Sommervarme og havesanering

Vejret er perfekt til arbejdsfrihed. Jeg kan uden gnist af dårlig samvittighed flade ud i terrassens skygge og uset blotte min hvide bug.

Bi og oreganoblomster

Oreganoen blomstrer, og bierne er ellevilde.

De, der skal arbejde i denne varme, har min dybeste medfølelse – jeg har 30° i skyggen. Naboen havemosler i solen, men han nyder det sikkert.

Han har ferie på 3. uge, og i de uger (undtaget regnvejrsdagene) har jeg hørt de samme sten klirre sprødt mod haverivens tænder. Den rive bliver aldrig mæt, men det må slide voldsomt på gebisset.

Jeg har stort set intet gjort ved haven i 28 år, og med tiden er den blevet til jungle. Altså bortset fra den del af plænen som ikke er opslugt, og som sikkert er stor nok til en privathelikopter, hvis jeg skulle få sådan en.

Fra min flade-ud-position på terrassen kan jeg se bagjunglens grønne mur stå, hvor plænen slutter. Bagjunglen gennemskæres kun af en veksel, som vi og andre dyr bruger til og fra garagen.

Når jeg ser, hvad naturen har formået på 28 år, er det nemt at forstå, hvorfor det er så svært at finde Mayaernes gamle byer og templer.

Sanering

Om en måneds tid bliver det anderledes; så kommer der lys og luft. Vi har haft en sanering af haven i udbud, og arbejdet starter om en måneds tid.

Træer skal fældes, buske skal ryddes, andet skal beskæres, plænerne for og bag skal laves til græsplæner.

Hvis jeg optager en video og kalder den ”The Chain Saw Massacre,” vil det sikkert give en del (korte) besøg på YouTube.

Og måske er det slet ikke nogen dårlig idé med sådan en video. Der kan sagtens gemme sig en endemisk bagjungleart eller to, som skal dokumenteres af videnskaben.

Saneringen koster mere end peanuts, men dividerer jeg med 28 år, er det billigt. Tænk også på, hvad jeg gennem årene har sparet i planteskolepenge, på havegrej og på rygsmertestillende piller.

Fyren, der står for projektet, er vist en pølrøv, og det er pølrøve, der skal til. Han går heller ikke ned på udstyr. Fx er det hans plan at sætte en container på fortovet, og så lade en flishugger fylde i direkte (grunden ligger højere end fortovet).

Medaljens bagside er, at fuglene mister mange gode gemmesteder, men det må de og vi leve med. Katten Tot bliver sikkert også stresset af larmen, han har det svært nok med plæneklipperen, men han ved, hvor han kan søge tilflugt.

Det er ikke sådan, at jeg pludselig er blevet havebegejstret, den kunne for min skyld saneringsmodne endnu mere, men på et eller andet tidspunkt skal vi flytte til noget mindre, og så er det bedst, hvis haven er nogenlunde præsentabel.

Det, vi fikser inden, skal ikke klares i sidste øjeblik om X år, hvor vi formentlig har mindre overskud, end jeg har i dag.

Og nu skal jeg have noget koldt og læskende. Man bliver så tørstig af at høre naboen rive de bede, Tot givetvis sætter stor pris på.

/Eric

12 thoughts on “Sommervarme og havesanering

 1. Donald

  Jeg gav 400 kr./timen og måtte have ca. 16 timers have-vedligehold sidste år. Jeg har svært ved at mønstre penge til noget lignende i år, og når jeg engang skal sælge, må kompensation indgå. Men jeg tror (som du måske også tror) at jeg vil kunne få en bedre pris, hvis hus og have ser pænt ud – det behøver ikke at være nyt, bare ikke sjusket.

  Svar
  1. Eric

   Saneringen skulle gerne sætte haven i en stand, hvor den er til at vedligeholde. Det er meget tænkeligt, at vi skal (vil) have hjælp hertil, og selvfølgelig betyder haven noget i en salgssituation.
   Hvornår huset skal sælges afhænger af vores fysik (fx har huset tre plan, så der er trapper), og/eller af om værdien skal realiseres. Der er ingen gæld, så det repræsenterer derfor en opsparing.
   En medvirkende årsag til, at saneringen sker i år, er, at haveservice stadig kan trækkes fra i skat (op til 6.100 pr. person for arbejdsløn), og den fradragsret kan meget vel forsvinde med den nye regering.

   Svar
 2. Jørgen

  Det er i al sin enkelthed for varmt. Her er lige nu 30 gr i skyggen, og det er hvad jeg anser for at være en umenneskelig temperatur at arbejde i uanset hvor hurtigt arbejdet kan udføres.
  Det bliver spændende at erfare hvor hurtigt havemanden kan klare de store linjer i haveprojektet. Med det rette udstyr går det formentlig hurtigt.
  Når man ser mængden af haveaffald på genbrugspladsen efter en weekend, må det konstateres, at det er store mængder der uafbrudt fjernes fra haverne. Vi har fundet en effektiv metode som indebærer at vi nogenlunde holder trit med udviklingen og det går. Må hellere huske at dokumentere det en dag.
  Jeg ser afgjort frem til lidt lavere temperaturer og noget regn.

  Svar
  1. Eric

   Det samme her (30° i skyggen). Man bliver jo nærmest selvklæbende, og jeg har sat mig ind i stuen, hvor der er lidt køligere.
   Jeg vil også tro, at de klarer det grove rimelig hurtigt; de har grejet, der skal til.

   Svar
 3. Ellen

  Nu sagde Farmer det først, men jeg vil tillade mig at gentage: Tag før- og efterbilleder! Endelig! Vi er SÅ glade for, at vi gjorde det, så vi nu rigtig kan sidde og nyde synet af, hvad vores forhenværende jungle er blevet til i dag.
  Jeg googlede pølrøv, men du bliver nok nødt til at forklare mig det alligevel, for mine søgeresultater gav ingen klar mening for mig. Er det lidt af et fjols?

  Svar
  1. Eric

   Jeg er overbevist og vil tage før- og efterbilleder 🙂
   Hehe, det anede mig at “pølrøv” ville vække undren. Se mit svar til Erik for forklaring samt link til en side om vendelbomål, der kan fungere som intro og fremtidig reference.

   Svar
 4. Erik Hulegaard

  ”The Chain Saw Massacre” lyder som det helt rigtige gys i sommervarmen. Jeg skal ihvertfald “se den film i morgen”, inden regnen kommer til min have.

  En af de gode ting ved besøg på denne blog er, at man(d) ofte kan lære nye ord, nu f.eks. “Pølrøv”. Samme funktion i biologisk masse vil givet minimere Tots naturlige commandoraids i fremtiden, men han er jo moden herre på 11 år og dermed følger en decimering af tempoet. Helikopter-anskaffelse er måske lige på kanten af husholdningsbudgettet, men en drone kan vel også have en god fremtidig funktion 😉 .

  Svar
  1. Eric

   “Pølrøv” er nordjysk/vendelbomål afledt af “at pøle,” som betyder noget med at fare frem, gå på med krum (og undertiden lidet velovervejet) hals og som regel i arbejdsmæssig sammenhæng. Jeg var bevidst om, at der nok var nogen, der ikke kendte ordet, men læserne har godt af at tænke en gang imellem. En intro til vendelbomål kan ses her: https://www.visitnordjylland.dk/vendelbomaal.
   Tot er ganske rigtigt ved at være en moden herre og er ikke så fjantet mere. Han kan få pludselige anfald med energiudladning, men de går hurtigt over. I hvert fald i dagtimerne – hvad han laver om natten, ved ingen.
   Jeg så i øvrigt aldrig Motorsavsmassakren (1974). Titlen appellerede ikke til mig, men det blev vist noget af en kultfilm, og der kom en toer nogle år senere.

   Svar
 5. Lene

  Det kan blive et helt arkæologisk/etnologisk projekt 🙂 pas nu på at du ikke farer vildt i vildnisset.

  Svar
 6. Farmer

  Du må endelig give nogle før/efter-billeder til os nysgerrige og til egen gavn, når nu ingen om 2 år kan huske hvordan det så ud før motorsav-amok.

  Vi overtog i 1982 efter min mormors 2 brødre, som blev et godt stykke oppe i 80-erne inden de døde bort.
  Jeg lover, at det var jungle og at der blev fældet træer; men vi huskede ikke at tage fotos og dem kunne vi godt bruge i dag.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det må jeg hellere gøre. Så kan det blive ligesom en af de TV-udsendelser, jeg aldrig ser, hvor husets indehaver (altså ejeren) vender hjem og tror, han er gået forkert 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.