Besøg i Aalborg Zoo

I godt sommervejr tog vi i Aalborg Zoo. Der er sket noget, siden vi var der sidst for knap 20 år siden – bl.a. har de fået dinosaurer.

Orangutan

Vi havde snakket om, at det var længe siden, og at vi skulle besøge Zoo denne sommer. Det gjorde vi så i dag, hvor vejret var godt uden at være for varmt.

Sidst vi var i Zoo, var isbjørneanlægget nyt, så det har været i 2000 eller 2001. Det kan jeg sige ret sikkert, for anlægget blev indviet i oktober 1999, vi besøgte ikke haven om efteråret, og jeg fik mit første digitalkamera i 2002 og har ingen billeder derfra – ergo.

Der er sket et og andet siden. Fx har haven fået dinosaurer, som både bevæger sig og giver lyd fra sig, og jeg har fået digitalkamera. Klikker du på et af de små billeder, åbnes en større version på et nyt faneblad.

Dinosaur

Dinosaur. Klik for større foto.

Det er stadig børnenes have. Vi kom der selv som børn, og Helle havde vist en hemmelig drøm om at blive dyrepasser. I dag var der rigtig mange børn, og de fik en på opleveren.

Dreng i Zoo

Klik for større foto

De lidt større børn kunne også more sig nogle meter oppe i klatreskoven, og da vi passerede under dem, tænkte jeg kort på risikoen for nedfaldsbørn, men de havde forsvarligt seletøj på.

Klatreskoven

Klik for større foto.

Zoo er vist også en turistmagnet; vi hørte både norsk, svensk og tysk samt ubestemmelig volapyk.

Haven blev åbnet i 1935, og vi snakkede om, hvordan forholdene for dyrene er blevet væsentligt bedre, siden vi var børn. Fx var løver og tigre dengang i nogle relativt små bure, i dag har de et flot udendørsanlæg. I dag er der også en flot ”savanne”, hvor der bl.a. går zebraer og giraffer.

Surikaternes vagtpost

Surikaternes vagtpost

Da vi var børn, måtte man fodre dyrene, og man kunne fx købe jordnødder til formålet. Det må man ikke i dag, hvor man er anderledes diætbevidst.

Do not feed

Do not feed

Jeg husker, da haven i 1963 fik 13 kejserpingviner. De blev (dengang helt lovligt) indfanget på Antarktis og var en sensation. Man opførte i hast et ”kølehus” med en passende temperatur.

Pingvinerne var flotte, og de var et tilløbsstykke – besøgstallet steg med 50.000 i 1963. Hvornår den sidste kejserpingvin døde, husker jeg ikke, men den var mere end 20 år gammel, har jeg læst.

Snapshot af rød panda

Snapshot af rød panda

Jeg husker levende, da den sorte panter undslap i 1971. Man søgte især i Mølleparken, som grænser op til Zoo, men panteren blev opdaget og skudt på trappen i en etageejendom i Svendsgade (eller Valdemarsgade) 700-800 meter fra min bopæl i Helgolandsgade.

Med indlagt frokostpause var vi i haven ca. 3 timer. På et tidspunkt hvilede vi benene på en bænk ved en tom indhegning. En ca. 8-årig pige kommenterede den tomme indhegning således:

”De er nok udsletted” med tydeligt afsluttende ”d”.

Som i al den tid, vi kan huske, er flamingoerne lige før udgangen. Det var vist Helles niece, der (som barn) kaldte dem ”rejer med ben”.

Jeg tvivler på, at det er særligt begavede fugle, men de går alligevel og reflekterer.

Flamingo

Klik for større foto

Flamingoreflektion

Klik for større foto

Det var hyggeligt at besøge Zoo igen, og det er længe siden, jeg har set så mange glade børn på én gang.

Én lille dreng var dog ikke glad. Han havde slået sit knæ, og mor trøstede. Da der så landede en flue (eller …) på knæet, stak han i et hyl og råbte: ”Et dyr!”

Moderen svarede ganske fornuftigt: ”Der er nu en gang dyr i Zoologisk Have.”

Og når man så skal hjem igen, kan man køre på frihjul hele vejen ned til Hobrovej. Hvis man altså er på cykel.

/Eric

6 thoughts on “Besøg i Aalborg Zoo

 1. Donald

  Tænk at man måtte skyde panteren, den var nok ikke blevet tam. Ærgeligt også — rent dyrepassermæssigt er det vist noget værre noget at lade dyr gå i små bure, hvis man ikke giver dem nogle opgaver eller på anden måde tager sig af dem. Men lidet ved jeg om det – zoologiske haver er ikke lige min kop thee.

  Det er imponerende at Aalborg Zoo har fundet på de andre ting, som gør stedet til en børnemagnet.

  Svar
  1. Eric

   Der var en del forargelse over, at man ikke “bare” bedøvede panteren. Begrundelsen for at skyde den var vist, at inden bedøvelsen virkede, ville der gå flere minutter, hvor dyret fx kunne hoppe ud af et åbent vindue.
   Selvfølgelig kan man diskutere det etiske i zoologiske haver, bure osv. Da synes jeg blot, at man skulle begynde et andet sted, nemlig ved de dyr, vi opdrætter til spisebordet – de fleste af dem har mindre plads end dyrene i Zoo.
   Hvorom alt er, får menneskeungerne en god oplevelse – det er helt tydeligt at se, når man besøger haven.

   Svar
 2. Ellen

  Med vores alder skulle man ellers tro, at der var dinosaurer sidste gang du besøgte zoo 😉
  Det er godt, dyrene har fået mere plads, men jeg må nok indrømme, at jeg ikke er så begejstret for zoologiske haver, som jeg var som barn.
  Der må have været spænding i Ålborg, da panteren slap løs!

  Svar
  1. Eric

   Det meste var mere spændende, da man var barn.

   Min holdning til zoologiske haver er lidt ambivalent. På den ene side er det skidt med dyr i fangenskab, på den anden side har de en beskyttende funktion for truede arter. De har også en vigtig pædagogisk funktion for netop børnene. – Det er et mix.

   Og ja, det var dramatiske dage i 1971, og lokalpressen underspillede så sandelig ikke dramaet 😉

   Svar
 3. Erik Hulegaard

  Man(d) får næsten altid som trofast læser nye ord at tage stilling til på denne blog. Denne gang var det så “rejer med ben”.

  I det mere udfordrende afsnit fortælles, at Aalborg Zoo nu også (som Bøgeparken i Odense Zoo (omtales senere på min blog)) har fået en klatreskov og endelig – det største gys, det historiske…den sorte panter, der var besøg cirka 700 meter fra dit barndomshjem den 9. maj 1971 hos smeden Frederik Larsen på Valdemarsgade 34. Panteren er forøvrigt (sammen med geparden) en vanvittigt flot dyr, som jeg har oplevet i adskillige europæiske zoologiske haver under vekslende forhold.

  Svar
  1. Eric

   I klatreskoven kan såvel børn som disponerede voksne lege Tarzan. Jeg siger dog som Grundtvig: “ved jorden at blive, det tjener os bedst”.
   Kilderne om den sorte panters endeligt er lidt uklare om stedet, hvor den blev fundet og skudt. Fx nævner en og samme artikel i Nordjyske (https://nordjyske-avisarkiv.dk/temaer/den-sorte-panters-flugt/) både Svends- og Valdemarsgade. Hvis det virkelig var Valdemarsgade 34, var distancen til mit hjem nogle gysende færre meter.
   Som du siger, er den sorte panter et flot dyr. Dengang var der en del debat om, hvorvidt man kunne have bedøvet den i stedet, men bakspejlsdiskussioner om den slags er sjældent frugtbare uden seriøs risikovurdering. Når man oplevede stemningen dengang, forstår jeg udmærket manden med riflen, som så dyret i øjnene.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.