle klostre har tit både en interessant historie og en ditto nutid – jeg har været på rundvisning på Vemmetofte, som Erik nævner herunder, og hvor man også kan få en lejlighed, hvis man er heldig at blive godkendt.
  Jeg bliver ret irriteret på børn, der ikke er stille, når det påkræves. Ofte så irriteret, at jeg beder dem pænt om at tie stille, så vi andre kan høre hvad der bliver sagt; alternativt forlade rundvisningen, hvis den keder så meget alligevel. Det hænder, at forældrene bliver sure, men det er deres problem. De fleste bliver faktisk en smule flove.
  Det er fint, at klosterlejlighederne svinger fra bare 34 til hele 164 kvm – der må være noget for enhver smag og pengepung.

  Svar
  1. Eric

   Jeg dur ikke til at tysse på fremmede folks børn, jeg er for konfliktsky; men mine øjne er gode til at vende himlen. Det ville være fint, hvis jeg kunne afspille en Ellen-reprimande – send venligst et podcast 🙂

   Hvad størrelsen af lejlighederne angår, må man jo nok tage den, der bliver ledig, eller vente i uvished.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  En lang, spændende og udtømmende beretning om Aalborg kloster med links. Til sml. findes i Odense to klostre (protestantisk og katolsk), der i nogen grad er sammenlignelige.

  På Sjælland findes tre kendte Vemmetofte, Vallø stift og det (i egen optik) klart fornemmeste – Roskilde Adelige Jomfrukloster. I sidstnævnte kom jeg gennem 25 år, heraf 10 år som værge for en af konventualinderne. Det gav et sjældent privat indblik i et lukket samfund. Bevidstheden om det adelige og historikken blev ikke underdrevet på nogen måde.

  Derfor blev ovennævnte indlæg læst med særlig ”privathistorisk” interesse; bygningskorrektionen som følge af Vesterå var en fin detalje.

  Svar
  1. Eric

   Et eksisterende jomfrukloster lyder pikant – og så tilmed adeligt!
   I Aalborg var der to klostre mere: Gråbrødreklostret, som man kan se rester af, hvis man tager elevatoren til det underjordiske, samt et kloster ved Vor Frue Kirke, som man ikke ved så meget om. De har på mange måder betydet en del i deres samtid, og det gør dem interessante.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *